Mazda RX-8 (FE) – Szybkie pytania

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez radar88 » 23 gru 2011, 21:16

Panowie/Panie chciałem....co to ja chciałem aaaaaa CTRL+C <diabełek>

Spokojnych, zdrowych, radosnych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w serdecznym gronie rodzinnym
oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Niechaj piękne Bożonarodzeniowe święta
Niosą wszystkim betlejemski blask.

Życzą, Kamil wraz z załogą domową....

Marry Christmast
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez radar88 » 30 sty 2012, 00:04

Panowie/Panie,
z związkiem zmiany regulaminu oraz zasad pisania na forum, proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem działów modelowych : Regulamin(klik)

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Postprzez megabebzon » 2 lut 2012, 12:45

Hej. Ma ktoś może fotorelację lub mógłby mi opisać, w jaki sposób zdejmuje się tapicerkę z drzwi przednich do rx8? Za Chiny nie kumam rysuneczków z workshopa – niby takie ładne, ale ja za głupi jestem i gooowno z nich kumam, a nie chcę nic połamać.
Pozdro.
Mistrza cechuje spokój i długie ruchy.
Forumowicz

Od: 23 cze 2006, 16:30
Skąd: Dąbrowa Górnicza/Częstochowa/Koszalin/Wędrzyn/Warszawa Targówek/Bródno
Auto: mercedes 450 SL '72 EU
smart roadster

Postprzez BartCorby » 21 lut 2012, 11:36

Witam ponownie, zastanawiam sie jak wyglada przyspieszenie w waszych rexach tzn mnie sie wydaje ze moja madzia nie przyspiesza na tyle szybko na ile powinna i jak to inni opisuja, czasami mi sie wydaje jak by na 3 biegu sie dusila ale to moze tylko wrazneie czasami jest tak ze nawet ucieka mi jakis opel czy inny saloon – powiedzcie cos na ten temat jak to jest?
Obrazek
Forumowicz

Od: 13 lut 2012, 01:22
Auto: RX8 KURO

Postprzez ccfen » 22 lut 2012, 18:22

Witam wszystkich, z racji "mocnej zlotowy" przymierzam sie do zakupu rx8 zza naszej zachodniej granicy, ustalony budzet to kwota ok 25-27 tysiecy zl.
Czy moglibyscie mi podpowiedziec na co zwrocic szczegolna uwage przy zakupie tego modelu ?

Z gory dziekuje
ccfen

Postprzez Sąsiad » 22 lut 2012, 20:11

ciezko bedzie o cos fajnego w tym $
Forumowicz

Od: 1 gru 2011, 12:31
Auto: RX8

Postprzez ccfen » 22 lut 2012, 20:50

tzn. licze sie z kosztami jakie pojda na silnik w przyszlych latach. Wazne zebywytrzymalo 2-3 lata szalenstw przy niezbyt duzych przebiegach jako ze w pl jestem max 6mc rocznie :P Pozniej przewiduje duzy przyrost srodkow finansowych wieeec zabiore sie za nie porzadnie ;]

Wplyw na cene tego auta z tego co zauwazylem ma bardzo duza ilosc kucy 190 a 230, mimo ze na tym filmiku jakos nie widac specialych roznic... http://www.youtube.com/watch?v=MdfzGYBe ... re=related
Prawda to? ;]

Zapomnialem dodac ze na oku mam przebiegi 50k, 125 oraz 88.

A co do tego 25k z budzetu to sam nie wiem obecnie tuareg 2.5l silnik opcja full wypas lacznie z zawieszeniem na hydraulice kosztuje 50 tysi(auto NIETLUCZONE, rocznik podobny). Wiec jak mazda z silnikiem z 200 kucami moze kosztowac od 5 do 10 tysi mniej, biorac pod uwage wytrzymalosc silnika, wyposazenie wpisz co chcesz.....
ccfen

Postprzez Sąsiad » 23 lut 2012, 14:00

ccfen napisał(a):tzn. licze sie z kosztami jakie pojda na silnik w przyszlych latach.

w tym budżecie oby nie w miesiącach :>

ccfen napisał(a):Wazne zebywytrzymalo 2-3 lata szalenstw przy niezbyt duzych przebiegach jako ze w pl

lubisz gry hazardowe? :P

ccfen napisał(a):Pozniej przewiduje duzy przyrost srodkow finansowych wieeec zabiore sie za nie porzadnie ;]

no własnie o to chodzi, że potrzeba może zainstnieć wcześniej niż Ci się wydaje <oczy>

ccfen napisał(a):Wplyw na cene tego auta z tego co zauwazylem ma bardzo duza ilosc kucy 190 a 230, mimo ze na tym filmiku jakos nie widac specialych roznic... http://www.youtube.com/watch?v=MdfzGYBe ... re=related
Prawda to? ;]

Nie ma przepaści, wręcz umiejętny wbijacz biegów pojedzie równo

ccfen napisał(a):Zapomnialem dodac ze na oku mam przebiegi 50k, 125 oraz 88.

:>

ccfen napisał(a):A co do tego 25k z budzetu to sam nie wiem obecnie tuareg 2.5l silnik opcja full wypas lacznie z zawieszeniem na hydraulice kosztuje 50 tysi(auto NIETLUCZONE, rocznik podobny). Wiec jak mazda z silnikiem z 200 kucami moze kosztowac od 5 do 10 tysi mniej, biorac pod uwage wytrzymalosc silnika, wyposazenie wpisz co chcesz.....

Raczej się sprawdza: kupisz tanio włożysz dużo <oczy>
Forumowicz

Postprzez BartCorby » 23 lut 2012, 23:17

Witam ponownie i z gory sorki ze was tak przesladuje,
chodzi o to ze dzisiaj z ciekawosci jak brzmi silnik wylaczylem radio i co...!? uslyszalem ze przy wcisnieciu pedalu hamulca wydobywa sie dzwiek cos w rodzaju uchodzacego powietrza czy cos takiego...w necie wyczytalem ze byc moze to serwo...wie ktos moze ile to cos kosztuje i jakie sa koszta naprawy ? super by bylo gdyby ktos mieszkajacy w uk sie wypowiedzial...a troche z innej beczki to przy skrecaniu da sie uslyszec tak jak by zgrzytanie taki dziwny odglos – myslalem ze to poprostu opony ocieraja o nawierzchnie ale jednak to chyba nie to...czy wie ktos moze co to moze byc? i jeszcze jedno pytanko czy wasze MADZIE tez brzmia jak mlynek do kawy ? hehe ciezko opisac ten dzwiek
pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi mam nadzieje ze bedzie ich tutaj conajmniej 100 =]
Obrazek
Forumowicz

Postprzez BartCorby » 25 lut 2012, 18:34

widze ze wszyscy sie pchaja drzwiami i oknami zeby odpowiedziec na pyt hehehe
Obrazek
Forumowicz

Postprzez madeinjapan » 26 lut 2012, 22:09

Witam,
Planuje w tym tygodniu kupic ten samochod i nie wiem na co zwrocic uwage przy sprawdzaniu go. Bedzie to najprawdopodobniej 2004 rocznik. Wiekszosc z rozpatrywanych przeze mnie ofert ma przejechenych ok 100 tys. Jakich kosztow "dodatkowych" moge sie spodziewac? :P Na co zwrocic uwage przy zakupie? Prosze o jakies rady,.

pozdrawiam
madeinjapan

Postprzez blademan89 » 26 lut 2012, 22:18

madeinjapan napisał(a):Witam,
Planuje w tym tygodniu kupic ten samochod i nie wiem na co zwrocic uwage przy sprawdzaniu go. Bedzie to najprawdopodobniej 2004 rocznik. Wiekszosc z rozpatrywanych przeze mnie ofert ma przejechenych ok 100 tys. Jakich kosztow "dodatkowych" moge sie spodziewac? :P Na co zwrocic uwage przy zakupie? Prosze o jakies rady,.

pozdrawiam

koszta będą takie jakie niedopatrzenia z Twojej strony przy kupnie :)

Przyjrzyj się blacharce, zwróc uwagę jak wchodzą biegi i w jakim stanie jest sprzęgło bo to drogi wydatek. "białe masło" na bagnecie to norma więc nie ma obawów, zobacz czy nie ma białego nalotu na korku wlewu oleju. Pamiętaj, że zabawa w tym aucie zaczyna się od 5tyś obrotów, obyś nie kupił rexa bez kompresji. Rozrusznik też lubi się posypac. Jak będzie jakiś metaliczny odgłos z tłumików to prawdopodobnie sypie się katalizator... to takie z ważniejszych rzeczy moim zdaniem, koledzy za pewne napiszą więcej :) Poczytaj o eksplotacji rx8 i wyczujesz czy sprzedający umiał się obchodzic z tym autem. Łatwo je zalac i pozbawic życia świec. Powodzenia !
I always tell the truth even when i lie.
Forumowicz

Od: 8 gru 2011, 17:06
Auto: RX-8 – SOLD :(
E60 530D
Audi A4
ST

Postprzez arizona78 » 27 lut 2012, 19:19

witam .jestem nowym posiadaczem mazdy rx8 silnik 1,3l. 240 koni ,auto jest serwisowane w serwisie mazdy mam je kilka godzin dopiero i mam kilka pytam naco zwracac uwage i jak dbac o silnik bo wiem ze maj delikatne i wrazliwe silniki ,jak w niej sprawdzic cisnienie cylindrow ? :D
arizona78

Postprzez Radex » 27 lut 2012, 20:04

Witam
Najpierw zapoznaj się z forum, spróbuj poszukać interesujących Cię informacji korzystając z opcji SZUKAJ i zwracaj uwagę w jakim dziale zakładasz temat jeśli podobny nie istnieje.
Dział w którym napisałeś służy do prezentacji swojego samochodu.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez mckoper » 27 lut 2012, 20:32

arizona78 napisał(a):rx8 silnik 1,3l. 240 koni

Kto Ci powiedział, że ma 240KM? :)
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 23:22
Auto: CERVELO R5 Red eTape AXS

Postprzez radar88 » 27 lut 2012, 20:42

madeinjapan napisał(a):Witam,

Ja też witam, zakładasz nowy wątek na samym wierzchu, na górze temat jak byk...
Proszę zapoznaj się z Regulaminem działów modelowych

Szczęśliwego zakupu <spoko>
]
Kamil
Moderator

Postprzez Sąsiad » 28 lut 2012, 11:59

Jak już pisałem, RX8 w serii nie wciska w fotel... Natomiast jeśli piszemy o jakimkolwiek przyspieszeniu, coś zaczyna się dziać >5.5k rpm. Dla niektórych może się wydawać, że przy depnięciu poniżej w/w wartości, np. 3k rpm, rex prezentuje coś na kształt "dławienia".

Jedź na podwoziową hamownie obciążeniową. Przed testem odłącz ESP poprzez wyciągnięcie bezpiecznika (info na pokrywie bezpieczników, a w razie wątpliwości poszperaj na rxklub.pl) i wklej wykres.
Forumowicz

Postprzez konrad rx8 » 3 mar 2012, 01:06

jestem nowy na tym forum ale co nieco już wiem na temat rexa mianowicie posiadam to auta już od dwóch lat ,2004 231 koni.obecnie jestem w hiszpanii gdzie kupiłem to auto i gdzie nim jeżdżę ,ale przejdźmy do rzeczy kupiłem ten samochód z przebiegiem 72 tyś km ,problemy zaczęły się niemal natychmiast najpierw silnik dostał wibracji które pojawiły się na niskich obrotach mianowicie na rozgrzanym silniku bez naciskania pedału gazu później zaczęły się problemy z zapalaniem na ciepło , które już nie ustąpiły aż do końca . ale o tym później.przy pierwszej wizycie w serwisie w saragossie dowiedziałem się o tym silniku coś więcej , mianowicie żywotność tego silnika jest wyliczona na średnio 120 tys km w zależności oczywiście od eksploatacji mój właśnie kończy swoją żywotność ma przejechane 87 tyś ,diagnoza brzmi znaczny spadek kompresji na jednym z rotorów o ponad połowę , drugi rotor jeszcze w górnych granicach,ok 90 procent kończy w ten sposób.i tu mnie ciekawi jedna kwestia dlaczego na forach w Polsce nie spotkałem się z wyjaśnieniem głównego mankamentu tego silnika a mianowicie OSADZANIEM SIĘ NAGARU NA ROTORACH ? który prowadzi do utraty kompresji, problem ten jest wynikiem tz oszczędnym trybem jazdy czyli na od 1000 do 4000 tys obrotów, to trochę za mało na ten silnik. w serwisie powiedzieli mi że jeśli będę jeździł na max 4000 rvpm to zajeżdżę ten silnik w ok. 3 miesiące. optymalnie powinno się go kręcić , na zimno do 4000 ,na ciepło 5, 6 tyś , nie mniej . moje wnioski są takie auto jedno z naj , szukam dla siebie auta ale nic nie spełnia tak moich wymagań jak rx8 . pamiętajcie jednak nie kupujcie tego auta jeśli będziecie nim jeździć na krótkich dystansach mianowicie w większości na zimnym silniku. nie kupujcie tego auta z przebiegiem powyżej 50 ,70 tyś . mnie przyjemność wymiany silnika będzie kosztować 7 tyś euro , 3 tyś silnik i 4 wymiana.wymiana silnika na nowy jest tańsza niż wymiana elementów czyli rotorów itp.auto na trasie z hiszpanii do polski paliło mi 12 l min. natomiast przy jeździe na wysokich obrotach przekracza 20l .
konrad rx8

Postprzez BartCorby » 15 mar 2012, 02:25

witam, ja bylem w serwisie ok 2 tyg temu mam przebieg 73k mil z tego co mi wiadomo to auto nie wymaga dodatkowych prac poza standardowa wymiana filtrow i oleju, jak narazie uzywam madzi na co dzien, pali na zimno i na cieplo, oczywiscie zanim ruszal mija ok 5 min – pozwalam jej sie rozgrzac wylaczajac silnik krece ja do ok 3k obrotow co jeszcze hmmm jak narazie bez awaryjna :) tak sie w sumie zastanawialem nad jazda na niskich obrotach i w ogole nad tym jakie sa optymalne obroty przy ktorych powinno sie jezdzic ? czy ktos wie moze na jakich obrotach autko pali naj mniej ?pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Wodnik » 15 mar 2012, 14:21

Ja wiem przy jakich obrotach pali najmniej. Przy najmniejszej prędkości obrotowej na najwyższym biegu. Piękny sposób na zamulenie silnika co w Wanklu nie tylko jest bez sensu ze względu na elastyczność silnika (słaby dół)co wręcz nieopłacalne z powodu szybszego zużywania się silnika. Masz sporo postów na forum gdzie zalecaną prędkością obrotową jest 3 tyś. Przy momencie obrotowym 5,5 tyś!!!! Sam sobie odpowiedz na pytanie na jakich obrotach najlepiej jeździć. Moim zdaniem nie warto oszczędzać 2 – 3 litrów paliwa jeżeli samochód pali około 20 kosztem spadku nie tylko mocy ale też żywotności silnika. Na oleju jakoś nikomu nie przyszło do głowy oszczędzać(przynajmniej nikt się chyba nie chwalił że kujawiaka leje w tryby)a na pewno jakiś cudotwórca-ekonomista znajdzie sposób i na to jak dobrze pogłówkuje <oczy> .
[img]http://i59.tinypic.com/2h4m720.jpg[/img
Forumowicz

Od: 16 lut 2011, 15:37