Lewarek skrzyni biegów, opór przy zmianie biegów.
No to panowie uściślam .... Przy wyłączonym silniku , rozgrzanym oczywiście i nie dotykając sprzęgła jest to samo ... Mam właśnie zamiar wymienić olej w skrzyni ale nie wiem gdzie jest ta nieszczęsna linka od prędkościomierza (czytałem ,że to właśnie tam się dolewa i sprawdza poziom) . Pozdrawiam ...
Sorka już znalazłem ,że wlew jest z czoła skrzyni .... Dzisiaj się zorientuję co i jak i będzie trzeba pomyśleć o wymianie ...
Sorka już znalazłem ,że wlew jest z czoła skrzyni .... Dzisiaj się zorientuję co i jak i będzie trzeba pomyśleć o wymianie ...
- Od: 3 wrz 2010, 19:48
- Auto: Madzia 626 GF 2.0 115KM '98
Smarowałem obie ... A teraz takie pytanie gdzie jest wlew w skrzyni (mam taki sam silnik jak TY lucas83). Czy to jest ten koreczek pod filtrem powietrza
Bo z gościem w serwisie się pociąłem (serwis taki ogólny różnych marek) , bo gość mi powiedział ,że w skrzyni nie wymienia się oleju i jedynie się dolewa bo tak jest w VW to mu powiedziałem jak chce obsługiwać tylko "auta dla ludu" to niech sobie znaczki na szyldzie pozamazuje ....
Ale mnie gość wkurzył ...
Proszę o odpowiedź .... Choć i tak zrobię to dopiero w niemczech bo wyjeżdżam w poniedziałek i już tu nie zdąże ... Ale proszę o wskazówki jak dokonać tej operacji ....
Ale mnie gość wkurzył ...
Proszę o odpowiedź .... Choć i tak zrobię to dopiero w niemczech bo wyjeżdżam w poniedziałek i już tu nie zdąże ... Ale proszę o wskazówki jak dokonać tej operacji ....
krzysztofpak napisał(a):Smarowałem obie ... A teraz takie pytanie gdzie jest wlew w skrzyni (mam taki sam silnik jak TY lucas83). Czy to jest ten koreczek pod filtrem powietrza Bo z gościem w serwisie się pociąłem (serwis taki ogólny różnych marek) , bo gość mi powiedział ,że w skrzyni nie wymienia się oleju i jedynie się dolewa bo tak jest w VW to mu powiedziałem jak chce obsługiwać tylko "auta dla ludu" to niech sobie znaczki na szyldzie pozamazuje ....Ale mnie gość wkurzył ... Proszę o odpowiedź .... Choć i tak zrobię to dopiero w niemczech bo wyjeżdżam w poniedziałek i już tu nie zdąże ... Ale proszę o wskazówki jak dokonać tej operacji ....
viewtopic.php?f=97&t=3900&hilit=opinie+sugestie+porady&start=100
Proszę
Gość w serwisie gada głupoty. Olej w skrzyni normalnie się wymienia. Serwisówka wspomina o wymianie co 90.000 lub co 6 lat w przypadku manualnej skrzyni biegów. Jego wiedza widocznie zatrzymała się na marce VW
Kolega VeryCoolMan wskazał Ci odpowiednie miejsca.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
Ok czyli bez kanału się nie obędzie ... Także odezwę się dopiero tak za ok tydzień bo dopiero będę miał możliwość dostania się na kanał ... I poinformuję czy to coś dało ....
Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc i zainteresowanie ...
Bardzo proszę o pomoc w tej zakichanej regulacji bo już mi ręce opadają ....
Proszę ...
Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc i zainteresowanie ...
Bardzo proszę o pomoc w tej zakichanej regulacji bo już mi ręce opadają ....
Proszę ...
Co do tych tulejek
To są te gumowe przy skrzyni czy w lewarku
Bo tez mi ciężko chodzi lewarek po nagrzaniu się (na wyłączonym silniku ) a wymiana oleju w skrzyni nic nie dała
Najlepiej jak ktoś mógłby mi powiedziec względem obrazku które elementy trzeba nasmarować??
Chodzi tylko o te co są zaznaczone do nasmarowania na obrazku czy coś więcej

Najlepiej jak ktoś mógłby mi powiedziec względem obrazku które elementy trzeba nasmarować??
Chodzi tylko o te co są zaznaczone do nasmarowania na obrazku czy coś więcej

- Od: 4 lip 2009, 19:15
- Auto: 626 GF 97' 2.0 16V
LPG->BRC<–
co skrzynia ? wytłumacz
LPG->BRC<–
jest pewnie jakis problem z wodzikami lozyskami lub synchronizatorami wrozyc nie ma co skrzynia na stol i wiadomo. U siebie przerabialem wszystko smarowanie tulejek wymiana oleju itp. dalej to samo jak sie nagrzeje tociezko chodzi na zimnej jednym paluszkiem wchodza
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
ale biegi wchodzą bezproblemowo podczas jazdy żadnego zgrzytu czy oporu ... lewarek ciężko chodzić zaczyna gdy silnik się zagrzeje a później samochód chwile postoi np: w korku , parkingu
co było przyczyna u ciebie ? naprawiłeś ?
co było przyczyna u ciebie ? naprawiłeś ?
LPG->BRC<–
no wlasnie u mnie tez lewarek ciezko chodzi i biegi nie zgrzytaja ani nic, jezdze tak z zewnatrz wszystko zrobilem co sie dalo czyli przyczyna jest w srodku nie naprawilem
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
a tuleje rozkręcałeś smarowałeś czy wymieniałeś ?
długo tak jeździsz ?
długo tak jeździsz ?
LPG->BRC<–
tulejki czyscilem smarowalem ogolnie jak wypialem od skrzyni to lewarek chodzi bez oporu dopiero przy skrzyni nawala jezdze tak juz 1.5 roku
Witam! Ja miałem identyczną sytuację po zakupie samochodu, na zimnym biegi wchodziły jak marzenie, a jak się zagrzał to tragedia. U mnie pomogła regulacja przy pedale sprzęgła, delikatnie wkręciłem ten trzpień, czyli sprzęgło bierze jakieś 2 cm wyżej i jak ręka odjął, biegi wchodzą jak marzenie na zimnym i rozgrzanym silniku. Jeżdżę tak już 2 lata i bez problemów.
- Od: 13 cze 2009, 14:51
- Auto: MaZdA 626GF 2.0 1998
Panowie u mnie występuje identyczny problem. Jak pośmigam w gorące dni po mieście(korki itp) to za cholere nie mogę wrzucić jedynki(problem dotyczy tylko i wyłącznie pierwszego biegu). Już dwa razy próbowałem regulacji pedału sprzęgła i niestety nic nie pomaga na dłuższą metę. Planuje wymienić olej w skrzyni a jak to nie pomoże to płyn hamulcowy, choć przypuszczam, że problem tkwi w samej skrzyni tak jak pisze rumunn95
- Od: 26 wrz 2009, 13:01
- Auto: 626 2.0(lpg) 115km 2001r
ja tez wyregulowałem śrubka sprzęgło i chodzi 100% lepiej a co do grzania to muszę dłuższa trasę przejechać i będzie wszystko wiadomo ... ale skrzynia chodzi tez ciężko na wyłączonym(zagrzanym) silniku wiec sprzęgło odpada ... ale i tak nie mam zamiaru rozkręcać skrzyni
LPG->BRC<–
Panowie powiem Wam że to taki urok mazdy.. miałem wcześniej 626 Gd-jke i identyko zimna biegi jak w masełko rozgrzana opór, smarowanie tulejek i czyszczenie nic nie dało i teraz GF-ka identyczny problem, olej w skrzyni wymieniony "Valvoline DuraBlend GL-4 75W90" tulejki nasmarowane opór na rozgrzanym pozostał znacznie pomogło u mnie też podregulowanie pedału sprzęgła a że było troszku luzu na nim więc zniwelowałem go czyli tłok przy wciskaniu sprzęgła wchodzi głębiej i jest lepiej, ale uwaga aby nie przesadzić z regulacją żebyście nie jeździli na półsprzęgle.
ile ta śruba od tłoczka powinna wystawać przynajmniej ? u mnie to jakieś 4mm po regulacji
LPG->BRC<–