Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 14:34

To jest DOS na FAT także z tym problemu nie ma ale próby były na dysku 8GB i tego bios nie widział
loockas napisał(a):Pamiętaj, że karta CF w takiej przelotce nie działa HotPlug...

Hmm, co innego piszą w aukcjach <co?>
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez loockas » 15 sty 2012, 16:12

Na DOS'ie na 100% nie zadziała Ci dysk na kontrolerze IDE jako hotplug. Nie mam już dysków IDE w domu, żeby sprawdzić, ale wątpię czy na jakimkolwiek systemie dysk IDE zadziała w taki sposób. To nie SATA czy USB. Pomijam już fakt, że zabijesz kontroler (brak kontroli nad stanem napięć).

Używam takich przejściówek dość sporo.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 16:34

loockas napisał(a):Na DOS'ie na 100% nie zadziała Ci dysk na kontrolerze IDE jako hotplug.

To co, Windows bądź inny system jakoś inaczej kontroluje kontroler? Przecież to zadanie biosu.

Na aukcjach wszędzie piszą, że HotPlug jest
http://allegro.pl/bk683-adapter-przejsc ... 78004.html
http://allegro.pl/adapter-ide-na-compac ... 55072.html
http://allegro.pl/przejsciowka-ide-to-c ... 15154.html
http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 03445.html
http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 85905.html

Jak to tylko błędny zapis jest to czy jest jakiś inny sposób aby pozbyć się dyskietek a wgrywanie programów było mniej awaryjne?
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez sq2jul » 15 sty 2012, 17:59

Siw-y napisał(a):Czytałem też jak przesyłać sieciowo ale podpięcie dosa do neta i skonfigurowanie dysków sieciowych to czarna magia ;)

Byc moze skonfigurowanie dysku sieciowego moze byc problematyczne, ale mysle, ze powinienes znalezc jakiegos klienta FTP, ktory dziala pod DOSem.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 18:10

Żadnych skomplikowanych zabiegów nie może być aby komp mógł z tego korzystać jak z normalnego dysku.
Program obsługujący maszynę nie widzi folderów, dlatego stosowane jest polecenie SUBST. Dlatego chcę jakoś podłączyć dodatkowy dysk aby można było na niego wgrywać pliki.
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez sq2jul » 15 sty 2012, 18:15

Siw-y napisał(a):Żadnych skomplikowanych zabiegów nie może być aby komp mógł z tego korzystać jak z normalnego dysku.

Ale to nie jest nic skomplikowanego i nie koliduje z

Siw-y napisał(a):Program obsługujący maszynę nie widzi folderów, dlatego stosowane jest polecenie SUBST. Dlatego chcę jakoś podłączyć dodatkowy dysk aby można było na niego wgrywać pliki.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez Dominator » 15 sty 2012, 18:18

Nie chce przeszkadzac w rozwazaniach na inny temat, ale mam pytanie drodzy forumowicze, mieliście może styczność z przenośnymi tunerami DVB-T mpeg4 podłączanymi do komputera ? <co?> Takie jak ten http://allegro.pl/tuner-micro-do-laptop ... 34009.html ? W związku z tym iż dość rzadko mam dostęp do zwykłego tv a często korzystam z laptopa i zdarza się że chciałbym coś obejrzeć z telewizorni to zastanawiam się nad kupnem takiego typu dekodera. Zdaje to egzamin, mogłby ktoś powiedziec coś na ten temat, użytkowaliście może?
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 18:27

sq2jul napisał(a):Ale to nie jest nic skomplikowanego

Ale tam niema miejsca na kartę sieciową bo są jakieś inne złącza na płycie także opcja sieci odpada.
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez sq2jul » 15 sty 2012, 18:29

No to czego piszesz? ;)

Siw-y napisał(a):Czytałem też jak przesyłać sieciowo ale podpięcie dosa do neta i skonfigurowanie dysków sieciowych to czarna magia ;)

A o hotplug zapomnij – dyski sa wykrywane przez bios w trakcie inicjalizacji. Jak wyciagniesz mu karte i wlozysz ponownie to obstawiam, ze w najlepszym wypadku zawiesi w momencie proby odwloania do danych, o ile nie zalapie zwiechy w momencie wyciagania karty.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 18:33

sq2jul napisał(a):No to czego piszesz? ;)

A o hotplug zapomnij – dyski sa wykrywane przez bios w trakcie inicjalizacji. Jak wyciagniesz mu karte i wlozysz ponownie to obstawiam, ze w najlepszym wypadku zawiesi w momencie proby odwloania do danych, o ile nie zalapie zwiechy w momencie wyciagania karty.

Bo jest jeszcze druga maszyna, która ma dwa normalne pecki spięte ze sobą ale chcę zrobić uniwersalnie dla obu :)

Dziwny ten Hot <glupek2>
edit:
Ten dodatkowy dysk miałby służyć tylko do wymiany danych, systemowy by został tak jak jest.

A da się zrobić jakiś adapter z obsługą USB?
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez loockas » 15 sty 2012, 19:09

Siw-y napisał(a): Przecież to zadanie biosu.

To zadanie kontrolera... Kontroler musi wspierać hotplug, a IDE tego nie robi. Ta przelotka to nic magicznego. to zwykły ADAPTER 1:1. CF widziany jest jako zwykły dysk twardy, niewymienny. Weź sobie dysk twardy ATA odłącz podczas pracy systemu i podłącz go ponownie :P Upierniczysz kontroler prędzej czy później, mówię Ci :)

Po zbootwaniu systemu, to do niego należy dalsza obsługa urządzeń. Od winxp można było zrobić taki trik w postaci "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu". Napędy CD/DVD ATA można w zasadzie było w locie podłączyć. Z dyskiem już nie każdym. CF może tak zadziałać i z mniejszą szkodą na kontroler, bo korzysta z mniejszego napięcia. Ale to i tak jest bardzo połowiczne rozwiązanie. w DOSie takiej komendy nie znajdziesz :)

Sprawdzonym kontrolerem HotPlug jest USB i SATA, ale tego w swojej maszynie raczej nie znajdziesz :P

Aż tak bardzo problematyczne będzie włożenie CF'a i zrobienie restartu systemu na maszynie?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 15 sty 2012, 19:15

Siw-y napisał(a):A da się zrobić jakiś adapter z obsługą USB?

Potrzebowalbys kontroler USB (osobna karta). Z tym, ze po pierwsze mowisz, ze w tej maszynie nie masz juz wolnych slotow, dwa obstawiam, ze nie znajdziesz kontrolera USB w postaci karty ISA (bo pewnie na plycie nie masz zadnego gniazda PCI). Ewentualnie moznaby probwac z adapterem PCMCIA<–>ISA i kontroler USB na PCMCIA. To i tak znajac zycie pewnie by nie ruszylo. A no i oczywiscie jeszcze musisz znalezc sterowniki dosowe dla takiego kontrolera.

Ja widze 2 opcje na rozwiazanie problemu:

1. Przelotka IDE-CF i restart kompa za kazdym razem gdy bedziesz musial przegrac cos na zlomexa
2. Zaaplikowanie karty sieciowej i przegrywanie plikow po ftp/http
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 19:39

loockas napisał(a):Sprawdzonym kontrolerem HotPlug jest USB i SATA, ale tego w 286 raczej nie znajdziesz :P

Naprawdę? :P <rotfl>

loockas napisał(a):Aż tak bardzo problematyczne będzie włożenie CF'a i zrobienie restartu systemu na maszynie?

Maszyna potrzebuje kilku minut na inicjalizację i wyzerowanie się, potem ręczne wczytanie parametrów już w uruchomionym programie, więc może to być problemem.

Zawsze można zgrać kilkanaście plików rano i potem z nich w ciągu dnia korzystać, ale zawsze może być potrzeba dogrania czegoś.

sq2jul napisał(a):(osobna karta)

Odpada bo nie tyle co
sq2jul napisał(a):w tej maszynie nie masz juz wolnych slotow,

Co są inne i nie jest to ISA tylko jakieś krótkie trzyrzędowe.

sq2jul napisał(a):Zaaplikowanie karty sieciowej i przegrywanie plikow po ftp/http

j/w

Ale nie jest beznadziejnie, znalazłem adapter, który ma Hot'a :D
http://www.addonics.com/products/aeudmacf.php

Tylko przy trzech sztukach z przesyłką wyjdzie około 400 zł <glupek2>
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez loockas » 15 sty 2012, 20:13

No to teraz pomyśl czy ten adapter z allegro za 5zł będzie miał hotpluga :P

Swoją drogą dobrze wiedzieć, że jest takie cudo. Pytanie tylko, czy ta maszynka wymaga sterowników i czy znajdziesz je pod DOSa? :)

edit:

DOSa niby obsługuje.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Siw-y » 15 sty 2012, 20:20

loockas napisał(a):DOSa niby obsługuje.

Tam jest jakiś procek i jakiś bios pewnie i emuluje jako jakiś dysk.

Dam info zakupowcowi żeby ustalił koszt a potem do prezesa :)

Ale tak czy tak kupię ten zwykły w Polsce aby odpowiednio kartę sformatować by ten demon szybkości ją widział <lol>
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez sq2jul » 15 sty 2012, 21:09

Sie smiejesz :P NASA do czasu zakonczenia lotow swoimi promami kosmicznymi wykorzystywala komputery z prockami 286 :) A Apollo wyladowal na ksiezycu m.in. dzieki komputerowi o mocy obliczeniowej przecietnego kalkulatora :P

Mowia tez, ze Polak to i na drzwiach od stodoły poleci :D
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 15 sty 2012, 23:18

Że sie tak zapytam: jest jeszcze jakiś wolny RS ? Nawet jeśliw szystkie są zajęte, to na czas przesyłu plików chyba można przepiąć (kiedyś były do tego nawet przełączniki, żeby nie mieszać wtyczkami).
Najprostszym sposobem jest przesył plików po RSie właśnie...
Macie tam norton commandera ?
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Siw-y » 16 sty 2012, 00:49

chmooreck napisał(a):jest jeszcze jakiś wolny RS ?

W jednym jest w drugim nie, w tym co nie ma to nawet nie jestem pewien czy to RS jest, jest to dniazdo DB9 a jakie tam sygnały idą to nie wiem.

chmooreck napisał(a):Macie tam norton commandera ?

Jak wgram to będzie, ale to nie Windows i nie da się przełączać między programami ;)

Najmniej inwazyjne to będzie z tym adapterem.

Tylko co oznaczają w biosie te ustawienia dysków TYPE 1 do TYPE 46?
Bo nic na ten temat nie znalazłem.
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez Radex » 16 sty 2012, 01:04

jakieś cuda sie dzieją... chciałem właśnie odpalić obraz z kompa na telewizorze Samsunga prze kabel hdmi i TV nie widzi że komputer jest do niego podłączony kablem hdmi :|
a w komputerze normalnie wykrywa telewizor i mam ustawione w panelu klonowanie.
czasami mi się też tak działo ale potem było ok. ale teraz kompletnie nic nie pomaga, reset a ni nic.
ktoś ma jakiś pomysł czy to po prostu lipny kabel jest?
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez chmooreck » 16 sty 2012, 08:20

Siw-y napisał(a):Tylko co oznaczają w biosie te ustawienia dysków TYPE 1 do TYPE 46?

Rózne parametry fizyczne dysków (ilość cylindrów itp.)
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM