Witam! Mam mazdkę 323F DITD 2003, będąc tego lata w Chorwacji zauważyłem, że termometr temperatury zewnętrznej strasznie wolno zmienia wartości, po wyjechaniu z tuneli, gdzie temperatura zewnętrzna na przestrzeni kilku minut wzrosła z 14 stopni do 24 (kolega drugim autkiem na CB radio mnie informował) na moim termometrze wzrastała średnio 1 stopień na 10-15 minut. Tak dzieje się dalej, widzę to wyjeżdżając z garażu, gdzie prawidłową temperaturę wskazuje nawet po 1 godzinie(kilka stopni różnicy). W związku z tym mam dwa pytania
1. Czy może ktoś miał taki przypadek i co dalej?
2. Gdzie znajduje się czujnik termometru(dokładnie)?
poza tym mazdka super
pozdrawiam wszystkich
irek s
Termometr zęwnętrzny strasznie powolny
Strona 1 z 1
Czujnik temperatury jest przed chłodnicą, na przednim pasie. Takie umiejscowienie powoduje, że często łapie temperaturę z komory czy od rozgrzanej drogi (szczególnie podczas postojów). Nie zauważyłem u siebie powolnych zmian temperatury, jedyne co doskwiera to rosnące wskazania, np. podczas stania w korku. Wtedy na wskaźniku często mam temperatury pustynne.
możesz go przeczyścić bo możliwe że brud powoduje wolną zmianę. Ja również w korku nie zauważam zmian termometru ale za to w zimę jak się rozgrzeje silnik to po postoju zawyża temperaturę.
wystarczy zdemontować grill i masz do niego pełny dostęp.
Strona 1 z 1