Podstopnica – dyskusja

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez cbr » 15 sty 2012, 01:32

Dokładnie tych samych, prawdopodobnie nie bo wkręcałem je ręcznie, ale i tak siedzi sztywno :P
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Seraf » 15 sty 2012, 11:23

Zlinczujcie mnie <killer> <bicz> <snajper> jeśli chcecie ale mi się to nie podoba <nie>

nakładki na pedały są ekstra ale ta podstopnica jest szkaradna
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez Grzegorz K » 15 sty 2012, 12:24

Seraf całe szczęście, że tak piszesz !! Gdyby wszyscy kupili to samo to każda M3 wyglądałaby tak samo, a ja chcę, żeby moja była tylko jedna jedyna ... przynajmniej w okolicy :D Muszę coś modzić, bo są w sumie 3 srebrne w powiecie <glupek2> Dobrze, że Octavii nie kupiłem, bo bym musiał chyba śmigło od helikoptera założyć, żeby się wyróżniać... albo na różowo przemalować :|
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 20:38
Auto: Mazda 3 BK 2005 HB Y6

Postprzez POLI-FB » 5 lut 2012, 12:47

Witam !
Czy ktoś montował u siebie oryginalną, mazdowską podpórkę pod stopę dedykowaną do "nowej" trójki ? Jeżeli tak to czy pasuje idealnie ? A może ktoś zna wymiary tej podpórki ? W ASO niestety nikt nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy podpórka pasuje do „starej” trójki.

Obrazek

http://www.autohaus-wuttke-mazda.de/go. ... ehoer.html
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 20:11
Auto: CX-30 eSKYACTIV G Hikari

Postprzez ZOOMik » 5 lut 2012, 19:36

Będzie pasować – jak ktoś Ci podrzuci wymiary to sam sobie sprawdzisz.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez zor-ro1970 » 19 lut 2012, 17:33

Forumowicz

Od: 30 cze 2010, 10:05
Auto: Rav 4 2.0 2013
Mazda 6 GH 2.5 Top 2008, Lpg

Postprzez radzi89 » 19 lut 2012, 19:40

Mi się średnio podoba, wole swoją :P
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Dominooo » 19 lut 2012, 22:52

A według mnie wygląda lepiej niż ta, która była z tym podgumowaniem na jednej z przytoczonych aukcji ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez cbr » 19 lut 2012, 23:19

A dla mnie też dużo lepiej wygląda ta podgumowana co mam niż ta z linku wyżej.
Ma może ktoś możliwość dokładnego wymiarowania oryginalnej podstopnicy z BL oraz BK?
2+2=5
Forumowicz

Postprzez Kai. » 13 mar 2012, 21:30

A podstopnica od MPS?
Z tego co widzę to wszystkie mają:
http://otomoto.pl/mazda-3-mps-260km-C23197236.html

Też nasze roczniki wieć raczej tam nic nie jest zmienione... hmm
Obrazek
“The only courage you ever need is the courage to live your heart’s desire.”
Forumowicz

Od: 27 wrz 2011, 12:07
Auto: Może będzie:
RX-8
Jest:
Renault Talisman 16r
Było:
VW PaSStuch B6 08r
BMW E46 Coupe, 320Ci, 99r.
Mazda 626 GF, 1,8 90KM, 98r.
Mazda 3 BK, 2.0 MZR-CD 07r.

Postprzez marcin255 » 13 mar 2012, 21:35

Pewnie pasuje ale w komplecie sa .. trochę drogie
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez Kai. » 13 mar 2012, 21:37

Trzeba poszukać rozbitka i wymontować :D
Obrazek
“The only courage you ever need is the courage to live your heart’s desire.”
Forumowicz

Od: 27 wrz 2011, 12:07
Auto: Może będzie:
RX-8
Jest:
Renault Talisman 16r
Było:
VW PaSStuch B6 08r
BMW E46 Coupe, 320Ci, 99r.
Mazda 626 GF, 1,8 90KM, 98r.
Mazda 3 BK, 2.0 MZR-CD 07r.

Postprzez Mrj » 2 wrz 2012, 13:13

Może mi ktoś powiedzieć jak montujecie to podstopnice? :P
Forumowicz

Od: 9 maja 2012, 15:57
Auto: Mazda 3 1.6 benzyna '04r.

Postprzez cbr » 2 wrz 2012, 13:24

Zazwyczaj na cztery wkręty tzn. pchełki. Ale to w zależności od podstopnicy, wkręca się je w materiał i u mnie przez ok 9 miesięcy ona ani drgnęła :)
Obrazek
2+2=5
Forumowicz

Postprzez petro » 12 paź 2012, 21:32

Witam wszystkich

Wczoraj wieczorem ukończyłem wykonanie i montaż podstopnicy do mojej Madzi wg własnego projektu. Postanowiłem więc przedstawić fotorelację, gdyby ktoś chciał wydłubać sobie taką we własnym zakresie.

Jak to było...

Któregoś dnia wykukałem kawałek aluminium o grubości 4 mm i wszystko się zaczęło.
Najpierw wymiary, jak dopasować, żeby było ładnie i noga dobrze leżała?
Mała inwentaryzacja miejsca pod podnóżek i za 3 razem (model narysowany w ACAD i wycięty z papieru) już miałem obrys. Potem pomiar średnic i rozstaw gum na pedałach, żeby podstopnica dobrze się komponowała. Trochę kombinowania jak rozstawić kropki na tej blaszce i jest.
Teraz tylko wysłać na cięcie wodą i oto wynik:
Obrazek

Jeszcze jedna blaszka tym razem cieniutka 0,8 mm i jest dolna część podstopnicy:
Obrazek

Teraz na górnych krawędziach alu trzeba zrobić fazy
Obrazek

potem wyczyścić górna powierzchnię i przejechać satyniarką
Obrazek

Pasowałoby coś teraz wkleić w te nieszczęsne otwory. Myślałem, żeby kupić kawałek twardego wałka gumowego o średnicy 10 mm, pociąć go na odcinki 6 mm, ale nie mogłem trafić na coś takiego, postanowiłem więc wyciąć wałeczki na wodzie. Był kawałek takowej gumy na podorędziu o gr 12 mm więc wykroiło się połowę potrzebnej ilości, do późniejszego przecięcia na pół.
Obrazek

No to mam już wszystkie elementy podstopnicy, bierzemy się więc do montażu. Najpierw jednak należało przygotować gumowe wałeczki na gotowo.
Poniżej wszystkie potrzebne narzędzia do montażu:
Od góry: coś do odtłuszczenia, klej silikonowy, ostrzałka do ołówków, nożyk do tapet
Obrazek

Pozostałości po mostkach z wody obcięliśmy razem z żonką. Potem ostrzałką zrobiłem fazy na obu końcach 12 mm wałeczków, a następnie przeciąłem je nożykiem do tapet, pomagając sobie wysuwką suwmiarki na 2 równiutkie części. Bardzo ważne jest prostopadłe cięcie do osi wałeczka, ponieważ ta powierzchnia będzie później klejona do tej cieniutkiej blaszki ze zdjęcia nr 2, co zapobiegnie wysunięciu się wałeczków z otworów w blasze aluminiowej.

Ok. można już kleić. Najpierw psiknąć odtłuszczaczem do otworków, po chwili odparuje i można smarować otworki klejem. Następnie wciskamy wałeczki do posmarowanych otworków w aluminiowej blaszce od lica blaszki ku jej dołowi, prawie do zrównania się z jej dolną stroną, a następnie wycieramy nadmiar wypchanego kleju szmatką, kładziemy na równej powierzchni i dopychamy np. drewnianym trzonkiem trzepaczki do ubijania jajek <ok> , tak aby dół wałeczka zrównał się idealnie ze spodnią powierzchnią aluminiowej blaszki.

Mniej więcej tak to się odbywało:
Obrazek

Tak wyglądała spodnia część:
Obrazek

A tak górna (lico), wałeczki wystają ponad górna powierzchnię 2 mm:
Obrazek
Obrazek

Po wklejeniu wszystkich wałeczków w otwory, oczyszczamy i odtłuszczamy dolna powierzchnię aluminiowej blaszki i pasującą do niej powierzchnię cienkiej blaszki, po czym smarujemy jedną powierzchnię klejem silikonowym i sklejamy je ze sobą. Po wyrównaniu krawędzi obu elementów kładziemy cały zespół na równym i twardym podłożu, np. blacie stołu, kładziemy jakiś ciężar na wystających wałeczkach, np stos książek i czekamy do wyschnięcia kleju. <faja>
Jeśli ktoś nie pali, może iść na spacer czy coś tam sobie wymyślić przez te parę godzin <piwo> <ganja> <sex:klasyk> <killer> itp.

No nareszcie suchutkie jak pieprz. kombinujemy teraz ok 1mb samoprzylepnej taśmy z rzepem do przyczepienia naszego podnóżka do wykładziny. Nie chciałem nic wkręcać, żeby nie zniszczyć wykładziny czy podłogi <głaszcze>. Tniemy taśmę na krótkie paseczki, przyklejamy je do cienkiej blaszki:
Obrazek

obcinamy nadmiary taśmy nożyczkami lub nożykiem i tak wygląda nasze cudo pod spodem:
Obrazek

Jeśli tego nie zrobiliśmy wcześniej, to czym prędzej pędzimy do naszego bolidu, czyścimy i odświeżamy, np. pianką do dywanu zadeptaną wykładzinę w miejscu montowania podstopnicy, tak aby rzep miał się czego trzymać. Osuszamy odświeżaną powierzchnię i ustawiając np w takim położeniu dociskamy podnóżek, sprawdzając czy pewnie się trzyma.
I tak oto wygląda owoc naszej pracy:
Obrazek
Obrazek

Cieszymy się wyglądem i świadomością, że nie brudzimy, nie moczymy wykładziny w naszej ulubionej furmance <spoko> .

Pewnie ktoś zapyta jaki jest koszt wykonania takiego elementu. Szczerze powiedziawszy trudno mi powiedzieć, bo wszystko zależy od tego za ile się wytnie na wodzie lub laserze blachy. Ile będą kosztowały gumowe wałeczki itp. Ja próbowałem wszystko zrobić z odpadów, załatwiając sobie jedynie po koleżeńsku wycinanie na wodzie. Jeśli byłoby więcej zainteresowanych to zapewne ktoś może zorganizować wycięcie takich elementów w większej ilości, co pozwoliłoby znacznie obniżyć koszty. Dla ułatwienia wklejam poniżej zdjęcia z rysunkami części i całości podstopnicy, a gdyby ktoś potrzebował rysunku w formacie dwg to pisać do mnie na pw wyślę każdemu, kto będzie chciał. <ok>

Obrazek
Obrazek
Obrazek

uffff.... to już wszystko co miałem do napisania.
Dziękuję za uwagę i życzę udanej dłubaniny przy podstopnicy <oczko>

Ps Mam jeszcze rysunki w formacie pdf, na których lepiej widać szczegóły, ale nie wiem jak to tutaj dołączyć. Zatem jeśli ktoś jest zainteresowany, również mogę je przesłać.

Pozdro
Ostatnio edytowano 7 cze 2014, 19:19 przez petro, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez Bartoliniusz » 12 paź 2012, 23:32

bajera ale nie do zrobienia dla "normalnego" użytkownika który nie ma dostepu do tych rzeczy
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Forumowicz

Od: 5 mar 2012, 23:21
Auto: Mazda 3 BK
1.6 Y6

Postprzez teti77 » 13 paź 2012, 00:42

Podziwiam za chęci i jakość wykonania. Duży szacun.
Spytam krótko, ile chcesz za wykonanie takiego cuda?
Forumowicz

Od: 17 lip 2012, 10:13
Auto: M3'06 sedan 1.6_PB

Postprzez Nuno » 13 paź 2012, 10:14

[quote="peter1
Obrazek
[/quote]

To się nazywa customowa robota <spoko>
Gratuluję zapału i perfekcjonizmu !
Nuno
Forumowicz

Od: 12 wrz 2011, 17:44
Auto: Mazda 3 BK Sedan
2.0 LF TOP
2005

Postprzez gt44 » 13 paź 2012, 10:59

najlepsza podstopnica jaką widziałem :) Podoba mi się bardziej niż oryginalna <spoko>
i nie trzeba nic dziurawić w aucie!! rewelacyjne wykonanie!! gratulacje!!!

btw. Czy byłaby możliwość zamówienia blach i gumek (wklejanie w otwory każdy by mógł zrealizować jako wkład własny :) jak byłoby trochę chętnych na forum?
Ostatnio edytowano 13 paź 2012, 11:09 przez gt44, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 1 maja 2011, 23:19
Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07

Postprzez petro » 13 paź 2012, 11:08

teti77 napisał(a):Podziwiam za chęci i jakość wykonania. Duży szacun.
Spytam krótko, ile chcesz za wykonanie takiego cuda?

Dzięki chłopaki, że doceniacie tą drobną robótkę <uklon> .
teti77, czy ktokolwiek inny, kto zapyta ile chcę za wykonanie tego elementu – odpowiadam, że nie podejmuje się wykonywania i sprzedaży, bo nie mam otwartego dojścia do opisanych maszyn żeby to dłubać w dużych ilościach. Za każdym razem musiałbym to robić z przyczajki, a poza tym pracuję od rana do wieczora i nie mam kiedy podjąć się produkcji.
Procedura wykonania podstopnicy nie była zrobiona pod kątem reklamy produktu, tylko pokazania że można to wykonać w miarę solidnie i ładnie, nie przepłacając przy okazji za zakup podstopnicy, która nie wiadomo czy będzie pasowała, bo oryginalnych po prostu nie ma.
Ktoś z grupy chętnych na wykonanie takiej roboty musi to najzwyczajniej w świecie zorganizować, zlecić jakąś większą partię elementów podnóżka do wycięcia, rozesłać wszystkim zainteresowanym do samodzielnego posklejania i gotowe. Ja, jak wcześniej wspominałem udostępniam projekt elementów w formacie dxf, bo takie czytają lasery i piły wodne.
Dużo się tu na forum dowiedziałem <nauka> , dużo pewnie jeszcze dowiem, więc chciałem też dać coś od siebie.
Po niedzieli spróbuję jeszcze popytać ile kosztowałby komplet blaszek do wycięcia, bo czasami w firmie zlecaliśmy cięcie na laserze. Gdyby ktoś jeszcze pokukał za tym prętem gumowym fi 10 to może dałoby się pominąć wycinanie wałeczków na wodzie, bo to stosunkowo droga imprezka. A tak można by wałek pociąć i byłoby pewnie dużo taniej <ok> .
To tyle, co chciałem wyjaśnić w tej sprawie.
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン