Polerka auta

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez maestro » 24 lut 2012, 12:36

Dzi@dek napisał(a):
chmooreck napisał(a):To juz wolę zaprawkę lakierem zrobić...

Mazda właśnie taki lakier sprzedaje pod nazwa korektor.

viewtopic.php?f=329&t=117818

No własnie o to mi chodzi. Uzywal to juz ktos kiedys? Jaki efekt ?
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez tomek-waw » 24 lut 2012, 13:55

maestro napisał(a): Uzywal to juz ktos kiedys? Jaki efekt ?

Czytałeś ten wątek, jest tam odpowiedź.

LordSeir napisał(a):Dziś zaryzykowałem i naniosłem małe poprawki na samochód. Użyłem najpierw czarnego pojemnika (lakier bazowy) a następnie biały pojemnik z lakierem bezbarwnym. Wyszło całkiem nieźle. Trzeba tylko pamiętać by przed użyciem lakieru bezbarwnego trzeba odczekać parę minut by lakier bazowy odpowiednio wysechł.
A tak w zasadzie to wystarczy pomalować lakierem bazowym a lakier bezbarwny można śmiało pominąć. Efekt jest i tak praktycznie taki sam.

Mam nadzieję że komuś się moje spostrzeżenia przydadzą.
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 lis 2011, 01:34
Auto: GTI MK7 380KM/520Nm
Była, M3 Kintaro 2.0 LF 161KM/182Nm

Postprzez maestro » 24 lut 2012, 14:48

Byłem w ASO zapytać się jak ma sie lakier wedlug nich.
I mam pytanie do Was znacie dobrego i w rozsadnej cenie lakiernika + polernika ?
Trzeba by spolerowac cale auto + pomalowac rysy (elementy).
Teren Trójmiasto.
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez Tomek6 » 24 lut 2012, 15:52

maestro, weź Ty się tutaj zarejestruj http://forum.kosmetykaaut.pl/ i zacznij wnikliwie czytać. Nie oddałbym auta do pierwszego lepszego lakiernika, który twierdzi, że potrafi polerować, bo narobi więcej szkód niż pożytku tworząc całe mnóstwo małych kolistych rys. Na tym forum, gdzie podałem link jak poszukasz to jest kilka osób z Trójmiasta, którym zapłacisz i zrobią Ci to auto porządnie bez eksperymentów i szkody na lakierze. Zaufaj mi.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez dsu1 » 18 lut 2013, 14:07

tomek-waw napisał(a):
maestro napisał(a):bo mam glebokosci 1mm ryske

1 mm to jest rów mariański a nie ryska. <rotfl> Raczej żaden środek Ci tego nie zniweluje.

potwierdzam 1mm to 1000 mikronów a wszystkie warstwy jeżeli są oryginalne mają do 160 mikronów sam lakier bezbarwny powinien mieć około 60 mikronów jedynie wygładzić rysę i zabezpieczyć woskiem
Jest jeszcze inny sposób ale jak ktoś nie ma wprawy nie polecam bo może zniszczyć jeszcze bardziej
-kupujemy 10ml rozpuszczalnika do przejść może być mniej ale kto nam sprzeda :)
– lakier bezbarwny 10 ml do tego utwardzacz
– robimy mieszankę lakier bezbarwny z odpowiednią ilością utwardzacza(ilość zależy od samego rodzaju lakieru podpytać w mieszalni o prawidłowe proporcje) mieszamy tą proporcje 50 na 50 z rozpuszczalniem do przejść i teraz mamy niewiele czasu żeby wykałaczką zanurzoną w tej miksturze delikatnie uzupełnić ubytek – ryskę należy delikatnie przeszlifować przed tą operacją papierem 1500 i odtłuścić zmywaczem silikonowym
– po paru dniach jak to wyschnie tzn dobrze się utwardzi polerka i powinno być ok :)

Dopisano 18 lut 2013, 13:13:

dsu1 napisał(a):
tomek-waw napisał(a):
maestro napisał(a):bo mam glebokosci 1mm ryske

1 mm to jest rów mariański a nie ryska. <rotfl> Raczej żaden środek Ci tego nie zniweluje.

potwierdzam 1mm to 1000 mikronów a wszystkie warstwy jeżeli są oryginalne mają do 160 mikronów sam lakier bezbarwny powinien mieć około 60 mikronów jedynie wygładzić rysę i zabezpieczyć woskiem
Jest jeszcze inny sposób ale jak ktoś nie ma wprawy nie polecam bo może zniszczyć jeszcze bardziej
-kupujemy 10ml rozpuszczalnika do przejść może być mniej ale kto nam sprzeda :)
– lakier bezbarwny 10 ml do tego utwardzacz
– robimy mieszankę lakier bezbarwny z odpowiednią ilością utwardzacza(ilość zależy od samego rodzaju lakieru podpytać w mieszalni o prawidłowe proporcje) mieszamy tą proporcje 50 na 50 z rozpuszczalniem do przejść i teraz mamy niewiele czasu żeby wykałaczką zanurzoną w tej miksturze delikatnie uzupełnić ubytek – ryskę należy delikatnie przeszlifować przed tą operacją papierem 1500 i odtłuścić zmywaczem silikonowym
– po paru dniach jak to wyschnie tzn dobrze się utwardzi polerka i powinno być ok :)

jeśli rysa jest przetarta do podkładu dajemy bazę tez wykałaczką przed wypełnieniem bezbarwnym odczekać 30 min jeśli lakier jest akrylowy jednoskładnikowy to dorobić odpowiedni kolor i to samo postępowanie z rozpuszczalnikiem do przejść – pozdrawiam jeśli są pytania z chęcią odpowiem
Początkujący

Od: 3 lut 2013, 03:26
Auto: Premacy 2.0 DiTD 2002r
Mazda 2 DY 1.4 tdci
Mazda 5 2.0 Diesel