Antena dachowa (montaż, demontaż)
1, 2
Witam, chciałbym zdjąć antenę dachową, ale nie bardzo wiem jak jest mocowana. Czy do tego celu, trzeba ściągać podsufitkę, czy antenę odkręca się może od zewnątrz. Bardzo proszę o rady! Chodzi o zdjęcie całej anteny, nie samego bata.
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
Jacekm_
Szczerze to ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że większość anten montowana jest w ten sam sposób. Moim zdaniem musisz ściągnąć (odgiąć) podsufitkę, odłączasz kabelek od anteny i kluczem (chyba 10 lub 13) odkręcasz podstawę anteny.
U mnie w Berlingo tak było, a jak oglądałem swoją BJ to antena wygląda tak samo
Szczerze to ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że większość anten montowana jest w ten sam sposób. Moim zdaniem musisz ściągnąć (odgiąć) podsufitkę, odłączasz kabelek od anteny i kluczem (chyba 10 lub 13) odkręcasz podstawę anteny.
U mnie w Berlingo tak było, a jak oglądałem swoją BJ to antena wygląda tak samo
.
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/711][img]http://www.motostat.pl/user_images/711/icon1.png[/img][/url]
.
Niestety nie mogę ma MS zaprezentować swojej Madzi, to moja luba znajduje się tutaj: [url]http://www.jcf.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=1109&p=25389#p25389[/url]
Mam trzy dziewczyny...Ilonke, Madzie i Efke :D
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/711][img]http://www.motostat.pl/user_images/711/icon1.png[/img][/url]
.
Niestety nie mogę ma MS zaprezentować swojej Madzi, to moja luba znajduje się tutaj: [url]http://www.jcf.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=1109&p=25389#p25389[/url]
Mam trzy dziewczyny...Ilonke, Madzie i Efke :D
- Od: 12 lis 2008, 22:02
- Auto: jest: Mazda 6 GJ – 2.0 SKYACTIV-G (165KM) – 2014r.
była: Mazda 3 BK – 1.6 MZ-CD 2005r.
była: Mazda 323f BJ GLS 2.0 DITD 1999r.
Witam, mam pewien problem. Byłem ostatnio na weselu i ktoś lekkomyślny przywiązał mi balon do anteny która w rezultacie podczas jazdy się złamała. I tu moje pytanie. Czy da się wymienić samą antenę? tą końcówkę? Czy muszę ciągnąć od nowa wszystko cały kabel? Aha i jeszcze jedno, zanim się złamała to wymieniałem radio, i po wymianie odbiera stacje tylko na postoju. Podczas jazdy zaczynają się zakłócenia i po chwili już nic tylko szum. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.
- Od: 8 lut 2011, 22:48
masz F-ke czy sedana,antena jest łączona w części dachowej niedaleko zawiasu klapy tylnej dotyczy F-ki,w drugim przypadku też się łączy pod deską rozdzielczą , i ten cały element musisz wymienić nie sam drut lub teleskop , co do szumu to pewno wyskoczyła końcówka z radia też tak miałem,myślałem że już włożyłem a tu lipa i wyjmowałem radio od nowa.
xedos1972
wykręcasz sam ułamany bat i wkręcasz nowy bo jest na gwint tylko musisz dopasować bo w uniwersalnych są dwa rodzaje gwintów, cała robota.
mam "F". no to będę musiał pokombinować mam nadzieję, że się uda. Trzymajcie kciuki 
gwint jest bodajże M5 i może być problem z dopasowaniem takiego bata bo jest on chyba wewnętrzny a zazwyczaj uniwersalne mają zewnętrzny... albo na odwrót
ale na pewno jest odkręcany i nie musisz ciągnąć nowej anteny
Szerokiej drogi i gumowych drzew ;)
ja dopasowałem i w każdym markecie można taki bat anteny dostać.
u mnie po odkręceniu bata zostaje na dachu ten plastik wraz z wystającą śruba M5. Po odwiedzeniu kilku sklepów okazuje się ze baty uniwersalne maja gwint wewnętrzny M6 i do tego przejściówki ( szpilki) albo M6 na M5 albo M6 na M6.
Problem w tym że sam otwór wewnątrz bata uniwersalnego zawsze jest M6 wiec nie połączę go z tym co zostało u mnie na dachu... i tu mam pytanie bo nie chce niczego na sile zepsuć – czy ta szpilka wystająca z dachu M5 jest wykręcana ?
Jeśli ktoś wie albo miałby chwile żeby sprawdzić u siebie to byłbym niezmiernie wdzięczny
pozdrawiam
Problem w tym że sam otwór wewnątrz bata uniwersalnego zawsze jest M6 wiec nie połączę go z tym co zostało u mnie na dachu... i tu mam pytanie bo nie chce niczego na sile zepsuć – czy ta szpilka wystająca z dachu M5 jest wykręcana ?
Jeśli ktoś wie albo miałby chwile żeby sprawdzić u siebie to byłbym niezmiernie wdzięczny
Śruba powinna być zintegrowana z batem, a nie podstawą anteny. Ogólnie to w podstawie jest gwint, w który wkreca się bat. Tak to u nas jest, że w sklepach nigdy nie ma tego, co potrzeba. Poszukaj na Allegro, albo na szrotach.
Ostatnio edytowano 2 lis 2011, 21:17 przez Jacekm_, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
czah666 a próbowałeś odkręcić tą śrubę, która została po odkręceniu bata na 100% da się wykręcić no chyba że to nie oryginalna podstawa.
Na tej aukcji masz zdjęcie jak wygląda sama podstawa anteny:
http://allegro.pl/antena-podstawa-orygi ... 98315.html
pozdrawiam
Na tej aukcji masz zdjęcie jak wygląda sama podstawa anteny:

pozdrawiam
- Od: 7 kwi 2009, 07:49
- Auto: Mazda 323F BJ 1,5 16V 1999 + LPG
dość sprzeczne te wasze opinie
no faktycznie na tym zdjęciu wygląda że jest odkręcana... wiec spróbuję zobaczymy czy pójdzie
Ja tam znalazłem uniwersalny bat anteny i bez problemu wkręciłem i prawie identyczna jest jak oryginalna
nakręć nakrętkę na gwint gdzieś tak do połowy i zrób nacięcie brzeszczotem takie głębsze na śrubokret płaski aby nie wypadł i spróbój odkręcić jeśli szpilka nie jest oblana plastikiem to powinna być wykręcana jak ci się nie odkręci to nakrętką poprawiasz gwint na początku szpilki i szukasz dalej bata pasującego można dostać skoro Neonixos666 dostał to napewno są.
xedos1972
Witam. Postanowiłem wymienić złamany bat, jednak nie udało mi się go wykręcić więc pojechałem do warsztatu zajmującego się takimi naprawami. Powiedzieli mi, że trzeba wymienić bat razem z masztem, co trochę mnie zdziwiło, bo na allegro widziałem do zakupienia same baty. Mówią prawdę czy próbują mnie ogolić? jest jakiś sposób na demontaż samego bata?
Wykręca się, gwint M5, spróbuj psiknąć WD-40.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy fabryczna antena dachowa w BJ jest aktywna (ze wzmacniaczem) czy pasywna ? Mnie coś słabo odbiera radio (nieczysto) i nie wiem od czego zacząć interwencję.
- Od: 26 lut 2012, 13:24
- Auto: Była:
Mazda 323F BJ 2001' 1.6 16V ZM
Jest:
Lexus IS 200
Toyota Starlet EP81 1.3 16V DOHC
Czy fabryczna antena dachowa w BJ jest aktywna (ze wzmacniaczem) czy pasywna ? Mnie coś słabo odbiera radio (nieczysto) i nie wiem od czego zacząć interwencję.
Antena jest bez wzmacniacza. Też miałem problem z kiepskim odbiorem, po rozebraniu podstawy anteny i przeczyszczeniu jest dużo lepiej.
Można jeszcze sprawdzić czy gdzieś przewód od anteny się nie rozłączył, ale ja stawiam na podstawę anteny.
Pozdrawiam
- Od: 7 kwi 2009, 07:49
- Auto: Mazda 323F BJ 1,5 16V 1999 + LPG
Raczej na pewno się nie rozłączył, bo czasami gra ładnie (niestety rzadko). Rozebranie podstawy wiąże się z demontażem podsufitki, tak ?
- Od: 26 lut 2012, 13:24
- Auto: Była:
Mazda 323F BJ 2001' 1.6 16V ZM
Jest:
Lexus IS 200
Toyota Starlet EP81 1.3 16V DOHC
1, 2