Zapinanie pasów bezpieczeństwa z tyłu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez krzych » 30 lip 2009, 20:01

Skoro i tak temat do kosza to ja sobie pozwole:

magicadm napisał(a):Prawego czy lewego? Bo to duuuża różnica ysz

To sa dwa? :O :D
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez magicadm » 30 lip 2009, 20:05

marakus napisał(a):Zresztą kolega magicadm też się tradycyjnie dołączył, byle coś klepnąć

eeeee, a czego ode mnie chce?
Przecież napisałem Koledze co i jak... :(

Czytaj wszystkie posty i dopiero oceniaj
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Globy » 30 lip 2009, 20:07

Tak, letni 24-godzinny ban dla Lorento.

Po co te komentarze?! Co one wnoszą do tematu? Może zaczepy wyparowały, a i tak nie ma potrzeby tego komentować – miały prawo! vriuss zachował się bardzo miło. Weźcie się ludzie do roboty, pracujcie na lepsze PKB naszego kraju, ale przestańcie płodzić te bzdurne posty, które MY PÓŹNIEJ MUSIMY SPRZĄTAĆ!

Lorento napisał(a):Ludzie opanujcie się i zacznijcie używać mózgów.

Naprawdę nie musisz na każdym kroku chwalić się, że go posiadasz.

brii napisał(a):A poza tym nie można wklejać stron z instrukcji – wbrew prawom autorskim...

Doprawdy nie popadajmy w paranoję, bo już niedługo to nawet książki nie będzie można przyjacielowi pożyczyć do czytania.

PS. krzych, magicadm – do Was też się to tyczy. Nie życzę sobie już tutaj żadnych postów nie na temat, w innych wątkach również. Jutro rozdaję bany weekendowe za OT w sekcji Zoom-Zoom.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez krzych » 30 lip 2009, 20:22

Globy napisał(a):PS. krzych, magicadm – do Was też się to tyczy. Nie życzę sobie już tutaj żadnych postów nie na temat, w innych wątkach również. Jutro rozdaję bany weekendowe za OT w sekcji Zoom-Zoom.

Globy napisał(a):Doprawdy nie popadajmy w paranoję

Przeciez i tak do smieci :P (a co do innych watkow, ok – chcesz sztywno, bede sztywny :P)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez brii » 30 lip 2009, 23:13

Globy napisał(a):Doprawdy nie popadajmy w paranoję, bo już niedługo to nawet książki nie będzie można przyjacielowi pożyczyć do czytania.

To jest spora różnica – dozwolony użytek a udostępnianie publiczne, jak już mamy regulamin to bądźmy konsekwenti.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez valar1 » 3 sie 2009, 15:19

a przepraszam ze dorzuce tu swoje trzy grosze, ale nie chce tworzyc nowego tematu, skoro ten jest o pasach :)
(troszke sie boje zadac pytanie, bo pewnie sie okaze analfabetka samochodowa, he he, ale to w sumie racja)

na instrukcji wyraznie widac ze srodkowy pas jest prowadzony nad zaglowkiem pasazera z lewej strony (no patrzac na rysunek, to z prawej strony).

w naszej mazdzie ten pas wychodzi z tego samego miejsca co pas boczny (pewnie to normalne). problem tylko w tym, ze pas srodkowy idzie z PRZODU zaglowka bocznego, a nie za nim i jak jest zapiety (mamy fotelik dzieciecy na srodkowym miejscu) to nie moze nikt usiasc z boku, bo boczny pas moze uciac szyje.
probowalam przeprowadzic go za zaglowkiem, ale wtedy jest zly naciag, jesli tak to moge okreslic, w sensie ze to prowadzenie pasa jest wymuszone czyli niezgodne z zastosowaniem.

dlatego chcialabym sie zapytac czy w kazdej mazdzie tak jest, czy tylko w mojej?

jesli zbyt pokretnie opisalam, to wieczorem moge wkleic zdjecie jak to wyglada.
ale licze na to ze ktos zrozumie moj chaotyczny opis i doradzi mi co z tym zrobic, bo potrzebujemy wszystkicj miejsc z tylu.

pozdrawiam
Początkujący

Od: 22 cze 2008, 20:08
Auto: Mazda 6 TS 136MPH

Postprzez Lorento » 3 sie 2009, 20:55

valar1 napisał(a):a przepraszam ze dorzuce tu swoje trzy grosze, ale nie chce tworzyc nowego tematu, skoro ten jest o pasach :)
(troszke sie boje zadac pytanie, bo pewnie sie okaze analfabetka samochodowa, he he, ale to w sumie racja)

na instrukcji wyraznie widac ze srodkowy pas jest prowadzony nad zaglowkiem pasazera z lewej strony (no patrzac na rysunek, to z prawej strony).

w naszej mazdzie ten pas wychodzi z tego samego miejsca co pas boczny (pewnie to normalne). problem tylko w tym, ze pas srodkowy idzie z PRZODU zaglowka bocznego, a nie za nim i jak jest zapiety (mamy fotelik dzieciecy na srodkowym miejscu) to nie moze nikt usiasc z boku, bo boczny pas moze uciac szyje.
probowalam przeprowadzic go za zaglowkiem, ale wtedy jest zly naciag, jesli tak to moge okreslic, w sensie ze to prowadzenie pasa jest wymuszone czyli niezgodne z zastosowaniem.

dlatego chcialabym sie zapytac czy w kazdej mazdzie tak jest, czy tylko w mojej?

jesli zbyt pokretnie opisalam, to wieczorem moge wkleic zdjecie jak to wyglada.
ale licze na to ze ktos zrozumie moj chaotyczny opis i doradzi mi co z tym zrobic, bo potrzebujemy wszystkicj miejsc z tylu.

pozdrawiam

Ponieważ jesteś kobitką, odpowiedź jednak będzie ( panie nie musza znać się na samochodach w przeciwieństwie do oferm samochodowych :] ). Odpowiedź jest banalna: masz źle zapięty fotelik środkowym pasem ( trzeba go pawidłowo poprowadzić a nie wciskać odrazu w lewą klamrę), lebo zapięcie fotelika zgodnie z instrukcją i jednocześnie prawidłowym zapięciem pasa nie jest możliwe, co jest raczej mało prawdopodobne. Prawidłowo poprowadzony środkowy pas nikomu łba nie utnie, stawiam na to swoją Szóstke ( nota bene idzie wkrótce do żyda) .Cały jednak ten problem świadczy o tym , że twój facet się nie popisał. Powinien to załapać dość szybko. ( w sumie gdyby nie potrafił takich rzeczy lepiej wymienić faceta niż fotelik...)
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez valar1 » 3 sie 2009, 21:48

Hmm.. skoro stawiasz swoja Szostke, musze sie pospieszyc zanim pojdzie do zyda ;P
Meza jeszcze nie ma, wiec nie moge leciec i sprawdzac ponownie, chociaz jestem PRAWIE pewna ze fotelik montuje dokladnie jak na instrukcji. ale jak mowilam – upewnie sie.

ale w zasadzie pytalam tez o cos innego. mianowicie czy w Waszych autach ten srodkowy pas idzie tak jak na obrazku instrukcji ZA zaglowkiem bocznego pasazera? (on w ogole wyglada jakby sie zaczynal wyzej niz boczny pas)
bo u mnie nie i nie ma na to bata zeby tamtedy mogl isc. no to w tym momencie obojetnie jak zamontuje fotelik – pas bedzie zawsze przeszkadzal, bo idzie PRZODEM i przed zaglowkiem pasazera. cholera, znow nie wiem czy jasno wyjasnilam o co mi chodzi

Skoro szowinistycznie podszedles do mojego pytania, to pozwolisz ze wykorzystam w pelni bycie "pania, ktora nie musi znac sie na samochodach" :P i bede uparcie drazyla watek? :)
Początkujący

Od: 22 cze 2008, 20:08
Auto: Mazda 6 TS 136MPH

Postprzez Ravfal » 7 lut 2012, 18:54

Ja mam natomiast pytanie jak odpiąć pas <glupek2>
Chodzi mi o odpięcie pasa w miejscu oznaczonym na rysunku poniżej literką (B). Na wszystkich innych zatrzaskach jest przycisk, który wciskam i pas się odpina, natomiast na tym zatrzasku(B) nie ma przycisku.

Obrazek
Forumowicz

Od: 23 cze 2011, 17:10
Auto: Mazda 6 GY 2.0 Diesel (CiTD) 121 KM 2004 r.

Postprzez smile » 7 lut 2012, 19:02

Ravfal napisał(a):Chodzi mi o odpięcie pasa w miejscu oznaczonym na rysunku poniżej literką (B). Na wszystkich innych zatrzaskach jest przycisk, który wciskam i pas się odpina, natomiast na tym zatrzasku(B) nie ma przycisku.

Z tego co pamiętam to może być tak, że zamiast przycisku należy użyć końcówki pasa ( C ) która się wpina w zaczep D. Spróbuj włożyć końcówkę C w gniazdo B. A jak nie pójdzie to odsyłam do instrukcji obsługi lub wklej foto jak wygląda tez zaczep.

Właśnie sprawdzałem w instrukcji od mojej 323 BJ i pewnie u Ciebie jest podobnie, jest taki mały przycisk, który należy wcisnąć monetą, drugim pasem lub czymś innym aby odblokować i wyjąć.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez dobrzyn22 » 7 lut 2012, 21:02

jest taki mały przycisk, który należy wcisnąć monetą, drugim pasem lub czymś innym aby odblokować i wyjąć.

Kluczyk nadaje się idealnie ;)
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez smile » 7 lut 2012, 21:05

Kluczyk może okazać się zbyt cenny żeby dłubać nim gdzieś indziej niż w stacyjce... :)
Forumowicz

M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Ravfal » 7 lut 2012, 21:30

smile napisał(a):Właśnie sprawdzałem w instrukcji od mojej 323 BJ i pewnie u Ciebie jest podobnie, jest taki mały przycisk, który należy wcisnąć monetą, drugim pasem lub czymś innym aby odblokować i wyjąć.

Eureka <jupi> Jak zaglądałem na te pasy to było ciemno i byłem przekonany, że to jest jakaś dioda(która nie świeci) <glupek2> w każdym bądź razie w życiu bym nie pomyślał, że to jest przycisk.
Wielkie dzięki <spoko>
Forumowicz

Od: 23 cze 2011, 17:10
Auto: Mazda 6 GY 2.0 Diesel (CiTD) 121 KM 2004 r.

Postprzez smile » 7 lut 2012, 21:42

Ravfal napisał(a):Wielkie dzięki

Spoko :)
O to tu chodzi <spoko>
Forumowicz

M6 GY

Było:
323F BJ RF2A