Problemy z zamkiem centralnym
Problemów ciąg dalszy:
swego czasu pisałem (jak jeszcze śniegu na Madzi bylo tyle, ze wygladala jak zaspa), ze zamek centralny wariuje tzn. zamyka sie i otwiera itp. byly rozne hipotezy (od tego, ze np gdzies jest zwarcie lub dostala sie woda itp)
w koncu Madzia po zamknieciu juz wiecej sie nie otworzyla (ani kluczem bo wszystkie zamki sie poblokowaly ani pilotem)
w koncu otworzylem Madzie drutem (przez szybe) no ale teraz nie moge jej zamknac.
akumulator dobry, nie dziala dobrze ten przycisk do zamykania drzwi (taki co jest zaraz nad przelacznikiem szyby) tzn otwiera ale nie zamyka. Rozmontowalem go i sprawdzilem ten opronik co tam jest i na mierniuku pokazywalo 1 KOhm (nie wiem czy prawidlowo)
Co moze byc jeszcze z tym zamkiem, ze on sie nie zamyka??
Czy ktos moze cos doradzic?
swego czasu pisałem (jak jeszcze śniegu na Madzi bylo tyle, ze wygladala jak zaspa), ze zamek centralny wariuje tzn. zamyka sie i otwiera itp. byly rozne hipotezy (od tego, ze np gdzies jest zwarcie lub dostala sie woda itp)
w koncu Madzia po zamknieciu juz wiecej sie nie otworzyla (ani kluczem bo wszystkie zamki sie poblokowaly ani pilotem)
w koncu otworzylem Madzie drutem (przez szybe) no ale teraz nie moge jej zamknac.
akumulator dobry, nie dziala dobrze ten przycisk do zamykania drzwi (taki co jest zaraz nad przelacznikiem szyby) tzn otwiera ale nie zamyka. Rozmontowalem go i sprawdzilem ten opronik co tam jest i na mierniuku pokazywalo 1 KOhm (nie wiem czy prawidlowo)
Co moze byc jeszcze z tym zamkiem, ze on sie nie zamyka??
Czy ktos moze cos doradzic?
Czerwona i tak jest najlepsza
! ale przemalowałbym na czarną i dopisał GT na końcu 

- Od: 2 lut 2004, 00:50
- Auto: Mazda 323F '95
Na chwile obecną według mnie to jedyne rozwiązanie doraźne – odłącz siłownik od reszty układu (powinny tam byc cięgna) i zamknij drzwi kluczem. Jest jeden warunek – zamek musi być sprawny – tzn. musi zamykać i otwierać się z kluczyka bo inaczej kicha...
Co do reszty – jeśli siłownik padł i to w pozycji otwartej jak się domyślam, to nie ruszysz go żadną siłą – będzie na stałe wyciągnięty. U mnie było tak samo, tylę że mi padło w pozycji zakmniętej. Jeśli to tylko siłownik to koszt nieduży – od 20 do 50 zł w zależności odmiejsca gdzie kupujesz. Weź swój siłownik na wzór.
Mam nadzieję że to pomoże...
No i mam nadzieję że w nowych modelach nie powymyślali czegos nowego i nadal są cięgna przy centralnym
Co do reszty – jeśli siłownik padł i to w pozycji otwartej jak się domyślam, to nie ruszysz go żadną siłą – będzie na stałe wyciągnięty. U mnie było tak samo, tylę że mi padło w pozycji zakmniętej. Jeśli to tylko siłownik to koszt nieduży – od 20 do 50 zł w zależności odmiejsca gdzie kupujesz. Weź swój siłownik na wzór.
Mam nadzieję że to pomoże...
No i mam nadzieję że w nowych modelach nie powymyślali czegos nowego i nadal są cięgna przy centralnym
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
- Od: 27 maja 2004, 10:00
- Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92
hej
tak w 323f z 95 roku nadal sa ciegna do zamykania i otwierania zamku najlepiej zdemontuj bok drzwi i sprawdz jak się zachowuje mechanizm przy próbach zamknięcia lub otwarcia zamka i czy dochodzi napięcie do siłownika itp...
tak w 323f z 95 roku nadal sa ciegna do zamykania i otwierania zamku najlepiej zdemontuj bok drzwi i sprawdz jak się zachowuje mechanizm przy próbach zamknięcia lub otwarcia zamka i czy dochodzi napięcie do siłownika itp...
Anade 
- Od: 28 lut 2005, 14:48
- Auto: 323f BA 1.5 Z5 r. 95
ja tez mam problem z centralnym tylko trochę inny. przy zamykaniu z otworu klucza na sam klucz przeskakuje iskra
! jakieś przebicie, czasem jak dotknę drzwi to tak rąbie po palcach że się wszystkiego odechciewa
nie wiem jak zidentyfikować problem. ma ktoś pomysł?
pzdr

pzdr
- Od: 22 lut 2005, 18:57
- Auto: 323 F BA 1997 r. R.I.P [']
M 6 GH kombo Sport Exclusive 2.0.
I'm back ;)))
SpyKee napisał(a):nie wiem jak zidentyfikować problem. ma ktoś pomysł?
prawdopodobnie masz jakies przebicie na kablach w drzwiach i idzie na blache
rozbierz boczek drzwi i posprawdzaj kable nie jest ich jakos strasznie duzo i powinnes znalesc przetarcie ktore "kopie"
Anade 
- Od: 28 lut 2005, 14:48
- Auto: 323f BA 1.5 Z5 r. 95
obawiam się że to nie drzwi. wczoraj kopnęło moją kobietę jak wysiadała od strony pasażera
w najblizszym czasie montuję głośniki w przednich drzwiach więc oglądnę te kable ale to chyba jednak gdzie indziej. czy elektryk jest w stanie jakoś namierzyć przebicie?

w najblizszym czasie montuję głośniki w przednich drzwiach więc oglądnę te kable ale to chyba jednak gdzie indziej. czy elektryk jest w stanie jakoś namierzyć przebicie?
I'm back ;)))
SpyKee– to raczej nie przebicie tylko naelektryzowałeś się siedząc w samochodzie i teraz stojąc na ziemi dotykasz karoseri i pyk -rozładowanie. Wysiadając złap się metalowej części karoserii to nie pokopie.
-
Gość
miałem już coś takiego w swoim poprzednim samochodzie ale występowało to tylko w lecie i bardzo słabo. a teraz często widuję iskrę przeskakującą z klucza na zamek! możliwe ze to naelektryzowanie, madzię mam nieco obniżoną więc prawię trę d**ą po asfalcie 

I'm back ;)))
Dziś pojawił mi się problem z centralnym zamkniem. Gdy rano podszedłem do samochodu po wyłączeniu alarmu nie otworzyły się zamki. Z kluczyka otwiera tylko jedne drzwi. Bezpiecznik jest ok, silłowniki też. Co ciekawe to centralka działa (zamyka i otwiera wszsytkie zamki) poprzez przekręcenie kluczyka w tylnej klapie. NIe wiem co jest grane, nigdy wcześniej takie coś się nie zdarzyło.
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić to proszę o info jak to zrobić.
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić to proszę o info jak to zrobić.
Sprzedam różne części do mx-6
- Od: 23 sie 2005, 08:49
- Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5
MARRUD napisał(a):Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić to proszę o info jak to zrobić.
sprawdz, czy wszystkie kable sa podpiete do mastera w drzwiach kierowcy... wyglada na to, silnowik nie wysyla impulsu o polozeniu zamka (czy otwierasz, czy zamykasz) do cetralki.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Kable sprawdzone i zakonserwowane, ale niestety nadal nic. To co napiałeś pomogło w drzwiach pasażera, spadła tam kostaka od klamki i zadziałało. Centralka jednak nadal nie działa z pilota i od drzwi kierowcy. Co to może być, strasznie mnie denerwuje
rozumiem, ze wczesniej bylo ok??
P.S. pytam, bo niektore mazdy mialy od strony kierowcy, jedynie czujnik, nie mialy silownika
P.S. pytam, bo niektore mazdy mialy od strony kierowcy, jedynie czujnik, nie mialy silownika
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
Wsztystko wcześniej działało, poza oczywiście tym zamkniem w drzwiach od pasażera, ale to już jest ok. Jednak dalej z pilota i z kluczyka od kierowcy nie działa. Pewnie mam pilota podłączonego pod czujnik od drzwi kierowcy
MARRUD napisał(a): Jednak dalej z pilota i z kluczyka od kierowcy nie działa.
Hmmm wyglada na to, ze silownik sie popsul
Kult – Park23
Kult – Park23
Założyłem inny siłownik (też używany) i nic nie pomogło. Wyczyściłem też swój stary (styki i blaszki wewnątrz) i nadal nic. Siłowniki są dobre (zamyka się i otwiera przez klapę). Jest pewna ciekwostka – podczas wymiany siłownika spalił mi się bezpiecznik i później (po jego wymianie) mogłem przez tylko zamknąć auto (poprzez tylną klapę) a otworzyć już się nie chciał. Po kilku próbach i sprawdzeniu kostki w drzwiach pasażera wszystko wróciło do normy (tzn otwiera i zamyka, ale tylko z tylnej klapy). Nadal proszę o pomoc
Marrud – zostaje centralka, lub kable idace do centralki, te odpowiedzialne za odczytanie "ruchu" silownika (nie wiem, czy to dobrze okreslilem)
Kult – Park23
Kult – Park23
Witam.Po jakims czasie zamykajac drzwi kluczykiem po stronie kierowcy,zauważylem ze z tylu z prawej strony rygiel sie nie podnosi ani nie opada.Jesli możecie powiedzcie mi co to mzoe byc i jak to naprawic a takze jak rozbroic plastik z tylnych drzwi? Pozdrawiam 
MAZDA IS THE BEST
JEŻDŻE MAZDĄ JESTEM GWIAZDĄ
JEŻDŻE MAZDĄ JESTEM GWIAZDĄ
- Od: 17 kwi 2004, 00:13
- Auto: Dwie Mazdy 626 :–)