Witam,
Mazda MX-6, V6 2.5, do niedawna w b. dobrym stanie, rok 93, przebieg ok. 170 000. Wprawdzie grały sobie cichutko regulatory luzu ale to normalka. Jak gęstszy olej i full, to nie ma problemu. Ale ostatnio zaczeła się dziwna jazda.
Po pierwsze : Stracił moc, szczególnie na wyższych obrotach. Ponieważ nie miałem czasu się tym zająć, moja baba jeździła nim tak z miesiąc.
A po dugie : teraz jest ciekwaiej : na wolnych pali równo, a dodanie gazu powoduje szarpanie i zachowanie silnika podobne jakby nie mial paliwa we wszystkich cylindrach, lub dostawał je nie równomiernie. Po prostu trzęsie sie i szarpie. Myślałem że to kwestia pompy paliwa. Wymienilem – i nic.
Jakieś sugestie ?
Sipok
Edit mariusz.grzyb :
Poprawiłem temat, na przyszłość przestrzegaj regulaminu
Brak mocy na wysokich, szarpanie przy dodawaniu gazu
Strona 1 z 1
Wodzu napisał(a):Może to kable WN, kopółka, palec
problem prawdopodobnie jest po stronie elektryki – dadam jeszcze świece.
Kiedy wymieniałeś te elementy?
Sprawdz dolot powietrza. Juz w dwoch mazdach mialem podobne objawy. Zanim zaczniesz wymieniac swiece, kopulki, moduly itp. dokladnie i ze spora sila pougniataj waz, ktory podaje powietrze do przepustnicy. Szczelina, ktora sie tam pojawia, jest w stanie spoczynku silnika zamknieta i niewidoczna. Nie wyczujesz jej rowniez palcami o ile nie zaczniesz ich wbijac w twarda dosc gume. Mozesz rowniez zdjac ten waz i poogladac. Jezeli to w tym problem, to na jakis czas pomaga srebrna, zbrojona tasma klejaca. W koncu jednak rura popeka tak, ze zostaje tylko wymiana.
- Od: 13 sie 2004, 13:17
- Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02
Ja mialem klopot z aparatem zaplonowym (przy podobnych objawach). Zdaje sie byl klopot z cewka ktora w moim modelu aparatu jest wewnatrz i czasem sie przegrzewa. Wymiana aparatu zalatwila sprawe. A ile Ci spala? Moj wtedy chlal jak smok
. Jak Ci sie uda znalezc powod daj znac. Pozdrawiam

- Od: 7 kwi 2005, 11:08
- Auto: MSS
Strona 1 z 1