Klekotanie na gorącym silniku
1, 2
Witam właśnie zakupiłem Mazde 6 diesel 2.0 i mam pytanie co jest przyczyną klekotania silnika gdy jest rozgrzany, na zimnym tego nie ma, jak przyjadę do miasta z trasy np 100km i stoję na światłach słyszę klekotanie silnika. Dodam że gdy jest gorący przy jazadach w mieście tego nie słychać lub jak silnik rozgrzany jest na postoju nawet w upały. Dodam że klekot gdy się pojawi żadnych innych objawów nie ma. Na zimnym silniku takiego klekotania też nie ma. Proszę o informację co jest przyczyną takiego klekotu po trasie, przecież mazda miała być cichutka?
- Od: 18 cze 2011, 20:35
- Auto: Mazda 6 2.0D 121KM -2003r.
w tym przypadku
klektu moga byc uszkodzone:
1. panewki
2. wtrysk/ki
3. przytarty tlok
4. lub problem jest z zaworami
-pod warunkiem, ze oleju jest dosc i jest on dobry i w miare swiezy
i ze wszystko jest poprzykrecane jak nalezy
pozdr.E
klektu moga byc uszkodzone:
1. panewki
2. wtrysk/ki
3. przytarty tlok
4. lub problem jest z zaworami
-pod warunkiem, ze oleju jest dosc i jest on dobry i w miare swiezy
i ze wszystko jest poprzykrecane jak nalezy
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
witamy na forum 
prosze zapoznaj sie z dzialem diesel... dedykowanym temu wlasnie silnikowi: MZR-CD
watki wyszukaj w/g zasady:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
przyczyn moze byc wiele... od wtryskiwaczy, zly olej itd
Ps. przenosze do dzialu diesel
prosze zapoznaj sie z dzialem diesel... dedykowanym temu wlasnie silnikowi: MZR-CD
watki wyszukaj w/g zasady:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
przyczyn moze byc wiele... od wtryskiwaczy, zly olej itd
Ps. przenosze do dzialu diesel
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Na moje to któryś wtrysk niedomaga i stąd klekot.
Zrób test przelewowy (znajdziesz instrukcję na forum) żeby się upewnić czy są ok.
A tak na marginesie – kiedy miałeś zawory regulowane?
Zrób test przelewowy (znajdziesz instrukcję na forum) żeby się upewnić czy są ok.
A tak na marginesie – kiedy miałeś zawory regulowane?
Odnośnie regulacji zaworów to nie wiem kidy były robione ja tego nie robiłem przy wymianie podkładek pod wtryskiwaczami. Zastanawia mnie dlaczego tak jest po jedździe po trasie a jak jeździ w mieście gdzie się nagrzeje tego klekotu brak. Silnik klekocze po trasie tak jak zimne diesle innych marek. Bo mój silnik mniej klekocze i to dużo jak jest zimny.
może posłuchaj czy jest to pojedyńczy klekot np. w jednym konkretnym miejscu/cylindrze
czy też w całej jednostce...?
pozdr.E
czy też w całej jednostce...?
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Odnośnie klekotania po rozgrzaniu, czy może być to przeczyna oleju, który wymieniłem 200 km temu na elf 5w/40, natomiast jak zakupiłem auto zalany był 10w/40 ale 1000km tylko na nim zrobiłem bo poprzednio też jezdził na valvline 5w/40. Czy po nalaniu sybtetyku silnik może głośniej chodzić po rozgrzaniu. Czy taki olej nie zaszkodzi?
Przy okazji po wymianie oleju na bagnecie z jednej strony jest full natomista z drugiej ponad full, które wskazanie jest właściwe bo pierwszy raz spotykam się że po mierzeniu i to kilkunastu razach za każdym razem jest tak czy w mazdzie to normalne że bagnet tak rozmazuje olej z jednej strony. Mechanik po czyszczeniu smoka i miski zalał całe 5 litrów oleju czy to nie za dużo?
Przy okazji po wymianie oleju na bagnecie z jednej strony jest full natomista z drugiej ponad full, które wskazanie jest właściwe bo pierwszy raz spotykam się że po mierzeniu i to kilkunastu razach za każdym razem jest tak czy w mazdzie to normalne że bagnet tak rozmazuje olej z jednej strony. Mechanik po czyszczeniu smoka i miski zalał całe 5 litrów oleju czy to nie za dużo?
rafir napisał(a):....czy w mazdzie to normalne że bagnet tak rozmazuje olej z jednej strony. ...
tak.
pozdr.E
rafir napisał(a):.... gdy się rozgrzeje po trasie to u mnie słychac silnik głośniej, czy tak ma być? Tak jakby bardziej metalicznie.
raczje nie . E.
rafir napisał(a):1... czy mój silnik RF5C 121KM diesel 2003 rok ma filtr DPF.2.... Czy zalany olej ELF 5W/40 jest dobty do tego silnika?
1. seryjnie nie, ale jesli ma taki to z akcesorii domontowany dodatkowo i widać to jak popatrzsz pod auto, a ten kat nie wymaga stosowania spec. oleji, typu dexelia DPF.
raczje tak, ale sprawdz na opakowaniu specifikacje i porówan je z zaleceniami w ks. obslugi auta.
P.S.
klekotanie nie może, wg. mnie, wynikać z jakości oleju, ale to moja opinia i mogę sie mylić..
w tej jednostce nie ma popychaczy hydraulicznych !
pozdr.E
Czy stuk na rozgrzanym silniku jedynie na wolnych obrotach, po dodaniu gazu milknie na obrotach to oznaka padniętego wtryku lub braku kalibracji po wymianie podkładek pod wtyryskami. Czy można z tym jeździć gdyż innych objawów brak tzn. brak mocy, czarny dym , trudnoości w odpaleniu, czy też czekać na autokalibrację, ona pomoże?
rafir napisał(a):.... Czy można z tym jeździć ...?
jesli to wtrysk to nie, bo jego uszkodzenie spowoduje kolejne , powazniejsze i duzo drozsze w naprawie!
E.
Ale uszkodzony wtrysk klepie cały czas nawet przy dodawaniu gazu na luzie, czy też nie? Bo u mnie po dodaniu gazu stuk milknie na obrotach także pracuje cicho więc to jest wtrysk czy tylko brak kalibracji wtrysków?
Jakie są charakterystyczne oznaki padnietego wtrysku?
Jakie są charakterystyczne oznaki padnietego wtrysku?
1, 2