Mazda 323 (BG) – Szybkie pytania
Mam taki problem poprawiałem wtyczkę aparatu zapłonowego i urwała mi się jedena blaszka przez co teraz nie moge odpalic auta bo cewka nie działa co teraz zrobic cały aparat do wymiany? Czy idzie to jakoś obejsc bez tez wtyczki?
Np. cewke podłaczyc na krotko pod akumulator odpali?
- Od: 31 mar 2010, 21:32
Kali_Yo przy podpięciu kompa jest możliwość regulacji tego czy tylko ustalenia składu mieszanki? Jeśli można to ustawić to jak nazywa się ten program do diagnostyki? Jakiś specjalny program to jest czy np. euroscan się nada ktoś się orientuje? Jak ktoś z was ma schemat interfejsu to bym sobie zmontował 
- Od: 10 sty 2011, 17:19
- Auto: 323 BG 1.6i 8v
gutek071 napisał(a):Kali_Yo przy podpięciu kompa jest możliwość regulacji tego czy tylko ustalenia składu mieszanki? Jeśli można to ustawić to jak nazywa się ten program do diagnostyki? Jakiś specjalny program to jest czy np. euroscan się nada ktoś się orientuje? Jak ktoś z was ma schemat interfejsu to bym sobie zmontował
Nazwy nie pamiętam ; / ale wiem że jest taki program który Ci zbada mieszankę i jak bd za bogata wyświetli Ci błąd w skanie. I poda wartości jakie powinły być.
Si Deus pro nobis, quis contra nos?
Dzisiaj doświadczyłem tego że moja zbyt bogata mieszanka bierze się dzięki uwalonemu czujnikowi TPS bo jak próbowałem ustawić to w pewnym momencie czułem jakbym stał nad rozlanym paliwem więc już zamówiłem przepustnice kompletną wraz z TPS-em oryginalnie nie ruszanym wydaję mi się że jeżeli był nie ruszany od fabryki to nie będę musiał go ustawiać co o tym sądzicie 
- Od: 4 sty 2011, 03:38
- Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG
A jakie błędy Ci wyrzuca eco? Mi sie wydaje, że TPS nie jest od mieszanki, ale pewności nie mam. Co do falujących obrotow to na pierwszy ogien bym rzucił krokowca a nie TPS tak jak to Ty ciągle obstawiasz 

TPS napewno odpowiada w jakiejś części za ssanie i po dzisiejszym doświadczeniu jestem na 90% pewien że od mieszanki też a ecu pokazuje krokowca i TPS ale jak jest dobrze ustawiony TPS to obroty nie skaczą tak bardzo bo nawet światła nie przygasają a zdecydowałem się kupić tą przepustnice z TPS-em bo na 90% przez ten TPS mam większe spalanie
Pb tylko przy odpalaniu na zimnym i przejechaniu do3km dziennie ze 3 razy to na 400km nie całe 10l Pb mi znika 

Sie ciesz, ja mam ponad 12/100 cały czas
Mam nadzieje, ze teraz po doszczelnieniu dolotu i podłaczeniu sondy (okazało sie ze nie łączyło we wtyczce) bedzie juz ok

patryk240 mam tak samo z tym spalaniem pb .mi na 300km.wzielo7,5l.myslalem nad tym dzisiaj i u mnie to raczej wina termostatu-chyba sie nie domyka bo gorny waz robi sie cieply w zasadzie od poczatku jak sie auto nagrzewa,ale mysle ze spalanie pb na odpalaniu zawsze bedzie wychodzilo stosunkowo kosmiczne gdyz rosnie ono proporcjonalnie w stosunku do tego im krotsze trasy robisz.np ja mam do pracy 5,5 km z czego 2km robie na pb i wtym czasie auto caly czas chodzi na ssaniu,przez co spalanie pb wychodzi ok 70l pb/100km(sumujac samo pb i ilosc przejechanych na nim km)
wiadomo ze im dluzcze odcinki jednorazowo tym spalanie pb spada-wystarczy trasa 300km i spalanie pb wyjdzie ci 0,33l
zakladajac ze do pelnego nagrzania auta spali na ssaniu 0,5-1l pb .mimo to uwazam ze madzia pali zdecydowanie za duzo jak na swoje osiagi i pojemnosc,a tymbardziej na ssaniu co czesciowo jest spowodowane dosc wysokimi obrotami rzedu 1500-1800rpm.(wczesniej w poprzednich autach-BMW,OPLEL,VW,HONDA,nigdy sie z takimi nie spotkalem ,zawsze bylo to ok 1200-1300rpm)

Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Witam posiadam Mazde 323f 1.8 gt DOHC 93r mam pytanie wie ktoś czy można podłączyć wskaźnik temperatury oleju coś takiego
http://moto.allegro.pl/wskaznik-tempera ... 14465.html
czy jest jak podłączyć ten sensor z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam

czy jest jak podłączyć ten sensor z góry dzięki za odpowiedź
-
piotrek-iwan
benq323 napisał(a):Witam
czy dmuchawa nawiewu powietrza jest rozbieralna??? walnęło chyba mi łożysko i nie chciałbym rozbierać dopuki nie będę miał części lub nowej dmuchawy.
Jest rozbieralna tam niema łożyska i opłaca się bardziej kupić używkę niż części kosz jakieś 50 zł z przesyłką

Mi też czasami delikanie coś brzęczy. Gdzie tego WD trzeba psiknąć? Dużo rozbierania? 

patryk240 napisał(a):Jest rozbieralna tam niema łożyska i opłaca się bardziej kupić używkę niż części kosz jakieś 50 zł z przesyłką
Dokładnie
benq323 napisał(a):cZY OD 323f PASUJE DMUCHAWA DO ZWYKŁEJ 323??????
Tak, dmuchawa pasuje, Patryk kupił ode mnie z 323f do swojej 323.
- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Brzęczy pewnie to że naszło trochę rdzy i obciera piszczy itp. a co do rozbierania to jak jest trochę rdzy to jest mały problemik ale da rade przy złożeniu jest już większy problem ze szczotkami ale wszystko da się zrobić 
benq323 napisał(a):pewnie ze sie datrzeba całą deskę rozebrać czy wystarczy środkowa konsola??
ŻEBY dmuchawe wyjąć??
Wystarczy sięgnąć głową pod deskę nad prawą nogą u pasażera i tam jest dmuchawa o ile dobrze pamiętam przykręcona 4 śrubami na klucz 10 dla ułatwienia można wyjąć schowek
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mam pytanie. Silnik zaczął mi dziwnie klekotać. Mechanik stwierdził, że trzeba wyregulować zawory, ale w przypadku mojego modelu będzie trzeba wymienić jakieś popychacze (jeśli dobrze pamiętam nazwę) – ile może kosztować takie coś i czy wymiana tego jest opłacalna?
- Od: 9 cze 2009, 16:48
- Auto: Mazda 323F 1.8 GLX (1992 r.)