Problemy z zamkiem centralnym

Postprzez 323fcreaks » 25 mar 2005, 20:38

Problemów ciąg dalszy:
swego czasu pisałem (jak jeszcze śniegu na Madzi bylo tyle, ze wygladala jak zaspa), ze zamek centralny wariuje tzn. zamyka sie i otwiera itp. byly rozne hipotezy (od tego, ze np gdzies jest zwarcie lub dostala sie woda itp)
w koncu Madzia po zamknieciu juz wiecej sie nie otworzyla (ani kluczem bo wszystkie zamki sie poblokowaly ani pilotem)
w koncu otworzylem Madzie drutem (przez szybe) no ale teraz nie moge jej zamknac.
akumulator dobry, nie dziala dobrze ten przycisk do zamykania drzwi (taki co jest zaraz nad przelacznikiem szyby) tzn otwiera ale nie zamyka. Rozmontowalem go i sprawdzilem ten opronik co tam jest i na mierniuku pokazywalo 1 KOhm (nie wiem czy prawidlowo)
Co moze byc jeszcze z tym zamkiem, ze on sie nie zamyka??

Czy ktos moze cos doradzic?
Czerwona i tak jest najlepsza :) !!! ale przemalowałbym na czarną i dopisał GT na końcu :)
Początkujący

Od: 2 lut 2004, 00:50
Auto: Mazda 323F '95

Postprzez Huano » 25 mar 2005, 23:03

Na chwile obecną według mnie to jedyne rozwiązanie doraźne – odłącz siłownik od reszty układu (powinny tam byc cięgna) i zamknij drzwi kluczem. Jest jeden warunek – zamek musi być sprawny – tzn. musi zamykać i otwierać się z kluczyka bo inaczej kicha...
Co do reszty – jeśli siłownik padł i to w pozycji otwartej jak się domyślam, to nie ruszysz go żadną siłą – będzie na stałe wyciągnięty. U mnie było tak samo, tylę że mi padło w pozycji zakmniętej. Jeśli to tylko siłownik to koszt nieduży – od 20 do 50 zł w zależności odmiejsca gdzie kupujesz. Weź swój siłownik na wzór.
Mam nadzieję że to pomoże...
No i mam nadzieję że w nowych modelach nie powymyślali czegos nowego i nadal są cięgna przy centralnym :)
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 10:00
Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92

Postprzez Anade » 30 mar 2005, 14:41

hej

tak w 323f z 95 roku nadal sa ciegna do zamykania i otwierania zamku najlepiej zdemontuj bok drzwi i sprawdz jak się zachowuje mechanizm przy próbach zamknięcia lub otwarcia zamka i czy dochodzi napięcie do siłownika itp...
Anade :)
Forumowicz

Od: 28 lut 2005, 14:48
Auto: 323f BA 1.5 Z5 r. 95

Postprzez SpyKee » 5 kwi 2005, 09:44

ja tez mam problem z centralnym tylko trochę inny. przy zamykaniu z otworu klucza na sam klucz przeskakuje iskra !!! jakieś przebicie, czasem jak dotknę drzwi to tak rąbie po palcach że się wszystkiego odechciewa ;) nie wiem jak zidentyfikować problem. ma ktoś pomysł?

pzdr
Początkujący

Od: 22 lut 2005, 18:57
Auto: 323 F BA 1997 r. R.I.P [']
M 6 GH kombo Sport Exclusive 2.0.
I'm back ;)))

Postprzez Anade » 5 kwi 2005, 15:57

SpyKee napisał(a):nie wiem jak zidentyfikować problem. ma ktoś pomysł?

prawdopodobnie masz jakies przebicie na kablach w drzwiach i idzie na blache
rozbierz boczek drzwi i posprawdzaj kable nie jest ich jakos strasznie duzo i powinnes znalesc przetarcie ktore "kopie" :)
Forumowicz

Postprzez SpyKee » 6 kwi 2005, 09:31

obawiam się że to nie drzwi. wczoraj kopnęło moją kobietę jak wysiadała od strony pasażera <diabełek>
w najblizszym czasie montuję głośniki w przednich drzwiach więc oglądnę te kable ale to chyba jednak gdzie indziej. czy elektryk jest w stanie jakoś namierzyć przebicie?
Początkujący

I'm back ;)))

Postprzez Anade » 6 kwi 2005, 15:07

hej tak jest w stanie sprawdzić gdzie jest przebicie w kablach :)
Forumowicz

Postprzez Gość » 7 kwi 2005, 13:34

SpyKee– to raczej nie przebicie tylko naelektryzowałeś się siedząc w samochodzie i teraz stojąc na ziemi dotykasz karoseri i pyk -rozładowanie. Wysiadając złap się metalowej części karoserii to nie pokopie.
Gość

Postprzez SpyKee » 12 kwi 2005, 15:29

miałem już coś takiego w swoim poprzednim samochodzie ale występowało to tylko w lecie i bardzo słabo. a teraz często widuję iskrę przeskakującą z klucza na zamek! możliwe ze to naelektryzowanie, madzię mam nieco obniżoną więc prawię trę d**ą po asfalcie <glupek2>
Początkujący

I'm back ;)))

Postprzez MARRUD » 25 paź 2005, 23:40

Dziś pojawił mi się problem z centralnym zamkniem. Gdy rano podszedłem do samochodu po wyłączeniu alarmu nie otworzyły się zamki. Z kluczyka otwiera tylko jedne drzwi. Bezpiecznik jest ok, silłowniki też. Co ciekawe to centralka działa (zamyka i otwiera wszsytkie zamki) poprzez przekręcenie kluczyka w tylnej klapie. NIe wiem co jest grane, nigdy wcześniej takie coś się nie zdarzyło.

Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić to proszę o info jak to zrobić.
Sprzedam różne części do mx-6
Forumowicz

Od: 23 sie 2005, 08:49
Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5

Postprzez bajer0 » 26 paź 2005, 10:31

MARRUD napisał(a):Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić to proszę o info jak to zrobić.

sprawdz, czy wszystkie kable sa podpiete do mastera w drzwiach kierowcy... wyglada na to, silnowik nie wysyla impulsu o polozeniu zamka (czy otwierasz, czy zamykasz) do cetralki.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez MARRUD » 29 paź 2005, 21:32

Kable sprawdzone i zakonserwowane, ale niestety nadal nic. To co napiałeś pomogło w drzwiach pasażera, spadła tam kostaka od klamki i zadziałało. Centralka jednak nadal nie działa z pilota i od drzwi kierowcy. Co to może być, strasznie mnie denerwuje
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 29 paź 2005, 22:31

rozumiem, ze wczesniej bylo ok??

P.S. pytam, bo niektore mazdy mialy od strony kierowcy, jedynie czujnik, nie mialy silownika :)
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez MARRUD » 30 paź 2005, 07:21

Wsztystko wcześniej działało, poza oczywiście tym zamkniem w drzwiach od pasażera, ale to już jest ok. Jednak dalej z pilota i z kluczyka od kierowcy nie działa. Pewnie mam pilota podłączonego pod czujnik od drzwi kierowcy
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 30 paź 2005, 11:06

MARRUD napisał(a): Jednak dalej z pilota i z kluczyka od kierowcy nie działa.

Hmmm wyglada na to, ze silownik sie popsul ;)
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez sołtys » 30 paź 2005, 11:40

bajer0 napisał(a):Hmmm wyglada na to, ze silownik sie popsul oczko

kranćówka w masterze od kierowcy wysiadła albo nie łączą kable . Wymień siłownik koszt niewielki.
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez MARRUD » 5 lis 2005, 21:39

Założyłem inny siłownik (też używany) i nic nie pomogło. Wyczyściłem też swój stary (styki i blaszki wewnątrz) i nadal nic. Siłowniki są dobre (zamyka się i otwiera przez klapę). Jest pewna ciekwostka – podczas wymiany siłownika spalił mi się bezpiecznik i później (po jego wymianie) mogłem przez tylko zamknąć auto (poprzez tylną klapę) a otworzyć już się nie chciał. Po kilku próbach i sprawdzeniu kostki w drzwiach pasażera wszystko wróciło do normy (tzn otwiera i zamyka, ale tylko z tylnej klapy). Nadal proszę o pomoc
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 5 lis 2005, 22:10

Marrud – zostaje centralka, lub kable idace do centralki, te odpowiedzialne za odczytanie "ruchu" silownika (nie wiem, czy to dobrze okreslilem)
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez MARRUD » 5 lis 2005, 22:13

A jak to dziadostwo sprawdzić!!! Tak na szybko to chyba sobie centralkę do alarmu podłączę pod tylną klapę bo już mnie mocno denerwuje
Forumowicz

Postprzez Bartosz » 29 lis 2005, 01:48

Witam.Po jakims czasie zamykajac drzwi kluczykiem po stronie kierowcy,zauważylem ze z tylu z prawej strony rygiel sie nie podnosi ani nie opada.Jesli możecie powiedzcie mi co to mzoe byc i jak to naprawic a takze jak rozbroic plastik z tylnych drzwi? Pozdrawiam :(
MAZDA IS THE BEST :)
JEŻDŻE MAZDĄ JESTEM GWIAZDĄ ;)
Forumowicz

Od: 17 kwi 2004, 00:13
Auto: Dwie Mazdy 626 :–)