Czujniki cisnienia w kołach – pytania, problemy
Można wyłączyć obsługę tego systemu w każdej jak dotąd Mazdzie.
Robiłem to wielokrotnie i nie na zasadzie przypadku.
Prawdopodobnie jako jedyni na świecie (póki co) mamy na to pewny sposób.
Robiłem to wielokrotnie i nie na zasadzie przypadku.
Prawdopodobnie jako jedyni na świecie (póki co) mamy na to pewny sposób.
Adamczyk napisał(a):Można to dziadostwo wyłączyć??
w sumie to nie rozumie po co chcesz to dezaktywowac skoro to tez twoje bezpieczenstwo, jaki jest sens kupowac wersje samochodu z lepszym wyposazeniem , przez co jest ona odpowiednio drozsza a pozniej wylaczac te "dodatki"
glowasiek napisał(a):w sumie to nie rozumie po co chcesz to dezaktywowac skoro to tez twoje bezpieczenstwo, jaki jest sens kupowac wersje samochodu z lepszym wyposazeniem , przez co jest ona odpowiednio drozsza a pozniej wylaczac te "dodatki"
Już 3 sztuki najzwyczajniej w życiu mi pękły, przez co powietrze uchodzi w ułamku sekundy, co na autostradzie (niemieckiej) przy 160 km/h z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego.
Mazda 6 super auto, ale czujniki to jakieś nieporozumienie jest.
Obecnie dla własnego bezpieczeństwa jeżdżę bez i fajnie by było wyłączyć kontrolkę.
Od razu pisze że nie miała z tym nic wspólnego osoba trzecia. Aluminiowy wentyl przy czujnikach najzwyczajniej w życiu się przeżarł (jest to reakcja kurz+woda+aluminium nakręcone na aluminium a w zimę żeby było jeszcze szybciej dochodzi do tego sól)
- Od: 11 lis 2011, 12:50
- Auto: Mazda 6 Kombi
2.2 SkyActiv
2016
Adamczyk, masz auto na gwarancji ? Ja mialem wszystkie 4 czujniki wymienione mimo iz tylko jeden byl do wymiany. Te nowe podobno sa jakiejs innej generacji – nie nalezy uzywac zadnej chemii do mycia felg a jezeli juz to dokladnie je pozniej wyplukac plus nakretki na wentyle musza byc plastikowe.
ps. a sam czujnik jako czujnik jest tego samego typu jak w wielu innych autach takze to nie mazdy wina.
ps. a sam czujnik jako czujnik jest tego samego typu jak w wielu innych autach takze to nie mazdy wina.
Czujników ciśnienia w ogumieniu ( TPMS ) były 2 rodzaje, przed i po modyfikacji.
Pękające czujniki Mazda wymieniała na gwarancji, po wymianie na zmodyfikowane i przestrzeganiu zasad ich użytkowania problem nie powracał.
Pękające czujniki Mazda wymieniała na gwarancji, po wymianie na zmodyfikowane i przestrzeganiu zasad ich użytkowania problem nie powracał.
glowasiek napisał(a):Adamczyk, masz auto na gwarancji ? Ja mialem wszystkie 4 czujniki wymienione mimo iz tylko jeden byl do wymiany. Te nowe podobno sa jakiejs innej generacji – nie nalezy uzywac zadnej chemii do mycia felg a jezeli juz to dokladnie je pozniej wyplukac plus nakretki na wentyle musza byc plastikowe.
Niestety po gwarancji.
Jeden był wymieniony na gwarancji, niestety już też pęknięty.
To ciekawe z tą nową generacją i plastikowymi nakrętkami.
Macie może tego jakiś numer czy coś koło tego?
Tylko jak na myjni myć bez chemii felgi?
P.S. Właśnie dzwoniłem do mazdy i okazuje się że mimo iż auto jest po gwarancji, to należy mi się komplet tych nowych czujników
Pozostaje tylko sie umówić na jakiś konkretny termin i tyle.
2.2 SkyActiv
2016
glowasiek napisał(a):no to superJest podobno wzmianka w instrukcji ad plastikowych nakretek na wentylach z czujnikami.
Nie zwróciłem uwagi, ale jak by takie coś było to przecież po co dawali by oryginalnie aluminiowe nakrętki.
2.2 SkyActiv
2016
Nie wiem, ale ja dostalem fajne metalowe nakretki podczas wymiany opon, 2-3 dni pozniej bylem w ASO na wymianie tych czujnikow i jak odbieralem auto to panowie powiedzieli, ze kategorycznie nie mozna uzywac metalowych nakretek z czunikami bo moga one wchodzic w reakcje chemiczna z czujnikiem co prowadzi do jego uszkodznia no a na koniec poinformowali mnie, ze jest to nawet zawarte w instrukcji ale watpie zeby ktokolwiek sie w nia az tak zaglebial 
Spuścić powietrze, nie musi być do 0.
Ja zdążyłem się normalnie zatrzymac przy rowalonej oponie z boku i jeszcze nie zeszło całkiem.
objawy: powinna zaświecić się kontrolnka i głośne piknięcie
Ja zdążyłem się normalnie zatrzymac przy rowalonej oponie z boku i jeszcze nie zeszło całkiem.
Ale w jakim sensie chcesz go sprawdzicbieski napisał(a):Panowie jak sprawdzić czy czujnik działa czy nie ?
Jest juz zamontowany, czy nowy gotowy do montazu
W mojej Gy mam koła z GH i są tam zamontowane czujniki. Mi one nie potrzebne 
Jak cos się sprzedaje to warto wiedzieć czy działa
No niestety w mojej GY nie ma takieg systemu
Jak cos się sprzedaje to warto wiedzieć czy działa
No niestety w mojej GY nie ma takieg systemu
Ostatnio edytowano 10 lip 2012, 11:49 przez bieski, łącznie edytowano 1 raz