Czy włącznik ogrzewania tylnej szyby można wykorzystać jako wł. halogenów?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Tomi313 » 2 lis 2005, 21:13

witam, mam pytanko: czy włącznik ogrzewania tylnej szyby można wykorzystać jako włącznik halogenów? Czytałem gdzieś na forum że ktoś bodajże zrobił tak i wszysyko ok było.

Pozdrofki
The Best Of Mazda
Początkujący

Od: 15 sie 2004, 15:34
Auto: Mazda323 BG 1,7 Diesel '93

Postprzez Orin » 2 lis 2005, 21:53

Tomi313 napisał(a):czy włącznik ogrzewania tylnej szyby można wykorzystać jako włącznik halogenów?

Pewnie że się da. Ogólnie można nawet przerobić włącznik hamulca ręcznego by włączał halogeny.... tylko po co?? :] Pod włącznik ogrzewania tylnej szyby to można sobie wpiąć ogrzewane lusterka – to przynajmniej jest logiczne. Pod halogeny polecam oddzielny włącznik w miejscu obok włącznika ogrzewania tylnej szyby lub z lewej strony w miejscu sterowania elektrycznymi lusterkami (o ile ich nie masz)
Pozdrawiam
Krzysiek
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez Tomi313 » 4 lis 2005, 20:08

witam, Orin mi nie chodzi o to żeby podpiąć tylko ja mam drugi włącznik i czy sie da wykorzystać tylko do włączania halogenów (właśnie z lewej strony). Źle mnie zrozumiałeś poprostu...

Pozdro
The Best Of Mazda
Początkujący

Postprzez Orin » 4 lis 2005, 20:31

Da się to jak najbardziej zrobić. :) Jeśli masz już zabudowany ten wyłącznik który chcesz wykorzystać, to polecam Ci zrobić nim sterowanie przekaźnika, który to bedzie zwierał przewód +12V doprowadzający do halogenów napięcie. Do wykonania całej instalki od podstaw (mając zamontowane halogeny) będzie potrzebny przekaźnik samochodowy, 10 konektorów (damskich), dwie końcówki do zalutowania lub zaciśnięcia przewodów z dziurą pod śrubę M6, lutownica + cyna, jakieś 10m linki 0,5 mm2 i z 2-3 godziny czasu. Narysowac schemat połączeń? Mogę to zrobić na jutro :) Ew. fotki umieszczę dopiero jak skończę konfigurować nowy serwer.
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez Tomi313 » 4 lis 2005, 20:55

Ale z tego co wiem to tam jest juz wszystko podciągnięte. Są kostki przy wiązce do świateł przy zderzaku i w zaślepce właśnie z lewej strony jest kostka (kolory kabli przy kostkach i przy kostce w zaślepce sa takie same także wywnioskowałem że to do tego).
Pozdrawiam
The Best Of Mazda
Początkujący

Postprzez P0L4K » 8 lis 2005, 00:47

Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
Forumowicz

Od: 25 sie 2004, 12:23
Auto: Passat B7