No właśnie: podnosić...a niektórzy twierdzą, że obroty powinny spaść leciutko i po chwili się podnieść. Mówię o sytuacji w momencie załączenia wiatraka klimatyzacji

Dziś pomierzę, bo zauważyłem od krótkiego czasu dziwne zachowanie obrotów w przypadku wiatraka klimatyzacji. Jeszcze niedawno obroty lekko mi opadały, a teraz spadają dość nisko (aż do tej pierwszej grubej kreski po zerze) i po kilku sekundach wracają. Tego nie było. Dlatego wyczyściłem IAC i wymieniłem o-ring pod nim, ale to nie zrobiło w zasadzie na nim wrażenia. Po złożeniu jest bez zmian. Żeby było śmieszniej, samo włączenie klimatyzacji czy podgrzewania tylnej szyby nie robi na obrotach wrażenia. Po rozgrzaniu obroty ładnie trzymają się przy pierwszej kresce poniżej 1 na obrotomierzu. Pewnie IAC dogorywa.
EDIT: Zmierzyłem rezystancję pomiędzy pinami IAC. Wynik: 12.5, a więc poza zakresem. Ma ktoś sprawny, używany? Chętnie kupię

EDIT 2: Coś mnie tknęło i postanowiłem jeszcze pobawić się tym IAC. Na porządnie rozgrzanym silniku odpiąłem wtyczkę i...auto pięknie zgasło :/ Poszedłem za ciosem i ponownie zmierzyłem rezystancję tym razem innym miernikiem. Wynik: 9.8, a zatem niżej niż poprzednio. Pierwszy pomiar (12.5) robiłem na zimnym silniku, drugi (9.8) na dobrze rozgrzanym. Jutro jeszcze pomierzę ten zawór w podobnych warunkach, wtedy będę wiedział, czy to kwestia temperatury czy może uszkodzonego miernika. Podobno jak odepnie się ten zawór i auto zgaśnie, to znaczy, że wszystko z nim jest OK (z zaworem).