Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Dominoo, "Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary"
Amroz selekcjonowałeś tego Tamrona od kątem FF/BF
Ponoć VC działa w nich rewelacyjnie, sam chcę zmienić 18-105 na własnie Tamrona bo zamiast ogniskowej wolę jednak jasność. Zestaw woow sporo kasy poszło, czemu nie Tamron 70-200 tylko Sigma ? 

bo w sklepie w którym składany był zestaw nie mieli T takiego akurat ... więc została Sigma, a czy bym widział różnice nie wiem na tyle się jeszcze nie znam by wypowiadać na temat obiektywów wiem że taki długaj mi się przyda
do fotoreporterki
sportowej ... więc go kupiłem 
- Od: 30 kwi 2008, 13:28
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'
AmRoZ napisał(a):bo w sklepie w którym składany był zestaw nie mieli T takiego akurat ... więc została Sigma, a czy bym widział różnice nie wiem na tyle się jeszcze nie znam by wypowiadać na temat obiektywów wiem że taki długaj mi się przydado fotoreporterki
sportowej ... więc go kupiłem
Dobre podejście. Bez dylematów
Mam dość czytania słuchania opinii 2 tyg. siedziałem i co coś czytałem to miałem to coraz większe obawy, i co do szkieł nie ma wątpliwości że kupiłem odpowiednie do celów jakie założyłem wiadomo jeszcze kilka brakuje jak 50mm 1.8, jak jakiegoś mega szerokiego i np. rybke
ale to w swoim czasie, najpierw to co mam i opanowanie body.
w tym tygodniu przed weekendem już bym chciał sobie kupić jakąś zabawkę...
doszedłem do wniosku że nie chcę mocno inwestować, bo nie wykorzystam wszystkich możliwości (np w przypadku puszki za ponad 2kzl)
znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/olympus-e520-2-obiekt ... 97705.html
co myślicie o takim zestawiku? oczywiście cena / jakość
doszedłem do wniosku że nie chcę mocno inwestować, bo nie wykorzystam wszystkich możliwości (np w przypadku puszki za ponad 2kzl)
znalazłem coś takiego :

Artiks napisał(a): Ja bym chyba wziął Nikona D3100 nawet nowy z podstawowym obiektywem to tylko 1800 zł . Od ręki sprzedaż 18-55 (ok. 200-250 zł) kupisz używany 18-105 VR za 700 zł i juz masz fajny zestaw z dobra matrycą, filmami full hd i aktywnym focusem, 11polowy AF i inne takie
A trzymałeś kiedyś D3100 w ręce? To jest aparacik dla kobiet. Jak ktoś ma grubsza rękę może mieć problem z wygodnym trzymaniem aparatu. ja bym polecił się trochę wstrzymać (zaoszczędzić) i poszukać d5000 (ew d5100) ze szkłem 18-105. Raz ze aparat deczko większy, dwa ze nie musisz się bawić odsprzedaż tej zatyczki do body (18-55), a samo szkło jest lepiej wykonane.
Alternatywa na obniżenie kosztów jest Sony Alpha może nie jest to klasa NIkona czy Canona ale nie warto przepłacać skoro jak sam mówisz
rumunn95 napisał(a):szukam lustrzanki do ... uzywania 2-3 razy w roku.
Barthez napisał(a):znalazłem coś takiego :http://allegro.pl/olympus-e520-2-obiekt ... 97705.html
Jak to mówi mój kumpel mający właśnie Olka – matryca 4:3 to ponadpełna klatka

A na poważnie to do amatorskich celów lub żeby poćwiczyć, pouczyć, potrenować to zestaw jest dobry i cena chyba tez. Pytanie tylko ile ma nalatane klatek i czy można to jakoś (jak w Nikonie) sprawdzić.
Na pocieszenie najlepszy tekst z tej aukcji:
allegro napisał(a):Zrobiłem nim wiele rewelacyjnych zdjęć.
Sprzedaję bo przerzucam się na ... kompakt
Co oznacza ze raczej dużo nalatane nie powinna mieć
- Od: 2 lip 2011, 15:02
- Auto: Mazda 6
Mam zamiar kupić lustrzanke,napiszę że jestem amatorem w tej dziedzinie
W planach mam wydać 2000-2500 k na aparat.
Co polecacie w tej cenie?
nemi napisał(a):gero, efekt rozmycia uzyskałeś tylko i wyłącznie niską wartością przesłony, czy trochę pomagałeś programem graficznym? Jakim obiektywem zrobiłeś te zdjęcia?
Głębia ostrości uzyskana wyłącznie przesłona i długą ogniskową. Korzystałem z dwóch Tamronów 17-50/2.8 i 70-200/2.8
- Od: 2 lip 2011, 15:02
- Auto: Mazda 6
Kurde, na DX przy 140mm przy f/3,2 GO wychodzi aż taka papierowa (fotka z niemieckim RB/RE)? Wow, nawet nie wiedziałem.
Za kolegą, 70-200/2,8?
Za kolegą, 70-200/2,8?
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
cichy21_86 napisał(a):Mam zamiar kupić lustrzanke,napiszę że jestem amatorem w tej dziedzinie![]()
Z czystym sumieniem mogę polecić Pentaxa K-x. Bezkonkurencyjna matryca w tej klasie.
- Od: 10 kwi 2011, 15:08
- Auto: Mazda 3 1.6 BK
Jak z każdym lustrem jakie kupisz
.... przejście z kompaktu na lustro niestety do łatwych nie należy
ale warto to zrobić w końcu ... ja jestem po pierwszej sesji ślubnej i widzę ile nauki mnie czeka i czego mi brakuje w moim sprzęcie już
... teraz na weekend jadę z młodymi w plener poćwiczyć zobaczymy
:D:D wiem jedno podoba mi się to