Jestem drugim właścicielem tego auta. Co działo się z nim wcześniej można poczytać tu:
viewtopic.php?f=49&t=76503
Pierwszym moim autem jakie pojawiło się na tym forum była wiśniowa 323f bg – samochód całkowicie zajechany, a jak się po roku okazało, z podwoziem kompletnie zżartym przez rdzę. Okazałem się być jego ostatnim właścicielem... Drugim autem była niebieska mx-3, z K8 pod maską i choć kupowałem ją bogatszy o wyniesione z posiadania poprzedniego samochodu doświadczenia co nieco umknęło mojej uwadze. Po dwóch latach okazało się, że progi, nadkola i parę jeszcze innych elementów nadaje się do wycięcia i wspawania nowych. Konsultacje z paroma blacharzami wykazały, że koszt naprawy przewyższa wartość auta, a pewności, że po kolejnej zimie nie wyjdzie coś rudego z jakiegoś zakamarka nie ma. Czystym przypadkiem doszły do mnie informacje, że Herr Lukster rozstaje się z mazdą, zamieniając ją na bawarskie wymysły techniki. Sprawę załatwiliśmy szybciutko, uzgodniliśmy co w aucie zostaje, a co zachowuje Lukster... Pozostało tylko skombinować lawetę, bo w nowym nabytku po podniesieniu maski widać było glebę i z dwóch mazd poskładać jedną
Temat ogarniał Waldii, nawet sprawnie mu to wyszło. Pod maskę wpadł KL, skrzynia z piątką od FS'a, wiązka z przedliftowego mx'a, jak się okazało nie do końca kompatybilna z poliftową, oraz fotele z przedliftowej wersji. Auto dłuuuugo cierpiało na choroby wieku dziecięcego, szczęśliwie ten czas powoli (po przeszło trzech latach
Trochę danych:
Silnik: 2.5 V6 KL, koło zamachowe od K8
Skrzynia: od K8, piąty bieg z FS'a
Dolot: CAI, dolot dedykowany do KLa w mx-6, po lekkich poprawkach.
Wydech: od K8, tłumik końcowy ulter, kolektory 6-2-1, katalizator high flow 2,5"
Zawieszenie: sprężyny -45mm H&R, amorki Koni SpecialD
Hamulce: swap z 323f ba gt, tył i przód piasty na 5 śrub.
Środek: poliftowy, fotele od wersji sprzed liftingu
Inne: short shifter, felgi 16" Dezent Dark, komputer pokładowy, załączenie wiatraka chłodnicy zależnie od temp wody/oleju (regulowane)
Kilka zdjęć z zewnątrz – ze środka póki co nie będzie

Jeszcze mała zajawka na to co czeka układ wydechowy: