FOTORELACJA – Regulacja cięgna centalnego zamka w drzwiach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bacon » 14 lip 2011, 12:14

Witam.
Od jakiegoś tygodnia nie mogłem otworzyć drzwi w Madzi za pomocą pilota, udawało się to jedynie przez kluczyk co jak dla mnie było frustrujące :) Przeszukując forum nie znalazłem takiego tematu więc postanowiłem zrobić fotorelacje z naprawy być może ktoś ma podobny problem i mu to trochę pomoże :)

Więc do dzieła:

Narzędzia : śrubokręt krzyżowy , plaski oraz kombinerki.

A wiec tak otwieramy drzwi i odkręcamy śrubkę przy klamce zaznaczoną na zdjęciu.

Obrazek

Oraz tą na "froncie" drzwi.

Obrazek

Teraz opuszczamy szybę żeby było nam łatwiej wyciągnąć boczek. I od góry zaczynamy delikatne odczepiać cały boczek z zaczepów, uważając na klamkę i przewód od sterownika szyb elektrycznych. Trzeba wyciągnąć ten wewnętrzny plastik.

Obrazek

Gdy odczepimy boczek najlepiej jak podniesiemy teraz szybę, następnie odłączamy kostkę od sterownika szyb elektrycznych.

Obrazek

I mamy gołe drzwi :) Interesuje nas teraz fragment które zaznaczony jest na zdjęciu.

Obrazek

A konkretnie te 3 śrubki.

Obrazek

I teraz tutaj zaczyna się proces regulacji cięgieł. Odkręcamy najpierw te dwie śrubki zaznaczone nr.1 i ustawiamy cięgno, u mnie pomogło jak przesunąłem to mocowanie zupełnie do góry, jak to nie pomoże to spróbujmy odkręcić śrubkę oznaczona nr 2 i tam regulować, po każdym ustawieniu dokręcamy wszystkie śrubki i sprawdzamy pilotem otwierając i zamykając zamek kilkakrotnie czy cięgna poruszają się w taki sposób aby zapewnić pewne otwarcie i zamkniecie samochodu, zważamy również na to aby to "mocowanie regulacyjne" nie uderzało w blachę drzwi od dołu zaznaczoną nr 3 na zdjęciu. Aha mimo że są tam śruby na krzyżaka to u mnie jakoś się nie dały odkręcać dlatego warto opcjonalnie mieć kombinerki i śrubokręt płaski :) Ustawienia cięgna mogą być w każdym aucie pewnie inne, u mnie do wygląda tak.

Obrazek

Po tej regulacji auto elegancko otwiera i zamyka się z pilota a ja nie muszę się aż tak martwić o mój wykrzywiony kluczyk <diabełek>

P.s: To moja pierwsza fotorelacja za ewentualne błędy przepraszam.
Forumowicz

Od: 4 cze 2009, 15:32
Auto: Mazda Mx-3 1.8 V6 24V '97
Black Edition :)

Postprzez D4NI3L » 20 lip 2011, 15:06

Brawo Jasiu, Bardzo dobrze, dostatecznie! :P <spoko>

Ps: wpadnij kiedyś na spota
Forumowicz

Od: 20 paź 2008, 15:40

Postprzez max_gd » 16 lut 2012, 01:01

miałem ostatnio podobny problem, ale udało się bez większego rozgrzebywania. Wydaje mi się, że jak zrobi się cieplej to wykorzystam Twoje porady ;)
日本の国内市場
Forumowicz

Od: 27 maja 2011, 01:25
Auto: MX3 1.6 SOHC viewtopic.php?f=312&t=122756

Postprzez loockas » 18 lut 2012, 16:39

Bacon napisał(a):A konkretnie te 3 śrubki.

Te śrubki może mieć tak naprawdę każdy w innym miejscu. To co opisujesz to regulacja cięgna uniwersalnego siłownika centralnego zamka. W drzwiach znajdą go tylko osoby mające dokładane sterowanie pilotem. Fabrycznie chyba w każdej MX-3 siłownik jest tylko w drzwiach pasażera. W drzwiach kierowcy jest przełącznik, który po otworzeniu drzwi kluczykiem podaje sygnał na siłownik pasażera.

U ciebie ktoś się nagimnastykował z tym siłownikiem. ja u siebie miałem zamontowany siłownik na tym długim, poziomym cięgnie. W razie ewentualnej wymiany łatwiej go wymontować. Na 4 lata eksploatacji raz wymieniłem parkę :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Kt65c453 » 5 sty 2013, 09:47

ja mam inaczej siłownik on ciągnie ten pręcik co jest wzdłuż drzwi ten na samej górze , łatwiejszy dostęp i więcej miejsca przy montażu.
Naprawa, regulacja, konserwacja, malowanie, remonty blacharskie Mx-3 i inne Będzin gsm 508511870
Forumowicz

Od: 18 wrz 2012, 11:42
Auto: Mx3 1,8 v6 92