Mazda MX-6 GE KL 92'
Felunie ładniusie 
Jak przyjdzie czas to na pewno będę rozważał nad wieloma opcjami
Póki co muszę zająć się układem wydechowym, zrobić do końca porządek z silnikiem, zaopiekować się karoserią i lakierem, nie wspominając już o wnętrzu auta. Nie koniecznie w tej kolejności ale renowacja felg jest raczej na dalszym planie.
- Od: 1 lut 2011, 12:24
- Auto: Mazda MX-6 2.5 V6 KL
Moje zdanie jest takie
– MAZDASPEED popieram w całej rozciągłości.
– koła, jeśli chcesz na czarno to tylko błyszczący, ze względu na kolor karoserii ale rozumiem że na razie to przejściówka.
– wydech raczej proponuję odpuścić gra nie warta zachodu. Wstaw ładne podwójne końcówki Remusa albo jedną dużą
– pamiętaj że długie odboje są na tył
– na kołach 18 '' będzie piknie ale kosztem osiągów i z pewnością komfortu. 225 szerokość gumy to MAX ja bym raczej poszedł w 215/40 tu możesz sobie porównać oryginał do tego co planujesz http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Przy zakładaniu zawieszenia spryskaj WD40 odboje, zmontuj je z osłonami i załóż na trzpień amora który też potraktuj wcześniej jakimś smarem. Jak tego nie zrobisz potrafią po jakimś czasie w dni mocno wilgotne trzeszczeć przy pracy zawieszenia. Przynajmniej te sachsa.
Mnie najbardziej ciekawi jak będzie z kołami z tego co liczyłem wejdą i powinny ładnie wypełniać ale istnieje ryzyko przy mocnym dobiciu że będą obcierać ranty. Chociaż mając H&R i odboje to raczej będzie musiało być baaardzo ekstremalne dobicie
. Przy tym zawiasie będzie sztywno i powinno dać radę bo ugięcie będzie mocno ograniczone. U mnie wystaje koło jeszcze 5mm dalej niż będzie u ciebie i jak dotąd tylko raz delikatnie przytarło. Zakładaj koła i wstaw fotki jestem bardzo ciekawy jak będzie to wyglądało.
Moim zdaniem jeśli chodzi o wygląd 18'' to idealny rozmiar, ale ciężko się na niego zdecydować ze względu na nasze drogi. Kto wie może kiedyś też się pokuszę
.
– koła, jeśli chcesz na czarno to tylko błyszczący, ze względu na kolor karoserii ale rozumiem że na razie to przejściówka.
– wydech raczej proponuję odpuścić gra nie warta zachodu. Wstaw ładne podwójne końcówki Remusa albo jedną dużą
– pamiętaj że długie odboje są na tył
– na kołach 18 '' będzie piknie ale kosztem osiągów i z pewnością komfortu. 225 szerokość gumy to MAX ja bym raczej poszedł w 215/40 tu możesz sobie porównać oryginał do tego co planujesz http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Przy zakładaniu zawieszenia spryskaj WD40 odboje, zmontuj je z osłonami i załóż na trzpień amora który też potraktuj wcześniej jakimś smarem. Jak tego nie zrobisz potrafią po jakimś czasie w dni mocno wilgotne trzeszczeć przy pracy zawieszenia. Przynajmniej te sachsa.
Mnie najbardziej ciekawi jak będzie z kołami z tego co liczyłem wejdą i powinny ładnie wypełniać ale istnieje ryzyko przy mocnym dobiciu że będą obcierać ranty. Chociaż mając H&R i odboje to raczej będzie musiało być baaardzo ekstremalne dobicie

DamianMX6 napisał(a):Moje zdanie jest takie![]()
– pamiętaj że długie odboje są na tył![]()
Mnie najbardziej ciekawi jak będzie z kołami z tego co liczyłem wejdą i powinny ładnie wypełniać ale istnieje ryzyko przy mocnym dobiciu że będą obcierać ranty. Chociaż mając H&R i odboje to raczej będzie musiało być baaardzo ekstremalne dobicie. Przy tym zawiasie będzie sztywno i powinno dać radę bo ugięcie będzie mocno ograniczone. U mnie wystaje koło jeszcze 5mm dalej niż będzie u ciebie i jak dotąd tylko raz delikatnie przytarło. Zakładaj koła i wstaw fotki jestem bardzo ciekawy jak będzie to wyglądało.
Moim zdaniem jeśli chodzi o wygląd 18'' to idealny rozmiar, ale ciężko się na niego zdecydować ze względu na nasze drogi. Kto wie może kiedyś też się pokuszę
.
Wszystko Krzychowi już przekazałem

Dziś nie mam za bardzo co robić więc wziąłem się za polerkę rantów
Raczej zdecyduję się na 225, nie jestem pewien czy 215 w ogóle wejdzie na 8,5'' felgę?
Wydech nie warto? To mnie teraz zaskoczyłeś
A tak swoją drogą:
– wspomaganie naprawione, już nie buczy i nie słabnie
– spryskiwacze już sikają na szybkę
– klapa bagażnika doczekała się nowych siłowników
– drzwi kierowcy poprawione, było coś nie tak z zawiasami, nie zamykają się już same
– dekielki z logiem mazdy do nowych felg i nowy bagnet już w drodze
– Krzychu wymieni mi płyn chłodniczy i płyn hamulcowy
– po wizycie u Krzycha jadę ogarnąć klimatyzację
JKK napisał(a):Raczej zdecyduję się na 225, nie jestem pewien czy 215 w ogóle wejdzie na 8,5'' felgę?
215 wejdzie tylko pytanie czy profil 40 czy może 45 bo jak oponka się ładnie naciągnie to tak naprawdę profil się zmniejszy.
JKK napisał(a):Wydech nie warto? To mnie teraz zaskoczyłeśJa nadal w planach mam zamówienie kolektorów ze stanów, owinąć go taśmami, jakiś katalizator full metal i całą resztę zrobić ze stalówki, rozdwoić na końcu, proste tłumiki i walnąć podwójne końcówki. Źle?
Ja gdybym robił taki podwójny wydech to wyciął bym tą "wnękę " na końcówki tłumika z drugiego zderzaka i wkleił do docelowego wtedy ładnie będzie i porządnie. Próbuj

JKK napisał(a):A tak swoją drogą:
– wspomaganie naprawione, już nie buczy i nie słabnie
– spryskiwacze już sikają na szybkę
– klapa bagażnika doczekała się nowych siłowników
– drzwi kierowcy poprawione, było coś nie tak z zawiasami, nie zamykają się już same
– dekielki z logiem mazdy do nowych felg i nowy bagnet już w drodze
– Krzychu wymieni mi płyn chłodniczy i płyn hamulcowy
– po wizycie u Krzycha jadę ogarnąć klimatyzację
działaj działaj, trzymam kciuki

onyx napisał(a):JKK napisał(a):– klapa bagażnika doczekała się nowych siłowników
To juz wiem kto wszystkie z IC wykupil![]()
Nic się nie martw, dla wszystkich wystarczy.
Tu mam coś dla ciebie

DamianMX6 napisał(a):onyx napisał(a):JKK napisał(a):– klapa bagażnika doczekała się nowych siłowników
To juz wiem kto wszystkie z IC wykupil![]()
Nic się nie martw, dla wszystkich wystarczy.
Tu mam coś dla ciebie![]()
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
W porownaniu z tymi od C5 to te matizowe to kiszka
onyx napisał(a):DamianMX6 napisał(a):Nic się nie martw, dla wszystkich wystarczy.
Mam je dwa lata i złego słowa nie mogę powiedzieć.
DamianMX6 napisał(a):onyx napisał(a):DamianMX6 napisał(a):Nic się nie martw, dla wszystkich wystarczy.
Mam je dwa lata i złego słowa nie mogę powiedzieć.
Jedyna wada ich jest taka ze sa za mocne (270N) i nie przypominaja w uzytkowaniu oryginalu. Ja sobie z podobnymi dawałem radę (2x250N), dla malutkiej byly troche uciazliwe
Poza tym delikatnie wybaczaja klape przy zawiasach – doskonale to widac jak masz jeden ori od mx'a a drugi mocniejszy od matiza.
Jak ktos sobie zyczy ciut slabsze niz te matizowe (250N), to moge sprzedac, praktycznie nowe – 35zl /2szt + wysylka
Przykładowa aukcja:

Na zdjęciu wygląda na matowe, może to złudzenie. Na jakim papierze wodnym skończyłeś?
Aby było piknie
powinieneś skończyć na papierze co najmniej 2000 i na koniec polerka pastą. Ja polecam pastę MEGUIARS, jest rewelacyjna http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... dad7c4d494
Aby było piknie

Maździna na nowym zawieszeniu, z nowym hamowaniem (niestety jedynie na przedniej osi. Mechanik nie ogarnął tematu i zacisk oraz tarcza nie są zamontowane. Oczywiście chwilowo
Ranty kończyłem papierkiem 1200. Rzeczywiście są jeszcze matowe ale już jest całkiem fajnie

twarda gąbka i polerka ,może być nawet G3 na mokro lub też na sucho- 3m-em też pięknie wprowadzisz na lusterko... ,brak chlapaczy to zamierzone ? -bez nich będziesz miał przednie błotniki wypiaskowane na dole
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
JKK napisał(a):Maździna na nowym zawieszeniu, z nowym hamowaniem (niestety jedynie na przedniej osi. Mechanik nie ogarnął tematu i zacisk oraz tarcza nie są zamontowane. Oczywiście chwilowoTu pytanie: czy ktoś zna kogoś w okolicach Bydgoszczy kto mógłby mi to zrobić?),
Co znaczy nie ogarnął tematu ? ? ? przecież wystarczyło zamienić stronami jak mówiłem i po kłopocie. Mam nadzieję że zawieszenie ci odpowiednio skręcił bo tam już trzeba wiedzieć znacznie więcej niż przy zaciskach na dwie śruby. A mówiłem, przyjedź to zamontuję ci te hamulce z M6 za darmo
DamianMX6 napisał(a):JKK napisał(a):Maździna na nowym zawieszeniu, z nowym hamowaniem (niestety jedynie na przedniej osi. Mechanik nie ogarnął tematu i zacisk oraz tarcza nie są zamontowane. Oczywiście chwilowoTu pytanie: czy ktoś zna kogoś w okolicach Bydgoszczy kto mógłby mi to zrobić?),
Co znaczy nie ogarnął tematu ? ? ? przecież wystarczyło zamienić stronami jak mówiłem i po kłopocie. Mam nadzieję że zawieszenie ci odpowiednio skręcił bo tam już trzeba wiedzieć znacznie więcej niż przy zaciskach na dwie śruby. A mówiłem, przyjedź to zamontuję ci te hamulce z M6 za darmo.
Dokładnie jak piszę Damian. W sumie nie ma znaczenia , który prawy który lewy – ważne aby odpowietrznik był u góry zacisku
Odkręcenie i przykręcenie 2 śrub od jarzma i przewodu hamulcowego to chyba żadna filzofia, JKK sam bez problemu to zrobisz

P.S. Jak się sprawuje zawias? Dużo twardszy od serii? Duża utrata komfortu?