Telewizory LCD / Plazma

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez nemi » 12 sty 2012, 14:45

ventylmar napisał(a):a z tego co sie dowiadywałem to te 3 modele sa produkowane w japoni w całosc, reszta to chiny tajwan

Na moim Sony Bravia jest napisane "Made in Slovakia" albo "Hungary" jeśli mnie pamięć nie myli. Na pewno nie robią tego w Japonii...
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Bartek1986 » 12 sty 2012, 15:07

takie rzeczy tylko w erze.. dozbieraj trochę, a będziesz zadowolony ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Szalotka » 12 sty 2012, 15:10

nemi napisał(a):Na moim Sony Bravia jest napisane "Made in Slovakia" albo "Hungary" jeśli mnie pamięć nie myli. Na pewno nie robią tego w Japonii...

A co masz teraz japońskiego produkowanego w Japonii ? Dają materiały a gdzie indziej składają.

W Japonii są produkowane tylko nowinki techniczne, które z czasem idą gdzie indziej bo w Japan robia już nowe.
Wyjątkiem jest sprzęt telewizyjno radiowy. Betacam etc. To zawsze robili i robić będą w Japonii.
Szalotka

Postprzez nemi » 12 sty 2012, 16:11

gromaciek napisał(a): Dają materiały a gdzie indziej składają.

Nie sądzę, żeby dawali materiały. Raczej liczyłbym na kompilację rozmaitych części z taniej części Azji (Chiny, Tajwan, Malezja) łączonych gdzieś bliżej rynku zbytu.
Forumowicz

Postprzez Barthez » 12 sty 2012, 18:21

Bartek1986 napisał(a):takie rzeczy tylko w erze.. dozbieraj trochę, a będziesz zadowolony ;)

czemu? LG spełnia wszystkie założenia i mieści się w cenie ;)
A czemu nie dozbierałeś i nie zainwestowałeś w LOEVE? znacznie lepsza marka niż sharp :P
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez JohnnyB » 12 sty 2012, 18:51

Mam Sharpa Aquos od 4 lat, jest jak najbardziej OK, kosztował wór gotówki, czy jest lepszy niż LG, nie wiem, kupiłem bo polecali, różnicy jakiejś wielkiej nie zauważyłem. W kwocie którą zapłaciłem za ten telewizor pewnie i bym znalazł jakiegoś LG 37 cali/sharp ma 32/ i może z full HD a nie HD Ready, ale ja i tak nie dostrzegam jakiejś zasadniczej różnicy. Przez te 4 lata oglądam tylko satelitę. DVD służy za procesor dźwięku. Co najwyżej podłącze co jakiś czas konsole po HDMI.
Szczerze to wolałbym jakiś tańszy telewizor a wymienił bym sobie ampli na jakiś nowszy stereo. Lepiej słyszę niż widzę :–).
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,
Mustang GT 5.0 421 '15 – in progress.

Postprzez Steffen88 » 12 sty 2012, 22:05

Wracając do tematu. Samsung UE40D6500 czy Sony KDL-40EX725?

I może ktoś wie czym się różni UE40D6500 od 40D6100? Czy warto dopłacać prawie 4stówy dla okularów?
I jeszcze jedno Philips Ambilight, czy to rzeczywiście jest fajne czy tylko irytujące?
Forumowicz

Od: 16 cze 2010, 15:45

Postprzez cichy_86 » 13 sty 2012, 00:03

tak naprawdę zibacz który tv lepiej świeci ;)
nie patrz na producenta tylko postaw jeden obok drugie i zobacz który lepiej świeci <ok>
Forumowicz

Od: 17 sie 2008, 15:01
Auto: Lexus LS600H
Audi A6 C6 3.0
BMW z3 2.8

Postprzez qazxsw1 » 13 sty 2012, 20:43

Tak się składa, że pracuję w firmie produkującej BLU (backlight unit, czyli to co podświetla matrycę). Głównie to "coś" trafia do LG, choć i philips, panasonic, sony, toshiba, nieznane u nas vestele, arceliki, metze powstają z tego samego, że tak powiem "gówna". Dosłownie. Temat jakości w firmach koreańskich praktycznie nie istnieje. Liczy się tylko efekt skali, byle więcej, byle taniej.

Mógłbym się rozpisać grubo, ale powiem tylko w skrócie – wszystko w calach 26", 32", 37", 42", 47", 55" tych firm na 90% pochodzi z podwrocławskiej strefy ekonomicznej. Zdecydowanie NIE POLECAM. A jeśli traficie na fatalny zbieg okoliczności (zdarza się, iż po prostu trzeba produkować, więc ładuje się np. 3-4 wadliwe komponenty) to po roku możecie szukać nowego telewizora.

PS. Robią tam tylko LCD: ledowe i lampówki (jakby ktoś nie wiedział, ccfl), 3d też – żadna to magia jak się niektórym wydaje. Z dwojga złego lepsza lampa.
Forumowicz

Od: 12 cze 2008, 12:34
Auto: Mazda mx-3 1.8 V6, SGI, 93 r.

Postprzez Paweł » 13 sty 2012, 20:59

Nie sądzę, żeby to co widziałeś na własne oczy w miejscu gdzie pracujesz, różniło się w jakiś sposób od rzeczywistości w konkurencyjnych fabrykach. Chyba nie myślisz, że w sąsiednim zakładzie przy tych samych kosztach produkcji i ostatecznej cenie zbytu produkcja odbywa się z lepszych podzespołów i przy rygorystycznej kontroli jakości?

Wymieniłeś ekrany o popularnych przekątnych, gdzie walka niskimi cenami o klienta idzie na noże i producenci nie mogą pozwolić sobie na (kosztowną) jakość. Nikt nie sprzedałby dzisiaj na rynku dobrej jakości telewizora 40-50", gdyby jego cena wystawała ponad wyżyłowaną przeciętną. Jakości można szukać w urządzeniach 60-calowych i większych, bo tam klient jest jeszcze gotów za nią zapłacić.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Barthez » 13 sty 2012, 21:26

kiedyś co 3 lata zmieniałem TV na większy, nowszy, lepszy... (zresztą podobnie jak i auta). A ostatnio tak od 5lat nie miałem tego problemu bo telewizora nie posiadałem :P
W dalszym ciągu nie czuję jakoś silnej potrzeby oglądania programów telewizyjnych a potrzebuję duży monitor do laptoka ;)
Oczywiście zdaję sobie sprawę iż im nowszy sprzęt tym mniej żywotny, więc się specjalnie tym nie przejmuję.
Natomiast zupełnie nie czuję potrzeby wydawania 10kzl lub więcej na świecący kawałek plastyku ;)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 13 sty 2012, 22:26

qazxsw1 napisał(a):Temat jakości w firmach koreańskich praktycznie nie istnieje. Liczy się tylko efekt skali, byle więcej, byle taniej.

Kolego tak również jest w firmach niemieckich,francuskich i włoskich od jakiś 5-6 lat.
Jakość jeszcze trzymają Japonce i Tajwan,tylko pytanie jak długo.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Bartek1986 » 14 sty 2012, 01:24

Polecam SZARPA bo jest ładny :D a tak naprawdę to porównywałem wiele telewizorów po prostu oglądając tą samą rzecz i dla mnie różnica byłą duża.. Ale np. głośniki ma strasznie.. Wiadomo, że najczęściej ich się nie używa..
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Paweł » 14 sty 2012, 01:39

Również wybrałbym telewizor z najmniej barokową obudową i najwygodniejszym pilotem. Reszta jest bez znaczenia... Oczywiście poza tym, że powinna być to raczej plazma. ;)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez ZOOMik » 15 sty 2012, 20:58

s i w y napisał(a):Jeśli oglądasz pierwszą miłość na polsacie to ok, zgodzę się że jakość kabla w tym przypadku nie ma znaczenia. Ale jeśli oglądasz coś na blu ray to jakość materiałów z których jest zrobiony kabel ma wpływ na jakość sygnału cyfrowego :) I nie mówię tutaj o wymianie kabla za 20 zł na 70 zł tylko na kilka stów (jaki on był nie powiem bo nie pamiętam). W tym przypadku różnica była widoczna. :)

Z całym szacunkiem, ale tylko coraz bardziej obnażasz swoje dyletanctwo w tym temacie, więc z mojej strony EOT.

Bartek1986 napisał(a):Zainwestujcie w Sharpa, zamiast LG/Samsung, a zobaczycie różnicę.. Przy LG/SAMSUNG nawet w sklepach widać tą doskonałą jakość <lol>

Bartek1986 napisał(a):Polecam SZARPA bo jest ładny :D a tak naprawdę to porównywałem wiele telewizorów po prostu oglądając tą samą rzecz i dla mnie różnica byłą duża.. Ale np. głośniki ma strasznie.. Wiadomo, że najczęściej ich się nie używa..

Tak to możesz sobie porównywać świecące żarówki :P Gapienie się na ścianę TV w sklepie przeciętnego klienta może co najwyżej przyprawić o ból głowy. Zaufanie własnym oczom, jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy, jak i na co patrzeć jest złudne...nawet, jeśli obraz któregoś wydał się ładniejszy to niekoniecznie jest faktycznie dobry bowiem producenci fabrycznie celowo "podkręcają" swoje TV tak, aby wyróżniały się „atrakcyjnym” dla oka obrazem na tle konkurencji, choć tak naprawdę daleki jest on od poprawnego, maskując przy okazji różne niedostatki. Zacząć należałoby więc od regulacji (kalibracji).
Osobiście byłbym również ostrożny z uogólnianiem, twierdzeniem, że jakaś marka jest najlepsza. Pianie zachwytów nad Sharp'em a deprecjonowanie innych (w tym wypadku Samsunga), bez wskazania konkretnego modelu jest właśnie takim "nadużyciem". Każdy z producentów ma w swojej ofercie lepsze i gorsze modele w zależności od klasy a co za tym idzie i ceny, więc jeśli zabierać się za porównania to należy mieć to na uwadze. Napisz, który miałeś na myśli doradzając Koledze żeby dozbierał(?) Nie twierdzę, że Sharp jest zły, ale też nie napiszę, że rewelacyjny, choć sam mam aktualnie 60 cali tego producenta :) W moim przypadku nie jest przeznaczony do oglądania filmów, bo do tego służy mi projektor, dlatego też priorytetem nie była jakość obrazu, która jest niezła, ale na kolana nie powala, choć ogólnie stosunek jakość/cena akurat w tym modelu ponadprzeciętny. Gdyby TV miał mi służyć głównie do wieczornych seansów filmowych to wybrałbym plazmę, która za podobne pieniądze (no, może przy tej przekątnej to trochę większe) "złoiłaby tyłek" LCD ;)
Na zakończenie refleksja dla potencjalnych kupujących, może banalna, ale...Nie ma idealnego telewizora, tak zresztą jak auta :) Podejmując decyzję trzeba sobie jasno wypunktować na czym najbardziej nam zależy a dopiero później próbować dopasować konkretny model spełniający możliwie jak najwięcej tych kryteriów.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez s i w y » 15 sty 2012, 22:03

ZOOMik napisał(a):Z całym szacunkiem, ale tylko coraz bardziej obnażasz swoje dyletanctwo w tym temacie, więc z mojej strony EOT.

Również z całym szacunkiem ale jak coś ci się nie podoba to nie musisz się tutaj wypowiadać. ;)
Nie chcesz to nie czytaj tych wypowiedzi.
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez loockas » 15 sty 2012, 22:39

Ja kupiłem LG 42" LCD ponad rok temu i nie narzekam na ten TV. Zapłaciłem za niego 2k. Nie ma internetu, ale wtedy było mi to zbędę. Mam w domu wystarczająco urządzeń z siecią :P Ja jestem z LG zadowolony. Pilot bardzo wygodny i o to mi w zasadzie tylko chodziło. Teraz bym już pewnie kupił LED'a. Plazmy nie wiem jak teraz, ale kiedyś miały skłonności do wypalania logo stacji, co po roku już było bardzo widoczne :P

Co do jakości ekranów, to tak jak pisze zoomik. Wystarczy się pobawić ustawieniami i na moje amatorskie oko mój LG daje bardzo ładny i żywy obraz :) Tym bardziej za te śmieszną cenę. TV służy mi do obejrzenia wiadomości i pogrania od czasu do czasu na PS3. Szkoda mi wydać więcej kasy na coś, co tylko wisi na ścianie... :P

Wracając do internetu w TV, to również uważałem, że to zbędne. Do momentu gdy pobawiłem się smartTV w samsungu. Bardzo fajnie to działa i przy obecnych ofertach platform cyfrowych można sobie tym zrekompensować te ubogie oferty programowe :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez s i w y » 15 sty 2012, 22:46

no właśnie w moim modelu nie ma funkcji smart tv :( niby platforma n z postępem do neta to rekompensuje, ale zawsze to nie to samo ;)
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez Barthez » 16 sty 2012, 00:36

loockas napisał(a):Szkoda mi wydać więcej kasy na coś, co tylko wisi na ścianie... :P

dokładnie też jestem tego zdania ;)
loockas napisał(a):Plazmy nie wiem jak teraz, ale kiedyś miały skłonności do wypalania logo stacji, co po roku już było bardzo widoczne :P

plazma raczej do ciemniejszego pomieszczenia ;) lcd do jasnego. ja mam jasne więc lcd
ZOOMik napisał(a):Nie ma idealnego telewizora, tak zresztą jak auta :) Podejmując decyzję trzeba sobie jasno wypunktować na czym najbardziej nam zależy a dopiero później próbować dopasować konkretny model spełniający możliwie jak najwięcej tych kryteriów.

dokładnie o to chodzi.
Teraz wszystkie marki są na tyle badziewne, że śmiało można wybierać i LG (Lepsze Góvvno) ;)
Forumowicz

Postprzez nemi » 17 sty 2012, 11:48

Tak odnośnie kupowania telewizora ze ściany w sklepie... Tak naprawdę ciężko określić jak naprawdę telewizor wyświetla obraz, bo rzadko kto ma możliwość dopasowania np. nasycenia kolorów pod własne preferencje. Często wybieramy obraz bardziej spektakularny, bardzo nasycony kolorami. Po czym w domu okazuje się, że jednak kolory trzeba "przytłumić" – oglądamy np. swoje zdjęcia i okazuje się, że trawa na telewizorze jest zielona i soczysta, a w rzeczywistości była spalona słońcem.
W sklepie wyświetlane jest to, co wygląda efektownie i w najbardziej przesadzony sposób, którego chyba nikt nie lubi siedząc na własnej kanapie :|. Kiedy wyciągnąłem swoją Bravię z pudełka i podłączyłem po raz pierwszy do gniazdka okazało się, że muszę wybrać tryb: dom czy... SKLEP. Jeśli wybrałbym ustawienie "sklep", to telewizor przeginałby pałę z wyświetlaniem wszystkiego i całkowicie zaburzał sfilmowaną rzeczywistość. Pobiera też 30W dodatkowej energii. Ustawienie "dom" jest z kolei dosyć blade, ale jest już możliwość dopasowania nasycenia barw, jasności etc. i dzięki temu osiągnąłem dobry, neutralny obraz.

Gdybym miał kupować telewizor raz jeszcze, to chyba bardziej przejąłbym się... dizajnem i wygodą użycia, a nie obrazem wyświetlanym w sklepie, na półce.
Forumowicz