PO REMONCE PANEWKI STUKA NA ZIMNYM SILNIKU PRZY PRZYSPIESZANIU
1, 2
wITAM, mam problem z moja mazda 6 2005 rok przed liftem silnik 2.0cd 121km
a wiec nie dawno kupilem autko z niemczech w ktorym padla panewka na czwartym cylindrze oczywiscie silnik dostal szlif walu nowe panewki usczesli itp , wyregulowane zawory ,po 100km pojawil sie problem tzn gdy odpalam silnik rano lub po dluzszym postoju to przez 2 sekundy jest stukot jakby zaworow lecz to ustepuje ale gdy ruszam i daje gazu slychac stukot tzn wbijam np 2 jke wcisklam gaz i slychac metaliczny stukot ale jakby na jednym cylindrze . Gdy silnik juz pochodzi powiedzmy 4min problem znika.
Autko nie dymi nie gasnie .Silnik zostal zalany olejem elf 10w 40
Prosze o pomoc z gory bardzo dziekuje
a wiec nie dawno kupilem autko z niemczech w ktorym padla panewka na czwartym cylindrze oczywiscie silnik dostal szlif walu nowe panewki usczesli itp , wyregulowane zawory ,po 100km pojawil sie problem tzn gdy odpalam silnik rano lub po dluzszym postoju to przez 2 sekundy jest stukot jakby zaworow lecz to ustepuje ale gdy ruszam i daje gazu slychac stukot tzn wbijam np 2 jke wcisklam gaz i slychac metaliczny stukot ale jakby na jednym cylindrze . Gdy silnik juz pochodzi powiedzmy 4min problem znika.
Autko nie dymi nie gasnie .Silnik zostal zalany olejem elf 10w 40
Prosze o pomoc z gory bardzo dziekuje
- Od: 10 mar 2012, 20:36
- Auto: Mazda 6
2.0CD
2005
przy remoncie wszytskie podkladki wymienilem na nowe ale jeszce rano spradze na zimnym silniku czy dmucha spalinami bo sprawdzalem tylko na cieplym , ogolnie to ten stukot jest bardzo podobny do zaworowych ale regulowalem , byc moze to wtryski potrzebuja kalibracji 
2.0CD
2005
a wiec tak , podkladki pod wtryskami trzymaja tzn nie ma spalin gdy odkrece korek wlewu oleju , wtryski nie skacza i nie maja luzu czyi sa dobrze dokrecone .Najwiecej slychac ten stukot gdy obciaze silnik tzn wlaczam 3jke zaciagam reczny i probuje ruszyc wtedy sie odzywa tak jak by zawor .
Juz dwa razy regulowalem zawory ,jak silnik sie rozgrzeje to problem prawie do zera znika
Juz dwa razy regulowalem zawory ,jak silnik sie rozgrzeje to problem prawie do zera znika
2.0CD
2005
Możesz nagrać swój problem i wrzucić linka tu?
http://www.grandpixel.pl My WebSite :)
a wiec jestem juz po tescie przelewowym 1 41ml 2 51ml 3 49ml i 4 51ml ten pierwszy zaczac najpozniej lac inne juz kapaly a ten 1szy dopoiero po 15sekundach , mam jeszce do was pytanie jaka sila dokrecic walek rozrzadu bo to musze sprawdzic
2.0CD
2005
dzisiaj jeszce raz ustawialem zawory ,lecz juz wiem ze na 100% stuka jeden wtrysk i teraz pytanie jezeli test przelewowy przeszedl ogolnie ok to moge tak na tym jezdzic
kupie jeszcze forte i zobaxczymy moze cos pomoze
2.0CD
2005
jesli robiłeś kalibracje i przeszła to wg. wtryski są okay i nie powinny być brake pod uwage jako źródło tych odgłosów a wtedy wg. mnie coś innego stuka..
spytaj w warsztacie czy przy remoncie silnika wyciągali tłoki?
Enduro
spytaj w warsztacie czy przy remoncie silnika wyciągali tłoki?
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Witam, czy kolega rozwiązał problem ze stukaniem. U mnie jest podobnie, rano czy po kilku godzinnym postoju np 2 – 3h. silnik przy ruszaniu około 1500-2500 obr klepie, sytuacja trwa zaledwie około 1-2 min ale jednak denerwuje mnie to, ponieważ myślę że coś się dzieje. Pozdrawiam. 
- Od: 25 mar 2011, 21:39
- Auto: Mazda 6 2.0 Sport TOP 2002r.
136km
1, 2