Środki Forte – diesel, benzyna

Postprzez Rafcio.s » 4 kwi 2011, 15:53

Wlasnie jestem po zalaniu Forte i przejechaniu dopiero 400km
Moje pierwsze dwa spostrzezenia:
1. Po przejechaniu 50km wyskoczyl jakis blad, ale po zrobieniu 30km i kolejnym odpaleniu juz sie nie pojawia, pewnie jakies syfy przelecialy przez uklad wtryskowy czyli odsmieca uklad paliwowy :)
2. Mialem juz wymieniac poduszki pod silnikiem z powodu trzesawki na wolnych obrotach, teraz problemu w sumie juz nie ma, zauwazalnie lagodniej pracuje silnik na wolnych obrotach :)
Forumowicz

Od: 27 sie 2010, 10:18
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2003
Mazda 323F BA 1995

Postprzez chemik82 » 4 kwi 2011, 22:15

A czy ktoś używał może środka STP (http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html) do wtryskiwaczy? kupiłem ostatnio i przy najbliższym tankowaniu zamierzam wlać
Początkujący

Od: 17 sie 2010, 17:09
Auto: Mazda 6 GY, MZR-CD, 136KM, 2004r.

Postprzez Nimrod-PW » 5 kwi 2011, 17:55

Witam
Zalałem jakieś 140 km temu i mogę stwierdzić, że na obecną chwilę silnik minimalnie ciszej chodzi i po wciśnięciu gazu do podłogi prawie nie widać czarnego dymu. Zobaczymy co będzie po wyjeżdżeniu całego baku.
Forumowicz

Od: 13 paź 2010, 18:20
Auto: Mazda MPV 2003, 2.0Diesel Karakuri

Postprzez Marek Płock » 7 kwi 2011, 08:14

A czy ktoś używał może środka STP (http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html) do wtryskiwaczy? kupiłem ostatnio i przy najbliższym tankowaniu zamierzam wlać

Używałem – minimalna poprawa jak STP w baku, po wyjeżdżeniu praca silnika wraca do stanu z przed zalania. Na półce czeka FORTE aż wyjeżdzę paliwo z Xeramicem, opiszę wrażenia po zalaniu.
Wg mnie STP dużo tańsze niż Forte ale nie skuteczne.

Obserwacje (moje) po użyciu FORTE:
silnik pracuje ciszej, łatwiej wkręca się na obroty i samochód wyraźnie lepiej przyśpiesza przy niższych obrotach .
Polecam
Forumowicz

Od: 20 kwi 2009, 21:45
Auto: Mazda Premacy 2000
2.0 TDI 66kW

Postprzez ogien82 » 3 cze 2011, 14:13

Chciałem tylko poinformować z powodu zapytań, "czy nadal jest dostępne FORTE", że jest dostępne :)
Nic nie uległo zmianie.
Pozdrawiam wszystkich.

Od 27 czerwca do 11 lipca nie będę miał możliwości na odpisywanie i wysyłanie FORTE – (urlop :)
Pozdrawiam...
Obrazek Jeśli coś potrzebne, napisz na PW lub zadzwoń 607 801 135 – przedstawiciel FORTE
Forumowicz

Od: 5 maja 2008, 09:29
Auto: 07r, M6 GG MZR-CD 143KM-ACTIVE

Postprzez dziara » 19 lip 2011, 20:19

Marek Płock napisał(a):Obserwacje (moje) po użyciu FORTE:
silnik pracuje ciszej, łatwiej wkręca się na obroty i samochód wyraźnie lepiej przyśpiesza przy niższych obrotach .

Mam podobne odczucia. Będę zalewał regularnie co ok. 10tys..
Pozdrawiam.
dziara

Postprzez Riki » 21 lip 2011, 00:59

Dokładnie – co 10.000km to odpowiedni interwał :) czyli co wymianę oleju....
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez smile » 14 lis 2011, 21:34

Praktycznie wszyscy wypowiadają się o profilaktycznym stosowaniu Forte, a ja mam pytanie jak je jeszcze można stosować?
Otóż poza zastosowaniem profilaktycznym polegającym wlewaniem do baku, Forte Advanced Diesel Fuel Conditioner można stosować inaczej, na konkretne przypadłości i problemy.
Innym użyciem, jakie jest mi znane to odpalenie silnika w 100% na Forte (przewody paliwowe do buteleczki), lub odpalenie auta na roztworze FORTE : ON w proporcji 1 do 1.

Kiedy i jak jeszcze można stosować Forte, nieprofilaktycznie?
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez ogien82 » 15 lis 2011, 09:22

smile napisał(a): jakie jest mi znane to odpalenie silnika w 100% na Forte (przewody paliwowe do buteleczki),

Można coś takiego zastosować, ale to mogą robić warsztaty, które są odpowiednio przeszkolone. Nie ma potrzeby odpalania samochodu na FORTE z butelki.
Nawet jeśli coś się dzieje z silnikiem (wtryskami, itp.) to FORTE połączone z paliwem ze zbiornika sobie poradzi.
Ja też jestem teraz po wypaleniu FORTE użytego w trasie, silnik całkiem inaczej pracuje. Później napiszę dokładnie instrukcję jak używać FORTE ponieważ nadal jest dużo zapytań co i jak.
Pozdrawiam ;)
Obrazek Jeśli coś potrzebne, napisz na PW lub zadzwoń 607 801 135 – przedstawiciel FORTE
Forumowicz

Postprzez maziadm » 15 lis 2011, 15:59

Ja na przykład nie znam produktów Forte, więc zastosowałem znany mi LM diesel spulung. Moje odczucia po zastosowaniu tego preparatu to mam wrażenie, że jeżdżę benzyną, zupełnie inna praca silnika na duży +.
Środek został podany 0,5L bezpośrednio pod przewody paliwowe i drugie 0,5L na cały zbiornik ON.
Niedowiarkom, lub osobom sceptycznie nastawionym do tego typu akcji polecam, zmienicie zdanie.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 9 paź 2011, 06:19
Auto: Mazda 6 MZR-CD, 2003 r., 136KM

Postprzez ela323f » 17 lis 2011, 20:04

Witam
Mam pytanie bo zalałem do pełnego baku diesel protector -40 czy moge dolac do tego forte?
Forumowicz

Od: 26 maja 2010, 20:30
Auto: mazda6 hatchback 121km citd

Postprzez ogien82 » 18 lis 2011, 09:30

ela323f napisał(a):zalałem do pełnego baku diesel protector -40 czy moge dolac do tego forte?

Nie nie możesz zastosować ponieważ może zajść jakaś reakcja protektora z forte, muszisz wyjeździć to paliwo z protektorem i dopiero wtedy zalać forte.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 18 lis 2011, 09:53

ogien82 napisał(a):może zajść jakaś reakcja

Ale jaka reakcja? Toż to zwyczajne produkty ropopochodne.
Śmiało można mieszać.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez ogien82 » 18 lis 2011, 10:58

Kiedyś miałem podobne zapytanie o mieszanie, zapytałem FORTE i dostałem odpowiedź, że lepiej nie, nie wiem dlaczego dostałem taką odpowiedź. Bo dla mnie też nie powinno być problemu.
Forumowicz

Postprzez mądry » 18 lis 2011, 11:21

Co tu gdybać, kusić los. Zbiornik to nie cysterna :P . Wypalić to co jest w zbiorniku, zatankować, wlać forte i nie zawracać sobie głowy ;)
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez ogien82 » 18 lis 2011, 11:34

mądry napisał(a):Wypalić to co jest w zbiorniku, zatankować, wlać forte i nie zawracać sobie głowy

Dokładnie, masz rację ;)
Forumowicz

Postprzez ogien82 » 19 lis 2011, 13:39

Witam
Dostałem fajny filmik dotyczący produktów FORTE

http://youtu.be/7YM6Ktc0AUE

Podam jeszcze raz instrukcję użycia Forte do diesla:
1. przy dystrybutorze z ON wlewamy całą butelkę FORTE do zbiornika
2. uzupełniamy ON do pełna
3. jeździmy do zapalenia się rezerwy
I to wszystko, nie jest ważne ile mamy paliwa w zbiorniku, ma być tyle miejsca aby się zmieściła zawartość z butelki tj. 400ml.
FORTE z ON wymiesza się w zbiorniku podczas jazdy.

Teraz kilka odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania:

Co jaki okres można użyć FORTE ?
odp. co 10 – 15 tys km, lub w czasie kiedy natrafiliśmy na trefne paliwo.

Czy można odpalić samochód bezpośrednio na FORTE ?
odp. tak można, ale to przeprowadzają wykwalifikowane serwisy, w większości przypadków nie ma takiej potrzeby. Wystarczy FORTE wlać do zbiornika.

Czy FORTE zwiększy moje osiągi silnika ?
odp. NIE, proszę się nie spodziewać, że z silnika o pojemności 2000cm3 zrobi nam się 3000cm3

Czy FORTE obniży spalanie ?
odp. tak, można to odczuć, jest to około 0,5 l/100km

Użyłem FORTE, ale nic nie zauważyłem, co jest ?
odp. jeśli z silnikiem jest wszystko OK, samochód jeździ na dobrym paliwie, to użycie FORTE było czysto profilaktyczne.

Czy FORTE może uszkodzić mój silnik ?
odp. nie, nigdy nie było takiego przypadku, aby coś uległo uszkodzeniu,

Czy FORTE naprawi uszkodzone wtryskiwacze ? bo serwis powiedział, że tylko wymiana
odp. serwis zawsze tak powie, ja jestem zdania, że wymienić zawsze można, tylko pytanie czy aby na pewno. Miałem przypadek, że FORTE uchroniło przed wymianą wtrysków, samochód jeździ do dziś, radość Klienta nie do opisania ;)

Czy FORTE można mieszać z innymi uszlachetniaczami?
odp. nie, producent nie zaleca używania FORTE i mieszania go z innymi preparatami.

Czy FORTE zapobiegnie zamarznięciu ON
odp. tak, nie podam tutaj żadnych wartości ponieważ to zależy od proporcji

Kiedy mamy zalane FORTE najlepiej jest takie paliwo wyjeździć w trasie (wyższe i stałe obroty silnika), użycie FORTE w ruchu miejskim też może być.

Wraz z nową dostawą dostałem informację o zmianie ceny, nowa cena butelki to 75zł, poprzednia była 69zł.
Mam nadzieję, że mój post teraz rozjaśni wszystkim wszelkie niejasności. W przypadku dodatkowych pytań służę pomocą.
Pozdrawiam
ogien82
Forumowicz

Postprzez Forte » 21 lis 2011, 12:52

ela323f napisał(a):przez ela323f » 17 lis 2011 19:04

Witam
Mam pytanie bo zalałem do pełnego baku diesel protector -40 czy moge dolac do tego forte?
mazda6 hatchback 121km citd.
ela323f

Od: 26 maja 2010 19:30
Auto: mazda6 hatchback 121km citd

Witam, kiedy czytam posty na temat oczyszczania układów zasilania przy pomocy preparatu Advanced Diesel Fuel Conditioner, spotykam się w większości z pozytywną opinią. Bardzo mnie to cieszy.
Jeśli idzie o łączenie naszych środków czyszczących z produktami innych producentów, byłbym bardzo ostrożny, tak jak napisał Ogień. Nasze preparaty to środki na bazie nafty. Są tak bezpieczne jak paliwo, jednak producent nie zaleca mieszania ich z innymi substancjami. To nie znaczy, że Forte to pępek świata, a inne preparaty są niedobre, jednak mieszanie ich nie musi, ale może przynieść niepożądane skutki.
Być może opisany przez „Ela323” jest równie dobry, ale będę nalegał na niełączenie obcych produktów ze sobą. Każda firma ma przecież swój „tajemny” skład.
Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedno. Naszym celem, jako grupy Forte, nie jest wyłącznie sprzedaż produktów. Chcemy przyzwyczaić wszystkich użytkowników do nowoczesnego serwisowania aut. A w nim powinno być miejsce na dodatkowe cykliczne oczyszczanie podzespołów. Grupa Forte, jako firma techniczna, opracowała wiele metod zastosowania swoich produktów. Są one dostępne w serwisach z nami współpracujących. Regularnie szkolimy je i doradzamy w rozwiązywaniu wielu usterek.
Na tym forum chciałbym wszystkich zainteresowanych zachęcić do dyskusji oraz wymiany doświadczeń na temat: tworzenie się zanieczyszczeń i ich wpływ na pracę podzespołów. Mamy w planie poruszenie kilku ważnych tematów, które przy wspólnym udziale, byłyby kluczami w rozwikłaniu wielu zagadek. Z przyjemnością wyjaśnimy też, dlaczego czystość wewnętrzna współczesnych silników jest tak ważna w utrzymaniu sprawności pojazdów. Jeżeli będą dodatkowe pytania lub zagadnienia, chętnie je poruszymy i wyjaśnimy, a nasi doradcy techniczni pomogą rozwikłać każdą wątpliwość lub problem na tym forum.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
Forte Polska
Roman Gradkowski – Country Manager
e-mail: roman.gradkowski@forte-nwe.com
www.forte-nwe.com

Obrazek
Forumowicz

Od: 29 wrz 2008, 10:53

Postprzez blacktomato » 9 gru 2011, 00:57

Zakupiłem Forte zalałem Sheel v-power diesel do pełna i czekam na "cud".Już mam wrażenie że jest lepiej choć to pewnie "autosugestia" ale myślę ,że po prostu nasze Madzie zasługują na paliwo najlepszej jakości i wtedy nie będzie "dziwnych" stuków w silniku. O wynikach poinformuję po wyjechaniu całego zbiornika , na razie zrobiłem jakieś 60 km .
blacktomato

Postprzez scoby » 16 gru 2011, 13:12

Wyjeździłem już 2 baki po wyjeżdżeniu forte i moje wrażenia są pozytywne. Silnik jak jest zimny chodzi ciszej, jak jest ciepły to troszkę ciszej, przyrostu mocy i innych skutków nie zauważyłem. Transakcja z użytkownikiem Ogien82 przebiegła w bardzo miłej atmosferze.
Forumowicz

Od: 25 sie 2010, 18:09
Auto: 626 DiTD 2000r