Problem z alternatorem i ładowaniem [BA Z5]
Strona 1 z 1
Witam, wymieniłem alternator ale był zepsuty (nie wzbudzał się nawet ręcznie) więc gościu przysłał mi drugi. Znowu byłem u elektryka wymienił przy mnie. Tym razem alternator się wzbudza ale tylko ręcznie.. Tak jakby komputer nie dawał sygnału do wzbudzenia się. Kontrolka od akumulatora jak się paliła tak się pali dalej. Co o tym myślicie? Elektryk polecił mi pojechać żeby podłączyć go pod kompa.
- Od: 13 gru 2010, 11:08
- Auto: Mazda 323F 1.5 16V 97'
Komputer może mieć zapisany błąd alternatora i nawet nie próbuje go wzbudzać automatycznie dopóki nie wykasuje się błędu. Nie zawsze odłączenie klemy skutkuje z resetem, czasami trzeba jechać na warsztat żeby podpięli pod komputer.
- Od: 19 paź 2009, 19:24
- Auto: 323c (BA) 1.5 16V '97 + LPG
Byłem u elektryka. Podpieli madzie pod kompa i pokazało 3 błędy. Umówiłem się na jutro. Prawdopodobnie chodzi o sterownik ładowania. Jeżeli alternator jest na 100% pewny, a poprzedni elektryk mowi, że jest to powinien być problem sterownika właśnie.
- Od: 13 gru 2010, 11:08
- Auto: Mazda 323F 1.5 16V 97'
ktoś kiedyś pisał że czujnik powietrza zasysanego IAT ma wpływ na działanie alternatora
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
daten napisał(a):Alternator nowy czy używany? Jest ładowanie, spróbuj odłączyć klemę + z akumulatora przy włączonym silniku i okaże się czy samochód będzie dalej działał. A podłączyć pod komputer i tak pasuje...
może najpierw wypróbuj to u siebie,a potem dawaj takie rady.
niemądry pomysł.

tadziol napisał(a):może najpierw wypróbuj to u siebie
później się pojawi nowy temat "po odłączeniu aku na pracującym silniku zgasł i nie odpala, co jest?"
Ostatnio edytowano 31 sty 2012, 22:34 przez bartekdw, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 30 kwi 2008, 20:20
- Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg
Witam
Podepne się pod temat
Mianowice mam pytanie czy ciężko jest wymienić łożyska alternatora? Bo ostanio piszczy mi jak auto jest zimno, a jak auto sie nagrzeje do połowy temp na wskaźniku to tylko tak lekko szumi. Paski od alternatora i wspomagania wymienione. Wiem że w alternatorze są dwa łożyska pierwsze 6303 2RS, a drugie jest z dwoma paskami.
pozdrawiam i liczę na pomoc:)
Podepne się pod temat
pozdrawiam i liczę na pomoc:)
Kancelaria Odszkodowawcza RUBIKON Sp. z o.o.
Krzysztof Dudek
Tel: 605-996-088
meil:k.dudek@kancelariarubikon.pl
http://www.odszkodowania-wysokie.pl
Krzysztof Dudek
Tel: 605-996-088
meil:k.dudek@kancelariarubikon.pl
http://www.odszkodowania-wysokie.pl
- Od: 9 mar 2011, 22:01
- Auto: była: Mazda 323f 1,5 BA
jest: Alfa Romeo 166
Strona 1 z 1