Mazda 323 (BG) – Szybkie pytania
Witam. W pokrywie zaworów po jej zdemontowaniu stwierdziłem że wyczyszczę filtry odmy skoro mam już to na wierzchu. Po zdjęciu blaszanych pokrywek okazało się ze jest tam pusto, żadnych wkładów (jak to np. jest choćby w bmw). Pytanie mam następujące: Czy w Madzi te komory powinny być puste czy poprzedni właściciel poprostu wywalił wkład? Zacząłem drążyć temat bo zainteresowała mnie obecność oleju na przepustnicy która niedawno była czyszczona i doszedłem do wniosku że to chyba z odpowietrzenia w pokrywie zaworów.
- Od: 10 sty 2011, 17:19
- Auto: 323 BG 1.6i 8v
Wczoraj kupiłem Mazde 323 IV generacji silnik 1.3 benzyna. Pojechaliśmy po nią z mechanikiem, oglądał ją długo, przejechaliśmy się, oprócz lekkich niedogodności związanych z hamowaniem nie było problemów. Musiałem kupić parę rzeczy do niej: Wlałem litr oleju, zatankowałem, kupiłem apteczkę itd. i zrobiłem łącznie jakieś 40km, jeździło się bezproblemowo. Wieczorem wyszedłem z kolegą żeby po prostu trochę się przejechać i zaczęły się problemy. Gdy stałem lub zmniejszałem prędkość samochód zaczął dziwnie terkotać, zapalały się lampy oleju i akumulatora, cały czas musiałem go gazować bo inaczej bym nie dojechał do domu. Dziś rano nie chciał już odpalić. Nie znam się na samochodach i proszę o pomoc, może ktoś wie o co chodzi ? Najbardziej dziwi mnie to że przez cały dzień nie było problemów i jeździło się normalnie. Gdy go kupowałem nie było w nim praktycznie oleju, ale wlałem litr. Czy to za mało ?
-
Casual
Witam,
w niedziele wracajac z wypadu za miasto dostalem mandat za przekroszenie predkosci. Przy okazji wypisywania mandatu policjant zauwazyl, ze mam peknieta przednia szybe i zabral mi dowod rejestracyjny.
Mam teraz 7 dni na wstawienie nowej szyby i pojechanie na przeglad. Co sie stanie gdy nie zdaze tego zrobic w 7 dni ? Ile kosztuje taki przeglad ?
Jutro jade po szybe do jakiegos goscia. Czy trzebe zwrocic na cos szczegolna uwage podczas kupowania uzywanej szyby czy tylko na pekniecia i uszczerbienia ?
Jak wymienic taka szybe ? Jakie potrzebuje narzedzia ?
PS. Jak przygotowac auto do demontazu szyby ? Jakie listwy i jak trzeba sciagnac ? Jak sciagnac te boczne listwy zeby nic nie polamac bo mam je jeszcze cale
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie przydatne informacje
w niedziele wracajac z wypadu za miasto dostalem mandat za przekroszenie predkosci. Przy okazji wypisywania mandatu policjant zauwazyl, ze mam peknieta przednia szybe i zabral mi dowod rejestracyjny.
Mam teraz 7 dni na wstawienie nowej szyby i pojechanie na przeglad. Co sie stanie gdy nie zdaze tego zrobic w 7 dni ? Ile kosztuje taki przeglad ?
Jutro jade po szybe do jakiegos goscia. Czy trzebe zwrocic na cos szczegolna uwage podczas kupowania uzywanej szyby czy tylko na pekniecia i uszczerbienia ?
Jak wymienic taka szybe ? Jakie potrzebuje narzedzia ?
PS. Jak przygotowac auto do demontazu szyby ? Jakie listwy i jak trzeba sciagnac ? Jak sciagnac te boczne listwy zeby nic nie polamac bo mam je jeszcze cale
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie przydatne informacje
Szyby sam nie wymienisz, lepiej zleć to warsztatowi. Bardzo łatwo ją uszkodzić.
Plastikowe listwy boczne łatwo się zdejmuje, otwierasz drzwi, na górze zobaczysz wkręta, odkręcasz go delikatnie przesuwasz listwę do góry i wyjmujesz. Do wymiany szyby musisz jeszcze zdjąć listwę podszybia, do tego musisz wyjąć ramiona wycieraczek, wyciągnąć zaślepki śrubek, odkręcić i delikatnie wyciągnąć listwę.
Potem podważasz szybę nożem, wycinasz klej i szyba zdjęta.
Nie wiem jak się wkleja szyby więc na tym kończę mój mało sensowny wywód.
Plastikowe listwy boczne łatwo się zdejmuje, otwierasz drzwi, na górze zobaczysz wkręta, odkręcasz go delikatnie przesuwasz listwę do góry i wyjmujesz. Do wymiany szyby musisz jeszcze zdjąć listwę podszybia, do tego musisz wyjąć ramiona wycieraczek, wyciągnąć zaślepki śrubek, odkręcić i delikatnie wyciągnąć listwę.
Potem podważasz szybę nożem, wycinasz klej i szyba zdjęta.
Nie wiem jak się wkleja szyby więc na tym kończę mój mało sensowny wywód.
Przy zakupie szyby zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz. Przyjrzyj się jej z bardzo bliska i zobacz czy są i ile jest na niej takich mini kropeczek, powstających od codziennej eksploatacji. Gdy są usiane gęsto, ujemnie wpływają na widoczność w słoneczne dni. Dlatego wybierz dzień w którym będzie słońce i spójrz przez nią pod słońce.
- Od: 13 maja 2011, 15:57
- Auto: Mazda 323 BG GTX '90
Focus MK1 1.8 TDDi '00
witam problem mam tego typu zamontowałem licznik do swojej madzi z obrotomierzem i co mnie dziwi to to ze jak odpale samochod nie wazne czy cieply ci zimny temperatura podnosi sie na maxa w gore co moze byc tego przyczyna? nie mam zadnych problemow z chłodzeniem na starym zegarze temperatura była w normie zawsze prosze o pomoc

- Od: 7 kwi 2011, 22:30
- Auto: Mazda 323 1.3 16v
Ktoś miał do czynienia z filtrem odmy wspomnianym przeze mnie parę postów wyżej? Bo jest to sprawa dla mnie upierdliwa
Nie lubię zostawiać rzeczy nie zrobionych do końca a zamierzam zmienić uszczelkę pod deklem i przy okazji chciałbym zrobić i to.
- Od: 10 sty 2011, 17:19
- Auto: 323 BG 1.6i 8v
Witam wszystkich
Mam małe pytanie, wczoraj byłem oglądać mazde 323f 1.8 benzyna 92r. wszystko niby fajnie cacy ale podczas jazdy daje mu gazu silnik wyje a on jedzie swoim tempem. Nie reagował wg na wciśniecie gazu zero przyśpieszenia jakiegoś. Sprzedający mówił że silnik zimny i chwile stał dlatego tak robi, po rozgrzaniu podobno chodzi normalnie. Wczoraj już nie miałem czasu tego sprawdzić i nie wiem teraz czy wg się tym jeszcze interesować.
Mam małe pytanie, wczoraj byłem oglądać mazde 323f 1.8 benzyna 92r. wszystko niby fajnie cacy ale podczas jazdy daje mu gazu silnik wyje a on jedzie swoim tempem. Nie reagował wg na wciśniecie gazu zero przyśpieszenia jakiegoś. Sprzedający mówił że silnik zimny i chwile stał dlatego tak robi, po rozgrzaniu podobno chodzi normalnie. Wczoraj już nie miałem czasu tego sprawdzić i nie wiem teraz czy wg się tym jeszcze interesować.
-
Barteck88
czy drążek od madzi bez wspomagania bedzie pasowal do mojej ze wspomaganiem?bo mam juz w rekach ten bez wspomagania i nie wiem czy sie brac za rozkrecanie,bo jesli nie bedzie pasowal to szkoda czasu na stanie na lewarku i szkoda naruszac geometrie.proszę o szybką odpowiedz
- Od: 13 mar 2010, 17:52
- Auto: była mazda 323 bg 1.3 16v
jest SCENIC I ph II
Witam, ostatnio zauważyłem że w mojej maździe w podwoziu pojawiła się rdza w jednym miejscu. Całe podwozie było zabezpieczone jakimś barankiem i ogólnie nawet dobrze spełnia to swoją funkcję ale w jednym miejscu ta guma odlazła a pod nią pojawiła się rdza i chciałbym to naprawić, widziałem że są takie baranki w sprayu i takim chciałbym to spryskać tylko nie wiem jak to dokładnie zrobić żeby to było dobrze, powiedzcie jak to zrobić.
- Od: 11 paź 2010, 21:16
- Auto: Mazda 323f bg 1.6 16v
Witam. Dzisiaj miałem zamiar zdjąć tylny zderzak z mojej mazdy ale niestety nie dałem rady
Boczne mocowania odkręciłem następnie walczyłem z czterema śrubami które były strasznie zapieczone. Chodzi mi konkretnie o śruby które znajdują się mniej więcej w środkowej części zderzaka. Zderzak nadal siedzi na swoim miejscu a ja nie wiem do końca co może go jeszcze trzymać. Mam pytanie czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć coś na ten temat??? gdzie mogą być jeszcze jakieś mocowania oraz jak łatwo można by było zdemontować ten zderzak
?? Licze na waszą pomoc i z góry wielkie dzięki 
- Od: 13 lis 2010, 14:38
- Auto: Mazda 323F
Decu 91 napisał(a):jak łatwo można by było zdemontować ten zderzak??
wyciągnij plastik tylnej ściany bagażnika odkręć 4 śruby (znajdują się w linii z lampami) i wtedy wyciągnij zderzak razem z mocowaniem. 5 min roboty w zależności od czasu wyciągnięcia plastików

- Od: 23 wrz 2005, 14:02
- Auto: Burbo Astina
Insane Y60
Mam taki problem z mazdą 323 sedan 1.7D 93r. na początku na chwile znikało mi podświetlenie zegarów (nie patrzałem na światła z tyłu) ale po mrugnięciu światłami długimi wracało wszystko do normy. Pewnego razu znikło i już nie powróciło podświetlenie zegarów oraz znikły światła pozycyjne z tyłu samochodu.
Wiecie może co jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Podejrzewam, że jest jakiś przekaźnik który się zaciął tylko nie mogę go nigdzie znaleźć.
Wiecie może co jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Podejrzewam, że jest jakiś przekaźnik który się zaciął tylko nie mogę go nigdzie znaleźć.
-
lukasr
efka jest dluzsza wiec na 99% nie, w najlepszym wypadku przednia część może być taka sama, ale tu różnice były również w efkach (wersja z katalizatorem i bez), ale niech sie jeszcze wypowiedza bardziej zaznajomieni z tematem
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
dzisiaj po tych deszczach zauważyłem ze w mojej bagietce leci woda przez uszczelki tylnych szyb
miał ktoś tak w swojej? i czym to uszczelnić żeby nie ciekło. ? cieknie bliżej drzwi
- Od: 15 sie 2009, 17:29
- Auto: [*]Mazda 323 BG 1.6 16V 93r USDM
Czester503 może masz jakieś pęknięcia na uszczelkach i tamtędy dostaje się woda.
Ja mam podobny problem natomiast woda zbiera mi się tam gdzie jest koło zapasowe. Są tam jakieś dwie gumowe zaślepki. Mam pytanie, czy może dostawać się woda przez te zaślepki czy raczej może być inny powód zbierania się wody w tym miejscu
?
Ja mam podobny problem natomiast woda zbiera mi się tam gdzie jest koło zapasowe. Są tam jakieś dwie gumowe zaślepki. Mam pytanie, czy może dostawać się woda przez te zaślepki czy raczej może być inny powód zbierania się wody w tym miejscu
- Od: 13 lis 2010, 14:38
- Auto: Mazda 323F
uszczelki dobre a wody nie jest dużo ale jest 
do do bagażnika to tu masz fotorelacje ;]
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=96801&start=120
do do bagażnika to tu masz fotorelacje ;]
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=96801&start=120
- Od: 15 sie 2009, 17:29
- Auto: [*]Mazda 323 BG 1.6 16V 93r USDM