Benyca napisał(a):Co może dziać sie z moim webastem jeśli na wyświetlaczy pojawia sie literka "F"???ustawione jest na 30min dogrzewania a pochodzi może z 5-10 i wyskakuje ten błąd;/...zastanawia mnie też czemu nie zapisuje mi ustawień i po każdym uruchomieniu silnika powracają ustaw. fabryczne...
Opis z innego wątku:
kromag napisał(a):Ja niestety mam podobnie, ale po kolei:
Znajomy mechanik powiedział mi, że webasto najlepiej "przepalać" także w lecie raz w miesiącu, więc to robiłem, ale miałem "F--" na wyświetlaczu. Nie wiedziałem wtedy co to oznacza i przetłumaczyłem sobie na "functioning"cóż...
Pewnego dnia jesiennego po przekonaniu się, że to jednak nie "functioning" poprawnie – pogrzebałem (dosłownie) przy filtrze paliwa kabelkami, zresetowałem webasto i o dziwo! zaczęło functioning'ować
Niestety – tylko na jakiś tydzień, później znów przestało...
W sumie problem zdiagnozowałem sam: nie słychać pompy paliwa webasto.
Pomyślałem: styki! Ale niestety u znajomego mechanika okazały się czyściutkie, a jak wypiął pompę z obwodu webasta i podawał na nią impulsywnie napięcie z akumulatora – pompa działała poprawnie (przynajmniej dawała takie odgłosy jak wtedy, kiedy to ustrojstwo jeszcze działało!). Więcej się nie dało zrobić bez wyjmowania webasta...
Akumulator mam nowy (jakieś dwa miesiące) – pali przy -16 bez problemu, więc to nie akumulator...
Spotkał się ktoś z problemem niedziałającej (czy raczej: nie uruchamianej) pompy paliwa webasto?
Zaznaczam że jak było słychać pompę – webasto uruchamiało się bez problemu (więc to nie problem palnika/etc.)...
Może to kabelki prowadzące do pompy paliwa w webasto są jakoś kiepsko "zlutowane" w samym webasto?
PS – po kilku próbach uruchomienia nie słychać już nawet tego charakterystycznego "huku" (świstu) webasto, tylko wyłącza się po kilku sekundach – zresetowanie "naprawia" ten problem (pierwsze uruchomienie: huczy prawie dwie minuty, ale i tak pompy paliwa webasto nie słychać)
Jeżeli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał – to chętnie przeczytam – wkurza mnie już drapanie szyb na mrozie...
Z drugiej strony – przynajmniej nie doi akumulatora(sic!)
A tu link do niego viewtopic.php?p=1225257#wrap
Pozdrawiam