Mazda3 BL Y6 '12 Advance Plus

BP / BN / BM / BL / BK

Postprzez Leomc » 3 lut 2012, 23:40

Witam wszystkich.

Miło mi będzie przedstawić moją Norweżkę Madzię :]
Zastąpiła ona Toyotę Corollę 1.4 D4D rocznik 2006, z powodu fochów, jakie ostatnimi czasy miewała "Toytoyka". A to problemy z uruchomieniem silnika (tylko po wizycie na myjni, więc pod koniec jeździła niebotycznie uwalona, skoro kąpiel jej szkodziła), a to stuki w zawieszeniu czy jęczące łożysko w skrzyni biegów. A pod koniec zeszłego roku pokazała... <dupa> . Alternator poszedł "z dymem". Auto które ma ledwo 100 tys przebiegu i takie numery?
Ale do rzeczy. Jako, że ceny tutejszych usług i części są "nieco" wygórowane (alternator to koszt w przeliczeniu na złotówki to 2,5 tys), zapadła decyzja o kupnie nowego auta. Pierwsze kroki skierowałem do salonu Mazdy. Zapatrzyłem się na "6", ale wydała mi się ona nieco za duża jak na moje potrzeby. Obok stała "3". Wsiadłem i już wiedziałem, że to jest to <spoko>
Po 4 dniach, siedziałem już w swojej "Madzi". Teraz może nieco faktów o samej zainteresowanej:

Auto z norweskiego salonu >SandeAuto< w kolorze "Graphite Mica", lakier metalik
Wyposażenie:
ABS + EBD
DSC (ESP)
TCS
ESS
immobiliser
poduszka powietrzna kierowcy i pasażera
boczne poduszki powietrzne
kurtyny powietrzne
aktywne zagłówki
centralny zamek
zdalne sterowanie centralnego zamka
składany kluczyk
elektryczne szyby z przodu oraz z tyłu
elektrycznie sterowane, podgrzewane oraz składane lusterka zewnętrzne
podgrzewane fotele przednie – regulacja 5-stopniowa
spryskiwacze reflektorów
podgrzewana przednia szyba
fotochromatyczne lusterko wsteczne
czujniki cofania
tempomat
zestaw głośnomówiący do telefonu Bluetooth
tylna kanapa składana asymetrycznie
ISOFix
nawigacja TomTom full Europa, aktualizacja styczeń 2012, 6 głośników, gniazda: AUX IN, RCA, USB, kompatybilny z iPOD
wielofunkcyjna kierownica obszyta skórą regulowana w 2 płaszczyznach
komputer pokładowy
klimatyzacja automatyczna dwustrefowa

Ponadto "Norweżka Madzia" dostała zimowe Continental ContiVikingContact 5 205/55 R16
oraz oczywiście standardowe letnie Toyo Proxes R32 205/50 R17
Czego jej brakuje: nakładki na pedały, ale intensywnie myślę nad tym (ktoś z Was może mi coś ładnego polecić?) ;)
Na koniec kilka zdjęć, może niezbyt pięknych, ale pogoda nie sprzyja o tej porze roku. Dorzucę kilka ładnych jak wiosna zajrzy do krainy Trolli :D
1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

Komentarze, pytania oraz wskazówki wskazane. ;)

Pozdrawiam ciepło.
Ostatnio edytowano 9 lip 2015, 18:34 przez Piotrek_154, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Zdjęcia na serwer MS
Początkujący

Od: 9 sty 2012, 21:01
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZ-CD Advance Plus '12

Postprzez radzi89 » 4 lut 2012, 13:12

Dbaj o nią :) Każde auto w końcu czeka jakaś usterka :P Fajnie, że masz inne radyjko na pewno ciekawiej to wygląda niż seria. Zazdroszcze, że oba wyśeietlacze masz tego samego koloru, nie wiem czemu wcześniej robili w różnych kolorach. Jedynie przedni zderzak mam wrażenie, że jest jeszcze bardziej "udziwniony" niż przed liftem :P
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez marcin255 » 4 lut 2012, 13:59

Ładna , też w salonie wsiadłem do nowej 3 i jak mnie " objęła-opasała " nie chciałem wysiąść :D
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez File » 4 lut 2012, 16:28

spalanie 4,2/100km.
Prawda to? jak jeżdżona i czy się pokrywa z rzeczywistym? bo moim zdaniem malutko :)
Początkujący

Od: 24 kwi 2010, 20:51

Postprzez Leomc » 4 lut 2012, 17:10

Te 4,2l to średnie zużycie na trasie. Jadąc na "sesję zdjęciową" zresetowałem wskazania. Chciałem sprawdzić czy faktycznie będzie się pokrywać z katalogowym 3,8.
Ale nie ukrywam, że chciałbym (i chyba nie tylko ja) aby tyle paliła w cyklu miejskim. Obecnie jest to 6,6l/100km. Średnia prędkość jaką teraz pokazuje komputer to 31km.

@radzi89
Jedynie przedni zderzak mam wrażenie, że jest jeszcze bardziej "udziwniony" niż przed liftem

Masz rację, udziwniony to mało powiedziane. Gdyby opuścić go niżej to mógłby robić za lemiesz z pługo-piaskarki :]
Nie znam się na aerodynamice, ale pewnie o to chodziło :)
"Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" -K. Puchatek
Vi sees på veien! Zoom-Zoom

Obrazek
Początkujący

Postprzez Seraf » 4 lut 2012, 17:55

fajna mazda i ten kombajn multimedialny <serduszka>
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez KMBak » 4 lut 2012, 19:16

Witamy nową Mazdę. Jak wszystkie 3-jki: vakkert!

Widze felgi zimowe takie jak u mnie. :–)
Co do nakładek na pedały, polecam te fabryczne (na moich fotkach troszkę je widać) – są naprawdę fajne i do tego podpórkę pod stopę.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez dzux » 4 lut 2012, 22:50

piękny samochód aż miło patrzeć na takie fotki :)
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez ZOOMik » 5 lut 2012, 19:00

Leomc,
witaj „w klubie” i niech Ci służy ta Madzia lepiej niż Toyota <spoko>
Nie jestem fanem tego FL "trójki", ale najważniejsze, że Ty jesteś nią zauroczony <serduszka>
Felgi 16-ki zdecydowanie optycznie za małe, no ale zima ma swoje prawa, więc jakoś się „przemęczysz” ;)
Nakładki na pedały+podstopnicę polecam, tak jak Kolega KMBak, pobrać z akcesoriów Mazdy – tanio nie jest, ale nic tak dopasowanego nie znajdziesz – "przerobiłem temat" i jednak też się na nie "szarpnę" :>
P.S.
Gorąco zachęcam do udzielania się w dziale modelowym BL <czytaj>

radzi89 napisał(a):Zazdroszcze, że oba wyśeietlacze masz tego samego koloru,

Jeśli mnie wzrok nie myli to te wyświetlacze chyba dalej nie są tego samego koloru – no chyba, że zdjęcie przekłamuje :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez radzi89 » 5 lut 2012, 19:17

Pewności nie mam, że są takie same ale tak czy inaczej bardziej dopasowane od tych przed FL :P
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Leomc » 5 lut 2012, 21:54

ZOOMik napisał(a):Nie jestem fanem tego FL "trójki", ale najważniejsze, że Ty jesteś nią zauroczony <serduszka>

Jeśli mnie wzrok nie myli to te wyświetlacze chyba dalej nie są tego samego koloru – no chyba, że zdjęcie przekłamuje :P
Czy ja wiem, czy jestem aż tak "zauroczony"?
Wygląd raczej stawiam na drugim miejscu, dlatego wybrałem kolor auta, taki powiedzmy, nie wyróżniający się z tłumu. Najważniejsze dla mnie jest wnętrze. Jak to opisał kolega marcin255 – fotel mnie "opasał". Do tego nie podobała mi się standardowa środkowa konsola. Zbędna "klawiszologia" jak dla mnie, dlatego wybrałem nawigację w zestawie.
Jedynie co z zewnątrz mnie irytuje, to ta przerwa, między przednimi lampami wyznaczająca pokrywę silnika. Na tyle mnie to wkurza, że postanowiłem coś z tym zrobić ;)
Niestety te modyfikacje będą tylko na zdjęciu, ale jak dokończę dzieło, to wrzucę fotę jakbym to ja widział przy projektowaniu :P

Zdjęcie wyświetlaczy nie przekłamuje: nie są w jednakowym kolorze. Wyświetlacz z lewej, kolorami pasuje do zegarów, a ten z prawej – jak stwierdził jeden z redaktorów testujących ten model – z innego auta :]

A do salonu się wybiorę po te nakładki. Zobaczę jak cenowo tutaj się te gadżety kształtują. Co do udzielania się w dziale BL, to oczywiście – jak najbardziej – jeśli tylko będę miał coś do powiedzenia ;)

Obrazek
Początkujący

Postprzez KMBak » 5 lut 2012, 22:33

radzi89 napisał(a):Pewności nie mam, że są takie same ale tak czy inaczej bardziej dopasowane od tych przed FL :P

Niestety BL ma w kolorach pomarańcz i szary. Tu są bardziej do pary...
Obrazek
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez radzi89 » 5 lut 2012, 23:12

KMBak napisał(a):Niestety BL ma w kolorach pomarańcz i szary. Tu są bardziej do pary...
Obrazek

Wiem bo jeżdżę BL generalnie na codzień ale nie zmienia to faktu, że nie podoba mi się to że dwa wyświetlacze obok siebie są w różnych kolorach :P
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez tomek-waw » 5 lut 2012, 23:27

Leomc napisał(a): nakładki na pedały, ale intensywnie myślę nad tym (ktoś z Was może mi coś ładnego polecić?)

viewtopic.php?f=114&t=128014

Ładny egzemplarz, niech Cię wozi bezpiecznie. :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 lis 2011, 01:34
Auto: GTI MK7 380KM/520Nm
Była, M3 Kintaro 2.0 LF 161KM/182Nm

Postprzez Leomc » 10 lut 2012, 14:42

Leomc napisał(a):
Jedynie co z zewnątrz mnie irytuje, to ta przerwa, między przednimi lampami wyznaczająca pokrywę silnika. Na tyle mnie to wkurza, że postanowiłem coś z tym zrobić ;)
Niestety te modyfikacje będą tylko na zdjęciu, ale jak dokończę dzieło, to wrzucę fotę jakbym to ja widział przy projektowaniu :P

Zgodnie z obietnicą dorzucam 2 zdjęcia "przeróbki". Jest to tylko i wyłącznie moje "widzimisię".
Zdjęcie przed:
Obrazek
I po:
Obrazek

Nie jest to profesjonalna robota, widać pewne niedociągnięcia, ale nie chodziło mi tu o "piękność" zdjęcia, tylko pomysł, jak chciałbym widzieć (mieć) pokrywę silnika.
Co o tym sądzicie? Czy nie lepiej wyglądałoby tak? Mały szczegół, a cieszy oko. Przynajmniej moje. :]

P.S. Nie wiedziałem gdzie umieścić ten wątek, więc podpiąłem się tu. Jeżeli nadaje się on gdzie indziej, proszę Modów o przeniesienie go w odpowiednie miejsce. :)

Obrazek
Początkujący

Postprzez mysiak » 10 lut 2012, 18:25

mnie zastanawia jeszcze coś – kolor plastiku wokół pokręteł panelu klimatyzacji lewarka skrzyni biegów – ten kolor to efekt okleiny czy też standardowy w Norwegii? Nasze salonowe mają tam srebrny plastik
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez KMBak » 10 lut 2012, 18:36

mysiak napisał(a):mnie zastanawia jeszcze coś – kolor plastiku wokół pokręteł panelu klimatyzacji lewarka skrzyni biegów – ten kolor to efekt okleiny czy też standardowy w Norwegii? Nasze salonowe mają tam srebrny plastik

Gdzie?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce7 ... 67ec3.html

EDIT
A już wiem o co chodzi...

Co do maski – trzeba wyciąć plastik i dospawać bkachę do pokrywy silnika – innej rady chyba nie ma. :|
Klubowicz

Postprzez Leomc » 10 lut 2012, 20:14

mysiak napisał(a):mnie zastanawia jeszcze coś – kolor plastiku wokół pokręteł panelu klimatyzacji lewarka skrzyni biegów – ten kolor to efekt okleiny czy też standardowy w Norwegii? Nasze salonowe mają tam srebrny plastik

Auto prosto z salonu. Poza panelem nawigacji, nic nie dodawałem, ani nic nie oklejałem. Więc to chyba tak tu mają. Dodatkowo sprawdziłem w katalogu, tam też jest bez srebrnego plastiku. A szkoda, bo można byłoby rozjaśnić nieco i tak ciemne już wnętrze. <oczy>
A wracając do maski... Za dużo zachodu z tym, bo na pewno nie skończyłoby się na dospawaniu kilku części, i przeróbki mechanizmu otwierania pokrywy silnika, czy co tam jeszcze w tym miejscu jest. No i oczywiście dochodzi do tego kwestia gwarancji. Nie pozostaje mi nic innego, jak pogodzić się z tym i tyle. :(
EDIT
Znalazłem parę fotek w komórce, jakie robiłem podczas pierwszej wizyty w salonie. Oglądam je i <co?>
Jednak jest tam srebrny plastik wokół pokręteł klimy i koło lewarka. Niebawem będę w salonie po nakładki na pedały, to dokładniej się przyjrzę, albo zapytam dlaczego w jednych jest, a w innych nie.

Obrazek
Początkujący

Postprzez mx5 » 10 lut 2012, 23:02

Odpowiedź na srebrny plastik jest banalnie prosta. Trójki sprzed liftingu maja srebrny plastik a po FL jest on czarny. Tak samo jest i u nas.
Forumowicz

Od: 29 mar 2010, 12:03

Postprzez KMBak » 10 lut 2012, 23:37

mx5 napisał(a):Odpowiedź na srebrny plastik jest banalnie prosta. Trójki sprzed liftingu maja srebrny plastik a po FL jest on czarny. Tak samo jest i u nas.

Właśnie to podejrzewałem...
Klubowicz