przez zaqcde » 27 paź 2011, 21:37
Witam
Z mojego doświadczenia mazda kupiona z uszkodzonym silnikiem od brata przytarty na ostatnich korbach wizyta w serwisie mazdy i oczywiście pan stwierdza, iż to na pewno pompa oleju proponuje nową za 2,5 tys. zł
Zaczynam kombinować jak kupić używaną i ją sprawdzić i tu zonk wszystkie możliwości wyczerpane chyba nie ma takiego warsztatu lub jest naprawdę dobrze ukryty
Sprawdzenie oferuje pan z serwisu (flaszka do niego leci ) na pytanie jak to zrobi nie chce zdradzić po długich naleganiach( flaszka do niego leci) przyznaje się, iż także nie posiadają stołu do sprawdzania sprawności pompy a robią to jedynie oceniając gładkość powierzchni wewnętrznych ( tak to każdy może jak ją rozbierzesz) i co najdziwniejsze moja pompa niewiele odbiega od nowej poza tym, jeśli są jakiekolwiek niedomagania pompy oleju to turbina powinna paść najszybciej
Rozebranie silnika już poza serwisem stwierdzamy z mechanikiem przytarcie na 4 korbie oraz fioletowe zabarwienie powierzchni wału nieporysowany tylko właśnie takie przegrzanie metalu
Kolejna flaszka leci do pana z serwisu a ten jednoznacznie kwalifikuje usterkę jako wynikającą z przegrzewania się silnika i nie chodzi tu o jakieś jednorazowe przegrzanie, ale takie notoryczne do 100 i studzimy do 100 i studzimy Np 5-10 km (do pracy brata żona tak ma) ( pan nawet twierdził, iż mają to gdzieś opisane) wskaźnik zawsze na połowie lub troszkę powyżej tak było u niego i wtedy jedna ostrzejsza przejażdżka w jego wykonaniu i d...a
Nadmieniam, iż moja mazda zatarła się z prawidłowym poziomem oleju czystym smokiem i sprawną pompą uszczelkami pod wtryskami w idealnym stanie może zatarła to za duże słowo, ale zblokowało wał na 4 korbie i silnik stanął
Więc dalej grzebiemy z mechanikiem i faktycznie znajdujemy dziurawe przewody od chłodzenia ( na tyle) płyn faktycznie schodził zawsze do minimum
Naprawiamy przewody
Robię szlif wymieniam panewki ta sama pompa ten sam smok wszystko stare i silnik chodzi obecnie 15 tys po remoncie odpukać naprawdę idealnie
I bądź tu mądry ja też myślałem, iż jest to nietrafiona teoria lekko naciągana, ale ta sama pompa te same części właściwie nic nie zmieniłem poza nowymi panewkami i szlifem oraz uszczelnieniem przewodów i auto chodzi, więc może przyczyny zacierania się tych silników należy szukać poza samym układem smarowania
a tak na marginesie to osoba która proponowała mi pompę oleju później sama stwierdziła iż była by to dziwna sytuacja gdyż te pompy są praktycznie bezawaryjne a przytarcia dość częste
I tak to wyglądało u mnie