ucze1102 napisał(a):na temat spalania można napisać książkę wszystko zależy od stylu jazdy i pokonywanej trasy czy miasta, ja podałem średnie spalanie jakie mam u siebie tak żeby apollo miał porównanie (dodatkowo ja jeżdżę z kompletem pasażerów)
I to mi wszystko wyjaśniło
ucze1102 napisał(a):to też jest pojęcie względne, bo ja na co dzień kręcę KF-a max do 4 tys no i to nie jest przecież katowanie, a ktoś może powiedzieć że KF-em można całkiem komfortowo jeździć już w przedziale 2-3 tys
Zgadzam się w pełni z Twoją wypowiedzią.
ucze1102 napisał(a):I wracając do pierwszego cytatu spalanie które podajesz jest jak najbardziej realne i do osiągnięcia, ale mi jakoś nie wychodzi
Sztuka EcoDrivingu

Apollo napisał(a):że nie za duży w sumie samochodzik zamknie się spokojnie w 8 l na 100 km
Benzyny, owszem, coś takiego będzie w zimę, w lato wiadomo, silnik się szybciej nagrzewa.
Apollo napisał(a):– Martwi mnie tylko ten ewentualnie występujący apetyt na olej. Ciężko to stwierdzić przy zakupie proszę o info. co konkretnie jest za to odpowiedzialne i jaki jest koszt naprawy tej usterki.
Jest tu temat o picu oleju, opinie są różne...nowy temat klik trochę tego dotyczy.
Apollo napisał(a):– I jak to jest z przebiegiem dla tych silników ile z Wam znanych informacji one wytrzymują bo np. w Alfie w benzyniaku miałem przebieg 249 i silniczek chodził jak ta lala a w dislu tyle samo – nom ale tam to on się dopiero dotarł. Kumpel na zlocie miał w dislu 560 tyś i sobie chwalił.
Jak trafisz na zadbany silnik, i będziesz przy nim robił systematycznie wymiany, polata jeszcze długo, ja w X9 mam ponad 300kkm, pali na dotyk, mocy nie brakuje.
Apollo napisał(a):– Nic nie piszecie o typowych usterkach dla tego modelu – czyżby ich nie było na co (poza typowym rzeczami) warto zwrócić dodatkową uwagę?
Szczerze, korozja,jeżeli po bum to czy podłużnice i reszta wygląda ok...silnik...mój np puszcza oliwę z pokryw zaworów(uszczelka),falują obroty (sprawa nie wyjaśniona), tulejki od drążka zmiany biegów, lubią się wyrobić...wiadomo zawieszenie (polskie drogi). I najważniejsze, przed zakupem sprawdź jak wyglądają miejsca mocowań amortyzatorów w bagażniku, czasami można dostać szoku. Poczytaj trochę opinii, może coś tam znajdziesz więcej.
Pozdrawiam