Zacisk hamulcowy BA BP – gdzie byly te blaszki?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez don2x44 » 3 lut 2012, 22:13

Posiadam BA BP bez ABS, jakiś czas temu robiłem remont zacisku przedniego + wymiana klocków. Wszystko zrobione.... zacisk zregenerowany, klocki założone, wszystko po składane do kupy, koło założone. Wszystko niby OK.
Druga stronę podobnie zacząłem robić, aż tu mi się wysypały z zacisku takie dziwne blaszki – idę zerknąć do tego zregenerowanego zacisku... pod autem też lezą dwie takie blaszki... hmmm <glupek2> <glupek2> <glupek2> Tak przeglądam zacisk, i jakoś nie mam pojęcia gdzie one powinny być....

Coś takiego:
Obrazek
Może ktoś wie?

PS. Ja je pomalowałem na czarno
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
Klubowicz

Od: 15 mar 2009, 22:06
Auto: Mazda6 GH 5D 2,5 Sport '09
VW Up! 5D 1.0 MoveUp! '13

Postprzez marshal_sila » 3 lut 2012, 22:26

Po bokach klocków.trochę ciężko wytłumaczyć jak wkładasz klocki w zacisk to te elementy są ,,jakby prowadnicami'' i chyba służą do tego żeby klocki trzymały się na swoim miejscu i nie ,,brzęczały'' .
Forumowicz

Od: 6 paź 2009, 08:42
Auto: Była Mazda 323f BA
JeST AUDI A3 1.8 T :)

Postprzez puznies0 » 3 lut 2012, 22:55

don2x44 napisał(a):Posiadam BA BP bez ABS, jakiś czas temu robiłem remont zacisku przedniego + wymiana klocków. Wszystko zrobione.... zacisk zregenerowany, klocki założone, wszystko po składane do kupy, koło założone. Wszystko niby OK.
Druga stronę podobnie zacząłem robić, aż tu mi się wysypały z zacisku takie dziwne blaszki – idę zerknąć do tego zregenerowanego zacisku... pod autem też lezą dwie takie blaszki... hmmm <glupek2> <glupek2> <glupek2> Tak przeglądam zacisk, i jakoś nie mam pojęcia gdzie one powinny być....

Coś takiego:
Obrazek
Może ktoś wie?

don2x44 napisał(a):Posiadam BA BP bez ABS, jakiś czas temu robiłem remont zacisku przedniego + wymiana klocków. Wszystko zrobione.... zacisk zregenerowany, klocki założone, wszystko po składane do kupy, koło założone. Wszystko niby OK.

Coś takiego:
Obrazek
Może ktoś wie?

dokładnie na zwrotnicy...z tyłu masz tam gdzie klocki wkładasz takie wypustki na które nakładasz te blaszki z dołu i u góry nad klockiem klocka...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez scrabi » 3 lut 2012, 23:15

u góry i na dole na zwroticy od strony silnika. nad i pod tłoczkiem. to sa blaszki żey kllocki trzymały nielattały na boki
scrabi
Forumowicz

Od: 24 sty 2010, 20:12
Auto: MAZDA 323 1,5 BA 94r.
LPG-sekwencja

Postprzez don2x44 » 4 lut 2012, 10:07

Ok dzięki Panowie. Znalazlem jeszcze co takiego,
Obrazek
i już wszystko jasne <piwo>

Faktycznie klocki czasem sobie po brzęczą:) Jak tylko pojawią się "+" temperatury to się zabiorę za to przy okazji pomaluje zaciski...
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
Klubowicz

Od: 15 mar 2009, 22:06
Auto: Mazda6 GH 5D 2,5 Sport '09
VW Up! 5D 1.0 MoveUp! '13