Fiat Freemont 280KM AWD – amerykański Włoch

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Grzyby » 15 lut 2012, 01:15

Obrazek

Jak myślicie? Zdobędzie rynek?
Widać amerykańskie rysy Chryslera ale wg mnie to tylko na + trochę ostatnio bezpłciowych modeli tej marki.
Auto duże, mocne i nieźle wyposażone. I sporo tańsze od konkurencji.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez pdrog » 15 lut 2012, 14:51

IMHO nie zdobędzie rynku. Fiat nie jest kojarzony z tym segmentem...fiat to panda, brava, punto...ot miejska popiardółka...to gdzieś tam w podświadomości siedzi. Ktoś kto szuka auta 4x4 z silnikiem benzynowym o mocy około 300KM nie spojrzy na fiata...takich aut szukają osoby raczej mające więcej niż mniej pieniędzy...i wybiorą raczej volvo xc90, x3, cx7, q5. Natomiast ludzie bardziej liczący się z wydawanym groszem, ale chcący mieć namiastkę terenówkocrossoverosuvowszystkowjednym....raczej poszukają w zależności od osobistych preferencji kaszkaja, xtraila, crv, asx, outlandera, ix35, santafe....no jest od groma samochodów które wryły się w świadomość społeczną jak "wielozadaniówki". Trudno powiedzieć czy takie stadne podejście jest słuszne...dlaczego więcej się sprzedaje skody niż mazdy ?, albo renault niż subaru ?... zestawienia zupełnie przypadkowe...ale myślę, że freemont podzieli los poprzedniej lancii thesis albo velsatisa....ale mogę się mylić. Tak zupełnie BTW ja bym tego auta nie kupił, nie brałbym go w ogóle pod uwagę szukając mocnego 4x4 w benzynie.
pdrog

Postprzez Xenocyd » 15 lut 2012, 15:15

W europie wielkiego sukcesu nie odniesie – rynek nie potrzebuje tutaj zbyt wielu amerykanskich pickupow w wersji osobowej. Na bulwarowke za duzy <glupek2>
A w USA tez jest bez szans, bo kto tam spojrzy na marke FIAT?! Amerykanie raczej kupuja swoje Dodge, Chryslery, Fordy.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez Blade » 15 lut 2012, 15:48

Grzyby napisał(a):Widać amerykańskie rysy Chryslera

Xenocyd napisał(a):Amerykanie raczej kupuja swoje Dodge, Chryslery, Fordy.

Toż to Dodge Journey po "lifcie" ;)

Obrazek

Jako Dodge rynku europejskiego nie zawojował więc założą znaczki Fiata i "się zobaczy".
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez Grzyby » 15 lut 2012, 17:07

Xenocyd napisał(a):rynek nie potrzebuje tutaj zbyt wielu amerykanskich pickupow w wersji osobowej.

Akurat z pick-upem ma niewiele wspólnego :P

Blade napisał(a):Toż to Dodge Journey

Dokładnie :)
Fiat dał swoje dwa diesle i – na szczęście – zostawiono benzynę 3,6l

pdrog napisał(a):Natomiast ludzie bardziej liczący się z wydawanym groszem, ale chcący mieć namiastkę terenówkocrossoverosuvowszystkowjednym....raczej poszukają w zależności od osobistych preferencji kaszkaja, xtraila, crv, asx, outlandera, ix35, santafe...

Zapominasz o jeszcze jednej grupie ludzi. O tych mających mniej pieniędzy ale chcących mieć coś mocnego. Taka swoista nisza. Uważam że właśnie do nich jest adresowany ten model.
Wg mnie auto jest ciekawe. Mocne, naprawdę duże, nieźle wyposażone.
I ma szansę na zaistnienie (wiadomo że nie na miarę Punto :P)

P.S. Gdyby było tak jak piszesz to nie sprzedałaby się ani jedna Dacia Duster czy Sandero. A jeździ ich od groma po ulicach.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez Elmerwawa » 15 lut 2012, 18:07

Szczerze to po obejrzeniu tego materiału : http://www.youtube.com/watch?v=U609P6XglDs
stwierdzam że mylicie się że ten Fiat Freemont jest podobny do Dodge Journey on jest podobny do Dadża Dżurnej.
Swoją drogą czyli za 100tys zł w podstawie jest bardzo ciekawą alternatywą dla kombi w dieslu takiego jak Avensis,Passata czy Mazda 6 za które trzeba zapłacić podobną cenę.
Forumowicz

Od: 25 mar 2011, 13:35
Auto: M6 2.0CITD 136km

Postprzez pdrog » 15 lut 2012, 18:23

Grzyby napisał(a):Zapominasz o jeszcze jednej grupie ludzi. O tych mających mniej pieniędzy ale chcących mieć coś mocnego. Taka swoista nisza. Uważam że właśnie do nich jest adresowany ten model.
Wg mnie auto jest ciekawe. Mocne, naprawdę duże, nieźle wyposażone.
I ma szansę na zaistnienie (wiadomo że nie na miarę Punto :P)

Tacy ludzi kupią raczej coś używanego. 120kzł dać za fiata?? IMO jeśli bym miał 120kzł na auto...to wolałbym dołożyć/dozbierać/pożyczyć 25kzł i kupić CX7. Nie sprzedadzą więcej niż 50egz. rocznie...nie ta marka nie ten segment...

Grzyby napisał(a):P.S. Gdyby było tak jak piszesz to nie sprzedałaby się ani jedna Dacia Duster czy Sandero. A jeździ ich od groma po ulicach.

Może u Was od groma...ja nie widziałem ich na ulicach ( poruszając się po 4 województwach Polski płn.zach.) więcej niż 10 w ciągu ostatniego roku.
pdrog

Postprzez Tomek6 » 15 lut 2012, 20:58

Myślę, że po Freemonta sięgnie bardziej świadoma motoryzacyjnie i mniej zasobna grupa kierowców. Nie każdy kupujący wyczaruje sobie dodatkowe 25-30tys. zł na inne auto tego segmentu (np. CX7), kierując się urokiem sylwetki. Nie każdego również usatysfakcjonuje kupno używanego auta, do których część osób podchodzi z dystansem. Obawa o ukryte usterki czy nieznaną przeszłość to plus dla nowego Fiata z gwarancją. Nawiązując także do świadomości, o której napisałem w pierwszym zdaniu chciałbym zwrócić na dobre wyposażenie Freemonta oraz silnik V6. Na naszym kontynencie downsizing robi się do bólu popularny. V6 od Dodge'a u Nas może mieć wymowę alternatywy i swego rodzaju buntu, wobec wszechobecnych uturbionych 4cylindrowców. Moim zdaniem auto się sprzeda. Jak dobrze i czy w ogóle dobrze to zweryfikuje rynek.

P.S Ja przygarnąłbym takiego Freemonta na drugie auto. Dziś, kiedy wszędzie pełno śniegu, na parkingu grasują zaspy, na drogach zresztą też, przydałby się szczególnie ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez pdrog » 15 lut 2012, 21:22

Tomek6 napisał(a):Myślę, że po Freemonta sięgnie bardziej świadoma motoryzacyjnie i mniej zasobna grupa kierowców. Nie każdy kupujący wyczaruje sobie dodatkowe 25-30tys. zł na inne auto tego segmentu (np. CX7), kierując się urokiem sylwetki.

Może masz rację, ale ja raczej obstawiam, że mniej zasobna część społeczeństwa z reguły nie szuka 3,5 litrowego v6 w benzynie...sięgnie raczej po niższy segment...może nowe cx5?

Tomek6 napisał(a): Nie każdego również usatysfakcjonuje kupno używanego auta, do których część osób podchodzi z dystansem. Obawa o ukryte usterki czy nieznaną przeszłość to plus dla nowego Fiata z gwarancją.

dlatego kaszkaj jest bardzo popularny...relatywnie tani i nowy

Tomek6 napisał(a):Nawiązując także do świadomości, o której napisałem w pierwszym zdaniu chciałbym zwrócić na dobre wyposażenie Freemonta oraz silnik V6. Na naszym kontynencie downsizing robi się do bólu popularny. V6 od Dodge'a u Nas może mieć wymowę alternatywy i swego rodzaju buntu, wobec wszechobecnych uturbionych 4cylindrowców. Moim zdaniem auto się sprzeda. Jak dobrze i czy w ogóle dobrze to zweryfikuje rynek.

świadomych i umiejących samodzielnie myśleć jest mniejszość...większość patrzy po sąsiadach i czyta autoszita...dlatego tyle jest srebrnych passatów kombi w dizlu...dlatego tak popularna jest szkoda...ludzie powtarzają jak mantrę zasłyszane opinie nie próbując samodzielnie pomyśleć...auto się z pewnością sprzeda, ale rynku nie zawojuje...
pdrog

Postprzez Tomek6 » 15 lut 2012, 22:26

pdrog napisał(a):dlatego kaszkaj jest bardzo popularny...relatywnie tani i nowy

Jest, ale jaki z tego wniosek? Możemy przytoczyć przecież inne podobne samochody.

pdrog napisał(a):świadomych i umiejących samodzielnie myśleć jest mniejszość...większość patrzy po sąsiadach i czyta autoszita...dlatego tyle jest srebrnych passatów kombi w dizlu...dlatego tak popularna jest szkoda...ludzie powtarzają jak mantrę zasłyszane opinie nie próbując samodzielnie pomyśleć...

Niestety to zjawisko towarzyszy człowiekowi od zawsze, na różnych płaszczyznach. Nie tylko motoryzacyjnej. To temat do szerokiej dyskusji a walka uświadamiająca jest jak walką z wiatrakami. Bez tego wszystko byłoby zbyt równe i jednolite. Takie zjawisko potęguje zyski jednych, minimalizując te drugiej strony. To pobudza do kreatywności i rozwoju, ale często powoduje również stagnację u liderów.
Forumowicz

Postprzez pdrog » 15 lut 2012, 22:37

Tomek6 napisał(a):
pdrog napisał(a):dlatego kaszkaj jest bardzo popularny...relatywnie tani i nowy

Jest, ale jaki z tego wniosek? Możemy przytoczyć przecież inne podobne samochody.

taki, że dyskutujemy o ewentualnej popularności nowego konkurenta w klasie powiedzmy ogólnie suv/crossover...i patrząc na szczegółowy raport sprzedaży aut za rok 2010 i 2011 widzę popularność kaszkaja i outlandera a nie widzę popularności cx7 i forestera...

Tomek6 napisał(a):
pdrog napisał(a):świadomych i umiejących samodzielnie myśleć jest mniejszość...większość patrzy po sąsiadach i czyta autoszita...dlatego tyle jest srebrnych passatów kombi w dizlu...dlatego tak popularna jest szkoda...ludzie powtarzają jak mantrę zasłyszane opinie nie próbując samodzielnie pomyśleć...

Niestety to zjawisko towarzyszy człowiekowi od zawsze, na różnych płaszczyznach. Nie tylko motoryzacyjnej. To temat do szerokiej dyskusji a walka uświadamiająca jest jak walką z wiatrakami. Bez tego wszystko byłoby zbyt równe i jednolite. Takie zjawisko potęguje zyski jednych, minimalizując te drugiej strony. To pobudza do kreatywności i rozwoju, ale często powoduje również stagnację u liderów.

i dlatego nie wierzę w powodzenie wprowadzenia na polski rynek freemonta...a podejrzewam, że cx5 ma szansę na sporą sprzedaż.
pdrog

Postprzez Tomek6 » 15 lut 2012, 22:47

pdrog napisał(a):.i patrząc na szczegółowy raport sprzedaży aut za rok 2010 i 2011 widzę popularność kaszkaja i outlandera a nie widzę popularności cx7 i forestera...

Trzeba było tak od razu.

pdrog napisał(a):i dlatego nie wierzę w powodzenie wprowadzenia na polski rynek freemonta...a podejrzewam, że cx5 ma szansę na sporą sprzedaż.

Rynek reguluje się sam, nie utrzymalibyśmy tabunu idealnych samochodów wprowadzonych z sukcesem, bo i wśród nich konsumenci stworzyliby własną hierarchię stosowną do swojego punktu widzenia. Jednocześnie Freemont nie musi być liderem sprzedaży ani objawieniem segmentu żeby utrzymać pewien poziom sprzedaży. Te wartości dla mnie i dla Ciebie mogą być różne. Producent też pewnie ma swoje zdanie a plastrem na takie dywagacje będą dopiero suche dane statystyczne.
Forumowicz

Postprzez pdrog » 15 lut 2012, 23:02

Tomek6 napisał(a):Rynek reguluje się sam

się nie zgodzę :P ;) ....pachnie teorią a'la JKM. IMO rynek jest poddawany obróbce przez speców od marketingu, którzy wmawiają ludziom potrzebę posiadanie jednej rzeczy a innej już nie (chociażby przez tendencyjne dziennikarstwo)...do tego dochodzi poczta pantoflowa...i mamy lidera rynku...fabia :| <lol>

Tomek6 napisał(a): nie utrzymalibyśmy tabunu idealnych samochodów wprowadzonych z sukcesem, bo i wśród nich konsumenci stworzyliby własną hierarchię stosowną do swojego punktu widzenia. Jednocześnie Freemont nie musi być liderem sprzedaży ani objawieniem segmentu żeby utrzymać pewien poziom sprzedaży. Te wartości dla mnie i dla Ciebie mogą być różne. Producent też pewnie ma swoje zdanie a plastrem na takie dywagacje będą dopiero suche dane statystyczne.

oczywistą oczywistością jest to , że poziom sprzedaży freemonta nie dosięgnie pandy...pewnie producent nie dołoży do biznesu...ale grzyby pytał czy zdobędzie rynek...pewnie jakiś tak, ale gęsto nie będzie na ulicach od tego fiata. BTW z rok temu ktoś wróżył, że chevy orlando zawojuje rynek...hmmm...mimo wszystko częściej widuję inne vanopodobne...takie nowe propozycje często wyważają otwarte drzwi
pdrog

Postprzez Tomek6 » 15 lut 2012, 23:25

pdrog napisał(a): Tomek6 napisał(a):Rynek reguluje się sam

się nie zgodzę :P ;) ....pachnie teorią a'la JKM. IMO rynek jest poddawany obróbce przez speców od marketingu, którzy wmawiają ludziom potrzebę posiadanie jednej rzeczy a innej już nie (chociażby przez tendencyjne dziennikarstwo)...do tego dochodzi poczta pantoflowa...i mamy lidera rynku...fabia :| <lol>

Ja również się nie zgodzę, pomyliłeś zapachy :P Kwestia regulacji popytu czy podaży w tym przypadku jest moim zdaniem samoistna. Świadomość producentów dzisiaj jest dość wysoka. Konsument mamiony czy nie jest jednostką indywidualną i podejmuje decyzje samodzielnie na podstawie jakiś tam przemyśleń. Nikt nie podniesie mu pensji, żeby kupił droższy samochód. Nawet jeśli kupi Fabię to dlatego, że w jego mniemaniu to dla niego dobry wybór. I na tej samej zasadzie ja jeżdżę 6stką a nie Passatem a ktoś inny będzie wolał Freemonta od Qashqaia i oczywiście na odwrót.

pdrog napisał(a):oczywistą oczywistością jest to , że poziom sprzedaży freemonta nie dosięgnie pandy...pewnie producent nie dołoży do biznesu...ale grzyby pytał czy zdobędzie rynek...pewnie jakiś tak, ale gęsto nie będzie na ulicach od tego fiata. BTW z rok temu ktoś wróżył, że chevy orlando zawojuje rynek...hmmm...mimo wszystko częściej widuję inne vanopodobne...takie nowe propozycje często wyważają otwarte drzwi

Tutaj się zgadzamy ;)
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 16 lut 2012, 00:38

pdrog napisał(a):grzyby pytał czy zdobędzie rynek...pewnie jakiś tak, ale gęsto nie będzie na ulicach od tego fiata

Nie liczę bynajmniej, że popularnością dorówna Pandzie :P
Ale w swoim segmencie (ogólnie traktując) ma szanse na niezłą sprzedaż.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez grabu122 » 16 lut 2012, 01:16

Dzięki tym niby "nieświadomym i nie myślącym samodzielnie", posiadacz mniej popularnego samochodu może się jakoś odróżnić/wyróżnić na ulicy i to chyba nie powód do zmartwień :P
No chyba, że właściciel np. subaru, zazdrości właścicielowi tej skody.... nie wiem..... może kosztów serwisowych... nie rozumiem
Jeśli ten "super wóz"– wymarzony passat kombi z TDI na klapie oczywiście "prosto od niemieckiego dziadka z garażu" spełnia czyjeś oczekiwania, to niech go wychwala pod niebiosa, osobiście mnie to nie rusza- ni ziębi, ni parzy.
A Freemont (niezależnie od wersji) będzie pewnie tak "popularny" jak Croma ;)
Ostatnio edytowano 16 lut 2012, 07:14 przez grabu122, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez pdrog » 16 lut 2012, 07:11

Grzyby napisał(a):
pdrog napisał(a):grzyby pytał czy zdobędzie rynek...pewnie jakiś tak, ale gęsto nie będzie na ulicach od tego fiata

Nie liczę bynajmniej, że popularnością dorówna Pandzie :P
Ale w swoim segmencie (ogólnie traktując) ma szanse na niezłą sprzedaż.

:)
...jeśli będzię jak piszesz, to znaczy że oceniam społeczeństwo gorzej niż powinienem :P

grabu122 napisał(a):Dzięki tym niby "nieświadomym i nie myślącym samodzielnie", posiadacz miej popularnego samochodu może się jakoś odróżnić/wyróżnić na ulicy i to chyba nie powód do zmartwień :P

oczywiście, że to nie problem :] ani powód do zmartwień...ja zazwyczaj idę pod prąd trendom i ogólnej modzie... :P

grabu122 napisał(a):No chyba, że właściciel np. subaru, zazdrości właścicielowi tej skody.... nie wiem..... może kosztów serwisowych... nie rozumiem

nie sądzę aby koszty serwisowe miały znaczenie dla kogoś wybierającego markę niszową ...no chyba że kupuje dacię. zresztą te koszty serwisowe to taka płynna i niejednoznaczna wartość...teść za przegląd civica ufo płaci więcej niż rodzice za GH

grabu122 napisał(a):Jeśli ten "super wóz"– wymarzony passat kombi z TDI na klapie oczywiście "prosto od niemieckiego dziadka z garażu" spełnia czyjeś oczekiwania, to niech go wychwala pod niebiosa, osobiście mnie to nie rusza- ni ziębi, ni parzy.

to że spełnia oczekiwania to jedno, ale w kwestii jakości/awaryjności/kosztów to ja bym jednak wolał, żeby właściciel podchodził do auta z dystansem i mówił na chłodno ;) prawdę

grabu122 napisał(a):A Freemont (niezależnie od wersji) będzie pewnie tak "popularny" jak Croma ;)

+1
pdrog

Postprzez nemi » 16 lut 2012, 10:27

pdrog napisał(a):i mamy lidera rynku...fabia

Bo jeśli dysponujesz budżetem starczającym tylko i wyłącznie na Fabię, to w zasadzie musisz kupić Fabię. Kilka miesięcy temu analizowałem temat samochodów tej klasy. I choćby nie wiem jak się starać, to ciężko znaleźć samochód oferujący to samo za tyle samo. Nie mówię tu oczywiście o pobieżnym zerknięciu w cenniki, tylko głębszej analizie tematu z punktu widzenia wymagań kupującego.
Komuś się może ten samochód nie podobać, ktoś może uznawać, że lepiej jeździć wszystkim innym tylko nie Skodą, ale obiektywnie propozycja Skody w segmencie B jest bardzo mocna i w moim przekonaniu bez kierowania się sercem a jedynie portfelem jest to rozsądna propozycja.

Podobnie w segmencie kompaktów. Skoda posiada chyba najpotężniejszy kompakt na rynku, który pozwala kupującym na auto w cenie kompaktu z wielkim bagażnikiem, który sprawdzi się jako auto rodzinne (a nie każdy kompakt to potrafi). A w dodatku można go wyposażyć w opcje, które w kompaktach raczej nie są dostępne (np. napęd na 4 koła).

pdrog napisał(a):to że spełnia oczekiwania to jedno, ale w kwestii jakości/awaryjności/kosztów to ja bym jednak wolał, żeby właściciel podchodził do auta z dystansem i mówił na chłodno ;) prawdę

Nie mogę odnieść się do Passata, ale do Skody tak. Mój ojciec posiadał Octavię 11 lat, ja posiadałem inną przez 2 lata. Nie miałem kasy, nie mogłem jej też wkładać w późniejszą eksploatację. Koszty 11 letniej eksploatacji ojca, pomijając paliwo i olej + filtry, zamknęła się gdzieś na poziomie... 700 zł. Przez 11 lat! Ja kupiłem parę lat później używaną i przez dwa lata eksploatacji koszty mniej więcej wyniosły 100 zł.
Jakość – nie jest najwyższych lotów i nie ma się czego spodziewać za te pieniądze, ale samo żelastwo jest dobrej jakości i się nie psuje.
Awaryjność – właściwie nie występuje, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia
Koszty – jeśli chodzi o koszty poza typową eksploatacją dążą mniej więcej do 0, są mniej więcej na poziomie roweru.

Także tyrady jaka to Skoda jest zła i co za gamonie ją kupują mnie śmieszą, tym bardziej, jeśli pisze to osoba, która w życiu pewnie takiego auta nie posiadała i niczego nie może powiedzieć o tych autach z własnego doświadczenia.
Skody to proste i tanie samochody, które kupują ludzie, którzy chcą (albo muszą) posiadać auta proste i tanie. A to, że są to auta bez jakiegokolwiek polotu, to nie wszystkim przeszkadza. Nie wszyscy wyznają kult samochodu i oznakę statusu społecznego...

grabu122 napisał(a):A Freemont (niezależnie od wersji) będzie pewnie tak "popularny" jak Croma ;)

Też tak sądzę. Fiatowi mimo kilku prób nie udało się stworzyć nawet auta klasy średniej, które ktoś by kupował. Przynajmniej ja takiego auta nie kojarzę. Były próby z Mareą/Mareą Weekend i z Cromą i o ile wiem skończyły się sprzedażową porażką. Fiat to marka aut małych i jeśli w grę wchodzą już duże pieniądze mało kto decyduje się na Fiata, bo rynek w wyższych budżetach jest po prostu szeroki. A Fiat po prostu nie potrafi jakoś zdobyć zaufania wyżej, niż w segmencie B. A i to z trudem...
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez pdrog » 16 lut 2012, 10:45

nemi napisał(a):
pdrog napisał(a):i mamy lidera rynku...fabia

Bo jeśli dysponujesz budżetem starczającym tylko i wyłącznie na Fabię, to w zasadzie musisz kupić Fabię....i w moim przekonaniu bez kierowania się sercem a jedynie portfelem jest to rozsądna propozycja.

jeśli koniecznie upierasz się na nowy to pewnie tak jest...ale ja np. wolałbym kupić lancera niż octavię, a w tym przypadku ceny są dość zbliżone. nie twierdzę, że skoda to nie jest rozsądna propozycja...do mnie ona po prostu nie przemawia.

nemi napisał(a):
pdrog napisał(a):to że spełnia oczekiwania to jedno, ale w kwestii jakości/awaryjności/kosztów to ja bym jednak wolał, żeby właściciel podchodził do auta z dystansem i mówił na chłodno ;) prawdę

Nie mogę odnieść się do Passata, ale do Skody tak. Mój ojciec posiadał Octavię 11 lat, ja posiadałem inną przez 2 lata. Nie miałem kasy, nie mogłem jej też wkładać w późniejszą eksploatację. Koszty 11 letniej eksploatacji ojca, pomijając paliwo i olej + filtry, zamknęła się gdzieś na poziomie... 700 zł. Przez 11 lat! Ja kupiłem parę lat później używaną i przez dwa lata eksploatacji koszty mniej więcej wyniosły 100 zł.
Jakość – nie jest najwyższych lotów i nie ma się czego spodziewać za te pieniądze, ale samo żelastwo jest dobrej jakości i się nie psuje.
Awaryjność – właściwie nie występuje, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia
Koszty – jeśli chodzi o koszty poza typową eksploatacją dążą mniej więcej do 0, są mniej więcej na poziomie roweru.

ja miałem takie bezawaryjne mazdy...a Ty miałeś wiecznie z mazdą problemy...no i co? o czym to ma świadczyć?...przecież ja nigdzie nie pisałem, że skody się nonstop psują :|

nemi napisał(a):Także tyrady jaka to Skoda jest zła i co za gamonie ją kupują mnie śmieszą, tym bardziej, jeśli pisze to osoba, która w życiu pewnie takiego auta nie posiadała i niczego nie może powiedzieć o tych autach z własnego doświadczenia.

i pokazujesz jak bardzo nie potrafisz podejść z dystansem do skody ;) jakby czuły punkt...BTW nie trafiłeś nemi jeśli chodzi o skodę...13 lat temu poradziłem teściowi, żeby kupił nową felicję ....w 2007 roku została sprzedana...75kkm przebiegu, zero awarii....też nią sporo jeździłem, serwisowałem, opiekowałem się bo wtedy miałem forda który bardziej lubił stać na poboczu niż jeździć...

EDIT: tak zupełnie poza wszystkim potrafię docenić skodę ;) , w zeszłym roku poleciłem dwóm znajomym (szukającym nowego dużego auta, za rozsądne pieniądze, z silnikiem benzynowym, kombi i dodatkowo dobrze znoszącego lpg) zakup octavii 1.6 102KM z fabrycznym gazem...obaj baaaardzo zadowoleni
pdrog

Postprzez nemi » 16 lut 2012, 11:12

pdrog napisał(a):jeśli koniecznie upierasz się na nowy to pewnie tak jest...

Tylko i wyłącznie o tym założeniu mówię. Ja też bym nie kupił nowej Skody ani Fiata i innych tego typu marek, bo wolałbym coś dużego używanego.

pdrog napisał(a):ja miałem takie bezawaryjne mazdy...a Ty miałeś wiecznie z mazdą problemy...no i co? o czym to ma świadczyć?...przecież ja nigdzie nie pisałem, że skody się nonstop psują :|

Napisałeś, żeby właściciel określał coś na chłodno. Ja napisałem jako BYŁY właściciel, bez ładunku emocjonalnego, że muszę bronić swojego. Nie muszę. Gdyby się psuła, to bym to bez problemu napisał. Był wóz drabiniasty – był, był tani i dobry – był :). Swoją rolę w finansowym dołku spełnił w 100%.
No i co do Mazdy – czasem piszę, że moja się psuła, ale nie twierdzę, że to złe samochody i dziwię się, że ktoś to kupuje ;). Moja była strasznie stara i widocznie zużyta.

pdrog napisał(a):i pokazujesz jak bardzo nie potrafisz podejść z dystansem do skody

Pokazuję, że miałem tylko pozytywne doświadczenia, chociaż jednym tchem potrafię wymienić wszystkie wady, które sprawiły, że się tego auta pozbyłem tak szybko, jak dałem radę.

pdrog napisał(a):EDIT: tak zupełnie poza wszystkim potrafię docenić skodę ;) , w zeszłym roku poleciłem dwóm znajomym (szukającym nowego dużego auta, za rozsądne pieniądze, z silnikiem benzynowym, kombi i dodatkowo dobrze znoszącego lpg) zakup octavii 1.6 102KM z fabrycznym gazem...obaj baaaardzo zadowoleni

A jeszcze w tym wątku z obrzydzeniem pisałeś, że Skoda jest liderem sprzedaży :P. Czyżbyś tych znajomych tak nie lubił :P?
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20