Wymiana oleju w silniku MZR-CD
witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem MPV 2002 z zatartym silnikiem... furka niedługo już wyjedzie na ulice, tylko jaki olej mam najlepiej zalać? dexelię 0w30 czy 5w30 ?
olej ma być do diesla z DPFem???
z góry dziękuje za pomoc:D
jestem szczęśliwym posiadaczem MPV 2002 z zatartym silnikiem... furka niedługo już wyjedzie na ulice, tylko jaki olej mam najlepiej zalać? dexelię 0w30 czy 5w30 ?
-
forestMPV
witam,
-
forestMPV
a jak moge rozpoznać czy mam ten filtr DPF? ... i rozumiem że moge wlać olej Dexelia DPF 5w30 skoro fure mam bez DPF...
-
forestMPV
a jak moge rozpoznać czy mam ten filtr DPF? ... i rozumiem że moge wlać olej Dexelia DPF 5w30 skoro fure mam bez DPF...
-
forestMPV
a jak moge rozpoznać czy mam ten filtr DPF?
nie wiem jak to wygląda w MPV,ale np.powinieneś mieć kontrolkę dpf..
i rozumiem że moge wlać olej Dexelia DPF 5w30 skoro fure mam bez DPF...
jak najbardziej tak,ponieważ jest to olej o lepszych parametrach(właściwościach) niż sam 5w30(ale też więcej kosztuje).
PS.Myślę,że z tutaj jest odpowiedni wątek dla Ciebie:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=122&t=90041&p=1767931&hilit=dpf#p1767931
a jak moge rozpoznać czy mam ten filtr DPF?
nie wiem jak to wygląda w MPV,ale np.powinieneś mieć kontrolkę dpf..
i rozumiem że moge wlać olej Dexelia DPF 5w30 skoro fure mam bez DPF...
jak najbardziej tak,ponieważ jest to olej o lepszych parametrach(właściwościach) niż sam 5w30(ale też więcej kosztuje).
PS.Myślę,że z tutaj jest odpowiedni wątek dla Ciebie:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=122&t=90041&p=1767931&hilit=dpf#p1767931
Czy aby na pewno olej o niskiej zawartości popiołów jest lepszy niż zwykły? Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest to kosztem dodatków uszlachetniających, a więc właściwości smarnych i jeśli nie ma potrzeby, lepiej lać zwykły.
- Od: 3 wrz 2009, 15:55
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD 02'
Czy aby na pewno olej o niskiej zawartości popiołów jest lepszy niż zwykły? Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest to kosztem dodatków uszlachetniających, a więc właściwości smarnych i jeśli nie ma potrzeby, lepiej lać zwykły.
- Od: 3 wrz 2009, 15:55
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD 02'
jeśli nie ma potrzeby, lepiej lać zwykły.
To nie podlega dyskusji

Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest to kosztem dodatków uszlachetniających, a więc właściwości smarnych
masz oczywiście rację,ale polemikę na ten temat można by rozwinąć na kilkanaście stron
jeśli nie ma potrzeby, lepiej lać zwykły.
To nie podlega dyskusji

Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest to kosztem dodatków uszlachetniających, a więc właściwości smarnych
masz oczywiście rację,ale polemikę na ten temat można by rozwinąć na kilkanaście stron

- Od: 14 lut 2010, 17:35
- Auto: M6 Hatchback MZR-CD 136HP 2005r.

- Od: 14 lut 2010, 17:35
- Auto: M6 Hatchback MZR-CD 136HP 2005r.
uważam,że jak kupujesz jakiś lepszy olej(a nie"budżetowy") to nie ma potrzeby wlewania czegoś takiego(po prostu lepsze oleje mają już w składzie odpowiednie dodatki,które zapewniają dokładnie to samo...
PS. -->Tu<-- jest odpowiedniejszy wątek do takich pytań
Ostatnio edytowano 28 lut 2012, 15:00 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
uważam,że jak kupujesz jakiś lepszy olej(a nie"budżetowy") to nie ma potrzeby wlewania czegoś takiego(po prostu lepsze oleje mają już w składzie odpowiednie dodatki,które zapewniają dokładnie to samo...
Ostatnio edytowano 28 lut 2012, 15:00 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
ja bym nie dodawał...
Każdy może mieć swoje zdanie na temat przydatności tego rodzaju specyfików...ale tak jak napisałem wcześniej-jest inny wątek odpowiedniejszy
PS. opis tego oleju pokrywa się z opisem tego dodatku do olejów
tak jest ze wszystkimmoge a niemusze

ja bym nie dodawał...
Każdy może mieć swoje zdanie na temat przydatności tego rodzaju specyfików...ale tak jak napisałem wcześniej-jest inny wątek odpowiedniejszy
tak jest ze wszystkimmoge a niemusze