Bierze olej (spalanie oleju) – diesel

Postprzez wojta » 19 wrz 2011, 19:13

jest wiele mozliwosci spalania oleju moze byc puszczajace turbo moze byc wyciek moga byc podkladki pod wtryskami kilka z tych spraw w polaczeniu moze powodowac ze ubywa sporo oleju jak dymi spod korka to moj kumpel przed wymiana tych podkladek tez poro dolewal
mechanika,zawieszenia, rozrzady diagnostyka komputerowa pomagam w zakupie samochodu (oceniam stan techniczny przed zakupem pomagam zbic cenne )crawley anglia west sussex 07521055674 wojtek
Forumowicz

Od: 7 paź 2010, 21:46
Auto: mazda 6 2008 2.0

Postprzez Mario12 » 19 wrz 2011, 19:22

ewidentnie podkladki,miałem tą sama historie mazda 6 z 2006 roku,terotycznie podkładki powinny być już poprawione auto po lifcie,badziewie prawda.Japońce natłukli tego tyle,że dalej zakładali wadliwe(kwiatuszki) a światu obwieścili,że już jest OKi.Auto z przebiegiem 96. tys a tu nagle ubywa oleju i dymi z pod korka.Byłem umówiony w serwisie na wymiane rozrządu i załatwiłem obie sprawy naraz,a później oni załatwili mnie ja zobaczyłem rachunek <dupa> ,no ale uczciwie mówiąc znałem cene przed robotą.Po wymianie podkładek,uszczelki,drugich podkładek problem znikł jak ręka odjął.W serwisie powiedzieli ,że to norma w również w poliftach i to własnie zaczynjąc od przebiegu około 90 tysi.
Mario
Forumowicz

Od: 24 gru 2009, 00:25
Auto: Mazda 6 2006 GG MZR-CD
143KM.
Mazda Mx-3 B6 SGI '92r.
Mazda 3 BM HB 2.0 165KM Soul Red

Postprzez wojta » 20 wrz 2011, 21:04

zgadza sie jestem po rozmowie z kolega ktoremu wymienialem podkladki przed wymiana ok 400 ml na 500 km a po wymianie przejechal juz ok 400tys km i nie dolewal jeszcze nic
mechanika,zawieszenia, rozrzady diagnostyka komputerowa pomagam w zakupie samochodu (oceniam stan techniczny przed zakupem pomagam zbic cenne )crawley anglia west sussex 07521055674 wojtek
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 20 wrz 2011, 21:27

wojta napisał(a):przejechal juz ok 400tys km i nie dolewal jeszcze nic

Ale wymieniał oczywiście olej w trakcie tego przebiegu? Filtr też powinien :P
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez wojta » 21 wrz 2011, 21:33

masz mnie mialo byc 4 tys <glupek2>
Forumowicz

Postprzez zieba1982 » 4 paź 2011, 19:37

Panowie i Panie ja mam pytanie czy po wymianie uszczelek pod wtryskami trzeba kalibrować wtryski,czy można to zrobić nie używając komputera i drugie pytanie czy pod miska olejowa jest uszczelka czy klej.
Mazda 6 2,0 diesel 143KM
Forumowicz

Od: 20 maja 2007, 10:25
Auto: Mazda 323F 1997r 1,8/16v BA
Mazda 6 2006r 2,0/16v CITD GG/GH

Postprzez Wojtek » 4 paź 2011, 21:20

zajrzyj prosze do dzialu diesel MZR-CD ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez lukasrap » 21 paź 2011, 21:58

Witam, w zeszlym roku w mojej madzi padla mi glowica. Auto musialem sciagac na lawecie do Polski, poniewaz mocno kopcila, nie mozna bylo tak jezdzic... Kilka razy byla odpalana itp... Kopcilo jak z komina i na luzie i przy jezdzie... Po wymianie glowicy i polowy silnika wszystko wrocilo do normy.. Moja Madzia byla taka, jaka ją kupilem... No ale jest ale.... Od wymiany, kopci mi przy normalnej jezdzie... Jak jest na luzie to nie, tylko przy zmianie biegu i dodania lekko gazu.. Jak docisne mocniej gazu to z tylu czarno... Zastanawiam sie co moze byc tego przyczyna...
Czy od tego kopcenia przy peknietej glowicy moze cos sie zapchalo, albo sadz sie osadzila gdzies...
Przymierzam sie do wykrecenia EGR i przeczyszczenie... Czy cos jeszcze moge przeczyscic?
Bede wdzieczny za wypowiedzi... Pzdr.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez wojta » 2 lis 2011, 00:06

jest mozliwe by przez te podkladki olej dostawal sie do cylindra i przy odpaleniu po postoju ok 8 h zadymi na bialo ale tak konkretnie przez ok 1 sek ? dodam ze jak odkrece korek oleju dymi ale nie jest najgorzej
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 2 lis 2011, 00:45

wojta napisał(a):zadymi na bialo

Gdyby to był olej, to dym byłby nie biały a siwoniebieski.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez dobrzyn22 » 12 lis 2011, 22:15

turbine mozna sprawdzic demontując kolanko gumowe, umiejscowine od góry na silniku i po jego zdemontowaniu, należy odpalić silnik i popatrzeć czy pluje tam olejem!

Co to znaczy"pluje"?? U mnie sprawdziłem i leci hmm "mgiełka olejowa"(przyłożyłem białą kartkę i po niedługim czasie pokrywała się ciemnymi małymi kropelkami). Więc pytanie-czy jakakolwiek ilość oleju w tym miejscu(tak jak w moim przypadku) powinna być powodem do oddania turbiny do regeneracji??

Leci mi dym spod korka wlewu oleju i silnik zaczął brać olej,więc będę wymieniał podkładki pod wtryskami i się zastanawiam,czy zlecić przy okazji kontrolę turbiny,czy też poprzestać na razie na podkładkach??Dodam,że nie czuć żadnej straty mocy...
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez Albert » 13 lis 2011, 09:34

thx za odpowiedz,sprawdzam bo zaczeła mi madzia brać olej,ale nie dymi ,dpf sie nie zabija ,nie ma wycieków,moc też jest,myśle że może turbina ,ściągłem węża to jest zaoliwiony w środku,jeszcze musze sprawdzić podkładki pod wtryski,myślicie że przez podkładki mógłby brać 0,5l na 2tyś km.Ja sprawdzam poziom oleju na zimnym silniku,i według mnie był poniżej L,pojechałem do serwisu kupić litrową butelke dexeli dpf,akurat nie mieli,gość mówi że weżmie mechanik go an warsztat i zrobi dolewke,bo mają narazie tylko z beczki.Oczywiście odrazu był zdziwiony że chce dolewać oleju do m5.Stwierdził że tam w procesie wypalania dpfu zostaje ropa wiec zawsze przybywa a nigdy nie ubywa,ja jestem pierwszy który chce dolewke w mazdzie,wyciągnął bagnet i był tylko pociapany kant,ja go wytarłem wsadziłem ,wyciągam cały suchy bez śladu oleju,gość ponowił próbe i znowu lekko i nie na całej powierzchni pociapany kant,stwirdził że jest olej i mi nie doleje,a ja wiem że bierze olej bo już litr dolałem dolałem,jak by nie brał to by było full anie nie moge oleju na bagnecie znaleść,niekompetencja w serwisach niemieckich podobna jak wszędzie,pozdrawiam .
Albert

Postprzez dobrzyn22 » 13 lis 2011, 12:42

Stwierdził że tam w procesie wypalania dpfu zostaje ropa wiec zawsze przybywa a nigdy nie ubywa

bzdura...Wiesz jaki ubytek oleju producent określa jako "w normie"??-choć to moim zdaniem jest jakieś kuriozum :P

myślicie że przez podkładki mógłby brać 0,5l na 2tyś km

<ok>

Ja jestem tego najlepszym przykładem-jakiś czas temu,rzeczywiście oleju tylko przybywało-obecnie go ubywa i to sporo(dolewka co ok.1kkm).Na pierwszy strzał pójdzie wymiana podkładek,zobaczę czy pomoże(spod korka dymi od jakiegoś czasu). Zastanawiam się tylko czy dawać od razu turbinę do sprawdzenia(regeneracji)ponieważ również mam zaoliwiony wąż w środku(zadałem już pytanie w odpowiednim wątku,poczekam na odp i najwyżej dam Ci znać tutaj ;)
Moderator

było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez Neonixos666 » 13 lis 2011, 16:01

dobrzyn22 napisał(a):zaoliwiony wąż w środku

Zaoliwiony jest nawet przy sprawnej turbinie, a wszystko zależy w jakim stopniu oraz ilości oleju w IC
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez jozim » 13 lis 2011, 23:32

Witam
dobrzyn22 napisał(a):
U mnie sprawdziłem i leci hmm "mgiełka olejowa".

Skoro leci dym z pod korka wlewu oleju – to jest powodem tej mgiełki , ponieważ odma jest podłączona do węża, którym to turbina zasysa powietrze.
Kilka tygodni temu u kolegi w jego M6 z 2006roku wymienialiśmy te podkładki i skontrolowaliśmy parę innych rzeczy, które i tobie polecam:
– wymiana podkładek pod wtryskami
– kontrola luzów zaworowych
– czyszczenie smoka olejowego
– czyszczenie IC i usunięcie nieszczelności w miejscu połączenia IC z rurami aluminiowymi z pomocą tego samego kleju (siwego silikonu), który stosowaliśmy do misy olejowej
– czyszczenie EGR-a i udrożnienie tej rurki z którą EGR łączy się z kolektorem ssącym

Z diagnostyką turbiny daj sobie spokój, chyba że po wymianie podkładek w dalszym ciągu będziesz obserwował ubytek oleju. Jeżeli układ dolotowy jest szczelny to wydajność turbiny możesz sprawdzić podłączając się pod kompa. Po podłączeniu się i wejściu w odpowiednią opcję PCM pokazuje jakie ciśnienie doładowania oczekuje od turbiny i jakie jest w danym momencie obrotowym.
Forumowicz

Od: 2 mar 2011, 22:45
Auto: MAZDA 6 2.0CiTD 136koni 2004r

Postprzez dobrzyn22 » 14 lis 2011, 00:42

jozim napisał(a):Witam
dobrzyn22 napisał(a):
U mnie sprawdziłem i leci hmm "mgiełka olejowa".

Skoro leci dym z pod korka wlewu oleju – to jest powodem tej mgiełki , ponieważ odma jest podłączona do węża, którym to turbina zasysa powietrze.
Kilka tygodni temu u kolegi w jego M6 z 2006roku wymienialiśmy te podkładki i skontrolowaliśmy parę innych rzeczy, które i tobie polecam:
– wymiana podkładek pod wtryskami
– kontrola luzów zaworowych
– czyszczenie smoka olejowego
– czyszczenie IC i usunięcie nieszczelności w miejscu połączenia IC z rurami aluminiowymi z pomocą tego samego kleju (siwego silikonu), który stosowaliśmy do misy olejowej
– czyszczenie EGR-a i udrożnienie tej rurki z którą EGR łączy się z kolektorem ssącym

Z diagnostyką turbiny daj sobie spokój, chyba że po wymianie podkładek w dalszym ciągu będziesz obserwował ubytek oleju. Jeżeli układ dolotowy jest szczelny to wydajność turbiny możesz sprawdzić podłączając się pod kompa. Po podłączeniu się i wejściu w odpowiednią opcję PCM pokazuje jakie ciśnienie doładowania oczekuje od turbiny i jakie jest w danym momencie obrotowym.

Ooo-dziękuję bardzo,za tak wyczerpującą odpowiedź <spoko>

Co do rzeczy,które wymieniłeś do skontrolowania,to jedynie
czyszczenie EGR-a i udrożnienie tej rurki z którą EGR łączy się z kolektorem ssącym
by mi zostało-reszta była kontrolowana kilka miesięcy temu.Rozumiem ,że IC był kontrolowany i czyszczony tylko z powodu wykrytej nieszczelności,o której piszesz??

Jak wyglądał EGR-konieczne było jego czyszczenie,czy był jeszcze w dobrym stanie??
Moderator

było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez dobrzyn22 » 14 lis 2011, 00:58

Neonixos666 napisał(a):
dobrzyn22 napisał(a):zaoliwiony wąż w środku

Zaoliwiony jest nawet przy sprawnej turbinie, a wszystko zależy w jakim stopniu oraz ilości oleju w IC

Czyli sugerujesz w tym konkretnym przypadku oprócz wymiany podkładek również sprawdzenie IC??
Moderator

było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez jozim » 14 lis 2011, 20:26

Witam
Z autem kolegi podjęliśmy się powyższych czynności, ponieważ po zdemontowaniu pokrywy zaworowej okazało się że w wyniku bardzo dużej nieszczelności pod wtryskami silnik od wewnątrz został pokryty znaczną warstwą nagaru. To przyczyniło się do znacznego zatkania smoka olejowego. Idąc dalej za ciosem podczas demontażu IC w celu umycia go od wewnątrz natknęliśmy się na bardzo popularne rozszczelnienie. Doszukując się kolejnych skutków ubocznych nieszczelnych gniazd wtryskiwaczy pod lupę wzięliśmy EGR, i tu kolejne przerażenie. Rurka łącząca kolektor ssący z zaworem EGR była drożna w 20%, a san EGR okazał się bardzo czysty.

Co do granicy tolerancji ilości oleju w układzie dolotowym to mogę się oprzeć tylko na swoim przykładzie.
Wszystkie powyższe czynności w moim przypadku były wykonane przy 90-ciu tyś.mil i muszę się pochwalić, że tylko profilaktycznie. Turbinę mam po regeneracji i tu Uwaga – powodem uszkodzenia turbiny był źle założony wąż przy samej turbinie co powodowało zasysanie brudnego powietrza i przyczyniło się do uszkodzenia wirnika turbiny.
Wszystkie filtry jakie stosuje to oryginalne, Olej Dexelia + dodatek do oleju przy każdej wymianie Ceramizer. Olej wymieniam co 10tyś mil (16tyś km). Od ostatniej wymiany oleju przejechałem 8tyś mil, i zaobserwowałem ubytek oleju nie większy jak 150ml.
Kolanko gumowe zaraz za turbiną mam pokryte suchą lekko tłustą cienką warstwą.
Z doświadczenia wiem, że jest to bardzo dobry wynik jeżeli chodzi o ubytek oleju przy takim przebiegu jak na diesla z turbosprężarką. Ten ubytek częściowo wynika z wyparowania oleju, a co do reszty to możemy jedynie śnić domysły.
Forumowicz

Od: 2 mar 2011, 22:45
Auto: MAZDA 6 2.0CiTD 136koni 2004r

Postprzez dobrzyn22 » 14 lis 2011, 23:33

z pewnością przydatne info i to nie tylko dla mnie <spoko>
Moderator

było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez lukasrap » 27 lis 2011, 18:36

Witam drodzy forumowicze... Pomocy, pomocy i jeszcze raz pomocy... Juz nie wiem czego sie chwycic, a czytam, czytam i nie wiem juz co moge jeszcze zrobic... Chodzi o to, ze auto mi kopci na bialo, podczas zmiany biegow.. gdy depne troszke mocniej, po prostu z tylu sam dym zostaje.. az wstyd...
3 lata temu kupilem auto i wszystko bylo ok, az do momentu mikro pekniecia glowicy.. Auto stracilo moc, zaczelo kopcic na czarno, nawet gdy stalo, o jakiejkolwiek jezdzie nie bylo mowy.. po prostu jeden wielki komin... Auto na serwis... wymiana glowicy, gumek pod zaworami, zawory, pierscienie, uszczelki, wszystkie gumki, uszczeleczki, olej, filtry itp.. jednym slowem caly, kompleksowy remont silnika.. No i wrocila moja madzia.. Ma moc, wszystko chodzi jak powinno, ale kopci... gdy jade nawet normalnie, na kazdym zmianie biegu daje o sobie znac we wstecznym lusterku...
Dodam, ze nie bierze nic oleju, plynu ani innych rzeczy...
Wyczyscilem tez EGRa, troszke byl zawalony (tragedii nie bylo), myslalem ze to pomoze, ale niestety tez nie.. Byly tez wymieniane podkladki – tez nie pomoglo.
Tankowanie lepszego paliwa tez nie pomoglo. Dolewanie roznych preparatow do paliwa, przeczyszczajace wtryski itp. tez nic nie dalo...
Macie jeszcze jakies propozycje, co moge zrobic, na co zwrocic uwage? Zastanawialem sie nad kalibracja wtryskow jeszcze, nie zaszkodzi, a pewnie troszke pomoze..
Pomocy Panowie..
Z gory dziekuje....

Edit:

http://www.youtube.com/watch?v=NsVDNN9P2l0

Jeszcze taki filmi doklejam... dodam, ze to tu malo to widac... ogolnie bardziej widac wieczorem, jak za mna jedzie jakies auto, to przy normalnej jezdzie, zmianie biegow, widac dym w reflektorach auta za mna...

I co? zadnych podpowiedzi?
Ostatnio edytowano 10 gru 2011, 19:27 przez lukasrap, łącznie edytowano 2 razy
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.