Diagnoza pierścieni olejowych po kompresji
Strona 1 z 1
Moje autko to Mazda 626 GE 95r 2.0 FS 115km benz.180tys km.Autko zaczęło brać trochę oleju i postanowiłem zrobić próbę kompresji na zimnym silniku i kompresje po zalaniu oleju w gniazda świec celem sprawdzenia szczelności pierścieni olejowych.Wartości przed zalaniem to 11,5.11,5 11.5 12.po doszczelnieniu olejem wartości podskoczyły do 12.12.12.12,5.czyli na każdym cylindrze o 0,5 bara .Proszę o uwagi na temat i jakie powinny być wartości ciśnienia sprężania dla tego modelu z takim przebiegiem{chyba nie kręcony},z góry dziękuje i pozdrawiam.
- Od: 4 paź 2010, 19:15
- Auto: Mazda 626 GE 1997r FP 1.8 16V.90 KM
Jeżeli silnik jest ciepły to jak wiadomo wszystkie materiały zmieniają swoją objętość i tak samo tłok i pierścienie są trochę większe na ciepłym silniku i doszczelniają silnik co wywołuje potem błędny odczyt bo np na ciepłym jest 12 atm a na zimnym potem wychodzi że tylko 9 atm
- Od: 24 sie 2011, 22:33
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v
Ciekawy link w temacie pierścieni tłokowych:
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=677
Rozebrałem swój stary silnik FS z Forda który kopcił i brał olej, pierścienie na moje niefachowe oko wyglądały idealnie, tłoki i cylindry też, zero zarysowań , rowki na pierścienie bez nagaru...sam nie wiem dlaczego brał olej.
Wa każdym razie mam teraz silnik z Mazdy voyteckiego i jest OK
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=677
Rozebrałem swój stary silnik FS z Forda który kopcił i brał olej, pierścienie na moje niefachowe oko wyglądały idealnie, tłoki i cylindry też, zero zarysowań , rowki na pierścienie bez nagaru...sam nie wiem dlaczego brał olej.
Wa każdym razie mam teraz silnik z Mazdy voyteckiego i jest OK
- Od: 15 lut 2009, 01:11
- Auto: Probe 2.0 FS (115KM)
Strona 1 z 1