Neonixos666 napisał(a):bo wykonuje znacznie mniej pracy niż pozostałe zawory,
To też wiem
Muszę sprecyzować moje pytanie, czym objawia się uszkodzenie FSO.
www.mazdaspeed.pl
Neonixos666 napisał(a):bo wykonuje znacznie mniej pracy niż pozostałe zawory,
YgooR napisał(a):Muszę sprecyzować moje pytanie, czym objawia się uszkodzenie FSO.
tadziol napisał(a):SPV – 1,2 OHM
TCV – 11,4 OHM
tadziol napisał(a):kierownik napisał(a):to ktoś wie czemu idą do niego dwa kabelki i łączą się w jeden na nim?
ja wiem ! ja wiem!![]()
ale nie powiem![]()
kierownik napisał(a):powiedz powiedz, mogę się coś domyślać, ale pewniej mi posłuchać (właściwie przeczytać)
tadziol napisał(a):Ma to na celu umożliwienie kontroli przez PCM czy pojawiło się napięcie na FSO.W przypadku braku zasilania lub usterki instalacji sygnowany jest kod P1182 – FSO SIGNAL CIRCUIT.
czyli nieszczelność rzędu mikronów powoduje spory spadek ciśnienia (każda minimalna nieszczelność przy ciśnieniach rzędu KILKUSET barów powoduje "przeciekanie" na boki i spadek sprawności sprężania). Oczywiście umiejętne sterowanie zaworem SPV może nieco "nadrobić" te braki ciśnienia wynikające ze zużycia ale...poza tym tłokorozdzielacz porusza się w tulei,która jest wprasowana w głowiczkę.
wymiana obu elementów na nowe załatwia sprawę i takie rozwiązanie do mnie przemawia.
Riki napisał(a):Nie ma bata – jak w lato zapędzi mnie pewnie znowu w góry przez ziemie Kulesza, to wpadnę i normalnie uścinę Ci łapsko:D może jakaś audycja przy okazji?
xANDy napisał(a):Ale (tak mi się wydaje – to moja hipoteza robocza więc proszę nie naskakiwać na mnie) PCM korzysta z kilku zjawisk i elementów do regulacji czyli:
– ciśnienia wewnętrznego (pośredniego)
– sterowania SPV
– sterowania TCV (regulacja i ciśnienia i kąta!)
– "zaworka" na wyjściu przelewu z sitkiem i kuleczką (zapomniałem jak się to fachowo nazywa – zawsze to czyściłem)
Jeśli któryś z tych elementów zawiedzie to rozregulowaniu ulega cała pompa – ciśnienie "pośrednie" ulega rozregulowaniu i pompa wariuje; PCM sterując TCV'em nie wyrówna ubytku ciśnienia na tłokorozdzielaczu, może skończyć się zakres regulacji TCV itp.
xANDy napisał(a):Tadziol – pytanie mam odnośnie uszczelek. Bo przecież pompa ma jakieś uszczelki – czy zastosowałeś stare, czy "dorobiłeś" jakieś nowe...?
xANDy napisał(a):xANDy napisał(a):Tadziol – pytanie mam odnośnie uszczelek. Bo przecież pompa ma jakieś uszczelki – czy zastosowałeś stare, czy "dorobiłeś" jakieś nowe...?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6