Klimatyzacja się nie włącza – gdzie problem
1, 2
wczoraj wyskoczył jakiś problem z klimatyzacją, Przy przełączaniu ustawień na panelu nie wyświetlił się znaczek A/C, a wcześniej działało wszystko bez zarzutu. W czym może być problem? Bezpieczniki? Nic nie przychodzi mi do głowy.
Zimom nie odczuje braku klimy ale jak się zrobi cieplej to już będzie duży problem.
Damian
Zimom nie odczuje braku klimy ale jak się zrobi cieplej to już będzie duży problem.
Damian
na mrozie klimatyzacja nie powinna się włączyc – działa chyba max do -3 stopni
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
W mojej Gf-ce Klimatronic włącza się do -10 stopni jak jest więcej poniżej zera to komputer nie włączy.
Też się bałem że coś nie tak jak ją kupiłem parę lat temu, aż w serwisie mi powiedzieli że tak ma być, że niby takie zabezpieczenie.
Też się bałem że coś nie tak jak ją kupiłem parę lat temu, aż w serwisie mi powiedzieli że tak ma być, że niby takie zabezpieczenie.
- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
A Czy klima powinna się włączać od razu po uruchomieniu silnika (jeśli wcisnę przycisk AC) ? Co prawda jeszcze temu się bardziej nie przyglądałem ale czasami włączam zimny silnik, odpalam klimę i obroty ani drgną na luzie, klima nie działa.
lasic100 napisał(a):A Czy klima powinna się włączać od razu po uruchomieniu silnika (jeśli wcisnę przycisk AC) ? Co prawda jeszcze temu się bardziej nie przyglądałem ale czasami włączam zimny silnik, odpalam klimę i obroty ani drgną na luzie, klima nie działa.
po wcisnieciu AC powinno pyknac sprzegielko i klima hula, chociaz ktoregos chlodnego dnia, kiedy szyby zaparowane mialem jak nie wiem co, klima nie wyrazila checi pomocy w ich odparowaniu
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
lucas83 napisał(a):Nie mylcie klimatronika z klimatyzacją
No i jeszcze tego powyżej z automatyczną klimatyzacją
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
sam "klimatronik" steruje nawiewami tylko nie pracuje sprezarka klimy 
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
U mnie też pojawił sie problem z klima gaz jest bo jak wciskam ten zawór co nabijaja przez niego gaz to syczy i to dosc mocno przed zima było wszystko ok. wyczytałem zeby zmostkować czujnik cisnienia tego gazu co jest na osuszaczu i jak mostkuje to sie klima wlaczy . Mial ktos taki przypadek juz czy moze to byc wlasnie ten czujnik uszkodzony da sie go jakos sprawdzic miernikiem.
- Od: 24 lip 2010, 17:53
- Auto: Mazda 626 1,8 16v 98r. lpg sgi
WOW napisał(a):U mnie też pojawił sie problem z klima gaz jest bo jak wciskam ten zawór co nabijaja przez niego gaz to syczy i to dosc mocno przed zima było wszystko ok. wyczytałem zeby zmostkować czujnik cisnienia tego gazu co jest na osuszaczu i jak mostkuje to sie klima wlaczy . Mial ktos taki przypadek juz czy moze to byc wlasnie ten czujnik uszkodzony da sie go jakos sprawdzic miernikiem.
to ze "syczy" po wcisnieciu zaworka na zlaczce nie znaczy jest w ukladzie wystarczajaca ilosc czynnika.
Jak nie wlaczales klimy od jesieni to olej z ukladu splynal w najnizsze partie ukladu. Olej ma 2 funkcje: 1-smaruje caly uklad
2-uszczelnia polaczenia
Byc moze przez rozszczelnione polaczenia ubylo troche czynnika i sprezarka sie nie zalacza. Jesli po wlaczeniu klimatyzacji slychac (czuc na silniku) zalaczenie sprezarki pozostaw ja na 20 min wlaczana, moze jak sie wszystko rozejdzie po ukladzie bedzie gut; w przeciwynym razie musisz podlaczyc manometry i sprawdzic jakie masz cisnienia
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moge ja uruchomic ale tylko poprzez zmostkowanie wtyczki z czujnika ciscienia teraz pytanie czy to moze tak długo dzialac jak jest tak jak piszesz ze syczy ale jest za malo gazu bo dodam ze nabijana byla 2 lata temu ale była malo używana
- Od: 24 lip 2010, 17:53
- Auto: Mazda 626 1,8 16v 98r. lpg sgi
WOW napisał(a):Moge ja uruchomic ale tylko poprzez zmostkowanie wtyczki z czujnika ciscienia teraz pytanie czy to moze tak długo dzialac jak jest tak jak piszesz ze syczy ale jest za malo gazu bo dodam ze nabijana byla 2 lata temu ale była malo używana
NIE!! po to jest ten czujnik ktory wykrywa ubytki czynnika chlodniczego

podjedz do warsztatu ktory serwisuje klimatyzacje, ale nie mowie tu o wszedobylskich NABIJACZACH KLIMY

porzadny zaklad sprawdzi cisnienie, oprozni uklad, potem nabije go azotem, sprawdzi czy nie ma wyciekow i wtedy uzupelni olej i czynnik chlodniczy i BEDZIE PAN ZADOWOLONY
1, 2