Miło mi będzie przedstawić moją Norweżkę Madzię
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Zastąpiła ona Toyotę Corollę 1.4 D4D rocznik 2006, z powodu fochów, jakie ostatnimi czasy miewała "Toytoyka". A to problemy z uruchomieniem silnika (tylko po wizycie na myjni, więc pod koniec jeździła niebotycznie uwalona, skoro kąpiel jej szkodziła), a to stuki w zawieszeniu czy jęczące łożysko w skrzyni biegów. A pod koniec zeszłego roku pokazała...

Ale do rzeczy. Jako, że ceny tutejszych usług i części są "nieco" wygórowane (alternator to koszt w przeliczeniu na złotówki to 2,5 tys), zapadła decyzja o kupnie nowego auta. Pierwsze kroki skierowałem do salonu Mazdy. Zapatrzyłem się na "6", ale wydała mi się ona nieco za duża jak na moje potrzeby. Obok stała "3". Wsiadłem i już wiedziałem, że to jest to

Po 4 dniach, siedziałem już w swojej "Madzi". Teraz może nieco faktów o samej zainteresowanej:
Auto z norweskiego salonu >SandeAuto< w kolorze "Graphite Mica", lakier metalik
Wyposażenie:
ABS + EBD
DSC (ESP)
TCS
ESS
immobiliser
poduszka powietrzna kierowcy i pasażera
boczne poduszki powietrzne
kurtyny powietrzne
aktywne zagłówki
centralny zamek
zdalne sterowanie centralnego zamka
składany kluczyk
elektryczne szyby z przodu oraz z tyłu
elektrycznie sterowane, podgrzewane oraz składane lusterka zewnętrzne
podgrzewane fotele przednie – regulacja 5-stopniowa
spryskiwacze reflektorów
podgrzewana przednia szyba
fotochromatyczne lusterko wsteczne
czujniki cofania
tempomat
zestaw głośnomówiący do telefonu Bluetooth
tylna kanapa składana asymetrycznie
ISOFix
nawigacja TomTom full Europa, aktualizacja styczeń 2012, 6 głośników, gniazda: AUX IN, RCA, USB, kompatybilny z iPOD
wielofunkcyjna kierownica obszyta skórą regulowana w 2 płaszczyznach
komputer pokładowy
klimatyzacja automatyczna dwustrefowa
Ponadto "Norweżka Madzia" dostała zimowe Continental ContiVikingContact 5 205/55 R16
oraz oczywiście standardowe letnie Toyo Proxes R32 205/50 R17
Czego jej brakuje: nakładki na pedały, ale intensywnie myślę nad tym (ktoś z Was może mi coś ładnego polecić?)
Na koniec kilka zdjęć, może niezbyt pięknych, ale pogoda nie sprzyja o tej porze roku. Dorzucę kilka ładnych jak wiosna zajrzy do krainy Trolli
Komentarze, pytania oraz wskazówki wskazane.
Pozdrawiam ciepło.