Problem po zmianie glosnikow

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez waldii » 6 gru 2005, 23:05

Niedawno zmienialem mazdowskie glosniki z przodu na ALPINE SXE 5725s.Wszystko ladnie i pieknie gra tylko problem polega na tym,ze z kazdym basem i mocniejszym uderzeniem wszystko mi drzy w drzwiach.Nie bylo tego wczesniej.Boczki ladnie zlozone i powinno byc oki ale nie jest.Czy moze dzieje sie dlatego,ze nie zalozylem takiej plytki plastikowej miedzy glosnik a blache(w orginalnych ta plytka byla ale nie chcialo mi sie jej odrywac)???Mozliwe???A moze to przez troche mocniejszy glosnik??Mial ktos taki problem,co z tym teraz zrobic,bo sluchac tego nie moge.POZDRO
waldii

Postprzez XsiX » 6 gru 2005, 23:23

wyklejałeś drzwi matami wygłuszającymi ?
przymocowałeś kable do blach żeby nie latały ?
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez waldii » 6 gru 2005, 23:40

Nie zrobilem tego <nie> Nie mam takiej mocy,zeby to robic,do dyspozycji mam 4x55w.Glosniki maja orginalny wymiar a kabki nie ruszalem.Drgania sa nawet przy cichym sluchaniu,nawet jakies odglosy zaczelo wydawac lusterko zew.O co chodzi.Chyba zaloze ta plytke plastikowa.Albo glosniki sa dupiate. :(
waldii

Postprzez XsiX » 7 gru 2005, 00:22

Zanim nie wygłuszyłem drzwi, przymocowałem kabli oraz podkleiłem gąbką maskownicy i całej tapicerki drzwi występował efekt identyczny jak u Ciebie. Po zainwestowaniu kilku zł w materiały wygłuszające problem znikł całkowicie. Jeżeli nie chcesz inwestować w wygłuszanie całości spróbuj na początek podkleić elementy które wydają nieprzyjemne dźwięki, prawdopodobnie będą to maskownice głośników lub całe panele tapicerki na drzwiach.

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Hans » 7 gru 2005, 03:52

podstawowe wygluszenie drzwi, nawet przy fabrycznych glosnikach daje duza popraw, tak wiec kup kilk amt i wyklej drzwi ;)
POZdr
bylo gsi po koksie ;) 271km/348nm , i corsa 3,2 V6 ;)
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/CHIPTUNING EDC 17!!!\ chiptuning MAzdy, usuwanie dpf MAzda 3,5,6 1.6/2.0 zapraszamy – > strefatuningu.pl
Forumowicz

Od: 11 lip 2004, 10:54
Auto: byl gastrolot 3.0v6+NX i corsa A 3.2 v6
jest w215 cl500 ;)

Postprzez Fiveopac » 7 gru 2005, 14:12

Dzwoni i brzeczy bo ciegna od otwierania drzwi radosnie sobie wibruja i stukaja o blache podobnie jak przewody.
Tak jak koledzy wspomnieli: wygluszyc drzwi matami, albo mozesz sprobowac (wersja budżetowa) wrzucic miedzy tapicerke drzwi a blache pianke do paneli podlogowych (2 warstwy). Nie zapomnij kupic nowych bolców mocujących tapiecerkę drzwi!
Less roof, more fun
Obrazek
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 3
CUP 2018 miejsce 3

Od: 25 kwi 2005, 20:07
Auto: MX5 NC 2.5T
RX8 R3

Postprzez waldii » 7 gru 2005, 22:11

No to mam teraz zabawe.Musze z tym powalczyc.Moze cos zle zlozylem,bo robilem to w nocy na stacji benzynowej.Dziwi mnie tylko to,ze glosniki sa prawie identyczne jak orgnlaly a taka roznica w wygluszeniu.A te plastikowe bolce mocujace ile moga kosztowac??
waldii

Postprzez Fiveopac » 8 gru 2005, 12:22

Grosze, doslownie. Podjedz do intercarsu maja na miejscu.
Less roof, more fun
Obrazek
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 3
CUP 2018 miejsce 3

Od: 25 kwi 2005, 20:07
Auto: MX5 NC 2.5T
RX8 R3

Postprzez waldii » 8 gru 2005, 22:53

Fiveopac napisał(a):Grosze, doslownie. Podjedz do intercarsu maja na miejscu.

No to musze kupic.Bede mial chwilunie to sie pobawie.A jeszcze jedno pytanko.W tych nowych glosnikach byly inne zlacza tzn.wsowki ale w dwoch rozmiarach,waska i szeroka.Rozumiem,ze ta szeroka to plusik???A co by bylo gdybym zabudowal szczelnie tyl glosnika tworzac w ten sposob mala skrzynke?Oczywiscie jakby bylo miejsce.A zna sie ktos moze na obliczaniu wielkosci kondensatora tak aby dzialal jako zwrotnica??
waldii