Wymiana rozrządu – różne szkoły
Nie ma obaw – byłem z mechanikiem z Mazady... Kolega kuzyna...
Ale wcale nie mówię, że nie jest tak jak na filmiku (przynajmniej u mnie nie
)
Pozdrawiam.
P. S.
Miało być o rozrządzie – kończmy ten wątek przebiegu – oryginalny czy nie, bo admini nam głowę urwą za nie na temat
:)
Ale wcale nie mówię, że nie jest tak jak na filmiku (przynajmniej u mnie nie
Pozdrawiam.
P. S.
Miało być o rozrządzie – kończmy ten wątek przebiegu – oryginalny czy nie, bo admini nam głowę urwą za nie na temat
Razem idziemy, razem zginiemy... Razem, na śmierć i życie...
- Od: 20 cze 2011, 15:51
- Auto: Mazda Premacy 1840 ccm 16V DOHC, 101 KM, 12.2002
Witam
Czyżby rozrządy tak potaniały
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-mazda-premacy-323-626-2-0-ditd-gat-i1771998511.html, chociaż są też po 1000zł. Co prawda pompa wody to pewnie jakiś tańszy zamiennik, ale i tak wychodzi tanio. Skąd te różnice w cenach na allegro, takie duże marży sprzedawców, czy o co chodzi?
pozdrawiam
tomek
Czyżby rozrządy tak potaniały

pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
tomek
- Od: 7 sie 2011, 14:26
- Auto: 323F 2.0 DiTD 2001r.
Witam. Pasek i pompa są nie orginalne. Ten sklep posiada też orginalne zestawy. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
topik napisał(a):Witam. Pasek i pompa są nie orginalne. Ten sklep posiada też orginalne zestawy. Pozdrawiam
Ale pasek Gates chyba można bez obaw zamontować skoro oryginalne to Gates Unitta.
pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
tomek
Szczerze to ja już nie wiem czy można czy nie można.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
wilkxt napisał(a):Ale pasek Gates chyba można bez obaw zamontować skoro oryginalne to Gates Unitta.
Teoretycznie tak, ale dla Mazdy paski mogą być dodatkowo wzmacniane lub z innych (lepszych) materiałów. Trzeba porównać te paski i zobaczyć czy jest jakaś różnica.
W DITD pasek jest bardzo obciążony i jego wytrzymałość ma ogromne znaczenie.
Pozdrawiam
YgooR napisał(a):wilkxt napisał(a):Ale pasek Gates chyba można bez obaw zamontować skoro oryginalne to Gates Unitta.
W DITD pasek jest bardzo obciążony i jego wytrzymałość ma ogromne znaczenie.
Pozdrawiam
No chyba jak w każdym dieslu z podobna pompą.
Zastanawia mnie ta kwestia pasków, bo jak przeglądam rózne aukcje opisy i zdjęcia to wychodzi na to, że oryginalny mazdy oprócz napisu Gates PowerGrip HTD 5510XS-153x27mm ma jeszcze napis mazda i oznaczenie kodowe. Te nieoryginalne nie mają tylko napisu mazda, a różnica w cenie to około 200zł. Poczytam jeszcze i zadecyduje, który kupić.
W każdym bądz razie chyba nie będę frajerem, któy zpłąci 200zł za napis mazda na pasku, albo będę frajerem jak mi się pasek nieoryginalny urwie.
pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
tomek
wilkxt napisał(a):o chyba jak w każdym dieslu z podobna pompą
Nie do końca, gdyby było podobnie nie byłoby tematów typu "pękł mi pasek".
W DITD ten pasek musi wykonać trochę więcej pracy, dlatego taka ważna jest jego wytrzymałość.
YgooR napisał(a):wilkxt napisał(a):o chyba jak w każdym dieslu z podobna pompą
Nie do końca, gdyby było podobnie nie byłoby tematów typu "pękł mi pasek".
W DITD ten pasek musi wykonać trochę więcej pracy, dlatego taka ważna jest jego wytrzymałość.
Ale paski pękają w wszystkich silnikach nie tylko w DiTD, zwłaszcza jak się nieumiejętnie założy.
pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
tomek
Oczywiście masz rację, zerwanie paska rozrządu może zależeć od rolek, napinacza, pompy wody i wielu innych czynników. Jednak na forum wszystkie przypadki pęknięcia paska dotyczyły zamiennika, czasami warto dołożyć więcej i spać spokojnie, niż ryzykować remont wielokrotnie przewyższający ten koszt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
YgooR napisał(a):Oczywiście masz rację, zerwanie paska rozrządu może zależeć od rolek, napinacza, pompy wody i wielu innych czynników. Jednak na forum wszystkie przypadki pęknięcia paska dotyczyły zamiennika, czasami warto dołożyć więcej i spać spokojnie, niż ryzykować remont wielokrotnie przewyższający ten koszt.
Pozdrawiam
Sama racja, a dodam tylko że często sam pasek nie pęka tylko przeskakuje gdy oszczędzi ktoś na napinaczu. Są przypadki również braku osiowości paska przez stare rolki a ten wyciera obudowę i sam siebie.
Jak by nie patrzył to raczej zdecyduje się na ten zestaw
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-mazda-626-323-premacy-2-0ditd-i1784270924.html?source=oo, jest komplet wiec myslę, że będzie ok
pozdrawiam
tomek

pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
tomek
Ja po raz drugi założyłem orginalny zestaw (oczywiście drugi zestaw bez pompy wody). Rozrząd kupiłem w sklepie dj parts. W linku który dołączyłeś napinacz hydr. jest w szarym pudełku. Jak kupowałem rozrząd to Pan ze sklepu powiedział, że te napinacze są regenerowane. Nie wiem czy to jest prawda. Mój napinacz był w takim opakowaniu jak rolki. Jak bedziesz zamawiał rozrząd zapytaj o datę produkcji napinacza. Data wybita jest w jego dolnej części. Zdjęcia są w poście pt. "Rozrzad- oryginal czy zamiennik?" na ostatniej stronie.
Ostatnio edytowano 25 sie 2011, 19:40 przez topik, łącznie edytowano 2 razy
RF2A
RF2A
coś tani ten rozrząd
topik napisał(a):Ja po raz drugi założyłem orginalny zestaw (oczywiście drugi zestaw bez pompy wody). Rozrząd kupiłem w sklepie dj parts. W linku który dołączyłeś napinacz hydr. jest w szarym pudełku. Jak kupowałem rozrząd to Pan ze sklepu powiedział, że te napinacze są regenerowane. Nie wiem czy to jest prawda. Mój napinacz był w takim opakowaniu jak rolki. Jak bedziesz zamawiał rozrząd zapytaj o datę produkcji napinacza. Data wybita jest w jego dolnej części. Zdjęcia są w poście pt. "Rozrzad- oryginal czy zamiennik?" na ostatniej stronie.
W djparts maja taki zestaw za 580, wiec podobnie (ciekawe czy napinacz w szarym pudełku czy nie), co do napinacza to faktycznie sprawdzę datę produkcji.
Neonixos666 napisał(a):coś tani ten rozrząd
jak dodasz 200 za oryginalny pasek i około 150 za oryginalna pompe to wyjdzie standardowa cena.
pozdrawiam
tomek
tomek
wilkxt napisał(a):ak dodasz 200 za oryginalny pasek i około 150 za oryginalna pompe to wyjdzie standardowa cena.
tez tak myślałem

Riki napisał(a):A jaką masz datę na napinaczu?
Witam. 11-01-20. Pozdrawiam
RF2A
RF2A