Sporo będzie w pomieszczeniu a sporo na zewnątrz budynku.
Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
trochę OT, ale jeśli kogoś spotkała nieprzyjemność stracenia swojego sprzętu to może jeszcze nie wszystko stracone
http://www.stolencamerafinder.com/
(btw komórek też można tak szukać)
http://www.stolencamerafinder.com/
(btw komórek też można tak szukać)
SIWY no to czekamy na sample
Jak na focenie we wnętrzach to 55-200 trochę średnio wygodny. Pobaw się SB900 ile się da, jak tam się spisuje błysk wypełniający, synchro na drugą kurtynę, i-TTL BL, błysk na wprost z dyfuzorem , walone po sufitach i ścianach itp jestem ciekaw 
W moje ręcę wpadła akurat inna lampa błyskowa – SB600. Kolega przejął SB900 ze względu na większy potencjał do fotografowania 
Ten obiektyw faktycznie jest mało wygodny do takich wnętrz, ale dało radę
Nie mam pojęcia co to oznacza, nie bawiłem się w funkcjami za bardzo.. Ale manewrowanie lampą błyskową fajna sprawa. Sporo zdjęć wymagało aby walnąć lampą po ścianie itp. Przydatna sprawa taka lampa.
Jednak kilka zdjęć wyszło do d**y. Zostawiłem na chwilę aparat w rękach innego kolegi i kiedy zacząłem robić zdjęcia w momentach które były najważniejsze w całej imprezie, kilka fotek było ziarnistych. Wystarczyła chwila nieuwagi z mojej strony i kaszana gotowa
Jak się okazało sprawcą było ISO 1200
zmniejszyłem do 100 bo światło było mocne i zdjęcia zaczęły wychodzić jak należy.
Pogrzebię w robocie to jakieś przykładowe wrzucę, kiedy uratowała mnie lampa
Ten obiektyw faktycznie jest mało wygodny do takich wnętrz, ale dało radę

Artiks napisał(a):jak tam się spisuje błysk wypełniający, synchro na drugą kurtynę, i-TTL BL
Nie mam pojęcia co to oznacza, nie bawiłem się w funkcjami za bardzo.. Ale manewrowanie lampą błyskową fajna sprawa. Sporo zdjęć wymagało aby walnąć lampą po ścianie itp. Przydatna sprawa taka lampa.
Jednak kilka zdjęć wyszło do d**y. Zostawiłem na chwilę aparat w rękach innego kolegi i kiedy zacząłem robić zdjęcia w momentach które były najważniejsze w całej imprezie, kilka fotek było ziarnistych. Wystarczyła chwila nieuwagi z mojej strony i kaszana gotowa
Jak się okazało sprawcą było ISO 1200
Pogrzebię w robocie to jakieś przykładowe wrzucę, kiedy uratowała mnie lampa
- Od: 30 lip 2009, 11:01
- Auto: m6
a ja sobie ostatnio na zlocie zwykłym kompaktem pocykałem zdjęcia ... wiadomo ich jakość oryginalna nie była zadowalająca by nadać klimat tego co się tam działo w ruch poszedł programik jestem amatorem dopiero poznaję tego typu rzeczy oraz techniki robienia zdjęć ale mi osobiście zdjęcia się podobają ...
i jestem zadowolony z efektu końcowego ...

cała galeria:
https://picasaweb.google.com/kozaczov/ZLOTAMERYKANSKICHAUTMOTOCYKLIIPINUPGIRLSBlikCustoms2
i jestem zadowolony z efektu końcowego ...

cała galeria:
https://picasaweb.google.com/kozaczov/ZLOTAMERYKANSKICHAUTMOTOCYKLIIPINUPGIRLSBlikCustoms2
- Od: 30 kwi 2008, 13:28
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'
Fota RS5 wymiata 
Nie znam się na lustrzankach, ale powiem tak, chce aparacik do robienia fotek na spotach i prywatnie 
i mam powiedzmy 1,500 zł co polecacie o znawcy?

i mam powiedzmy 1,500 zł co polecacie o znawcy?
-
Ania_TM
Panowie pytanie.
poniższe zdjecie robione było na ustawieniach 1/40 f2.8
jakie powinienem ustawić ustawienia aby tło było jeszcze bardziej rozmyte. bo wydaje mi się że chyba sie da jeszcze mocniej. i ogolnie jak oceniacie zdjecie. jak cos jest delikatnie zrobione w LR jeszcze.

jakie powinienem ustawić ustawienia aby tło było jeszcze bardziej rozmyte. bo wydaje mi się że chyba sie da jeszcze mocniej. i ogolnie jak oceniacie zdjecie. jak cos jest delikatnie zrobione w LR jeszcze.

People_Hate_Me napisał(a):Panowie pytanie.
Rozmycie tła zależy od wielkości przysłony i długości ogniskowej obiektywu.
Największe rozmycie powodują przysłony f/1.2 f/1.4 f/1.8 itd. oraz dłuższe ogniskowe np. 85mm 100mm 200mm itd.
Widzewianka_TM napisał(a):Nie znam się na lustrzankach, ale powiem tak, chce aparacik do robienia fotek na spotach i prywatnie
Aparacik mały i kieszonkowy, czy trochę większy?
Ważniejsza jakość, czy uniwersalność? Jakieś funkcje, które chciałabyś żeby ów aparacik miał (np. filmy, czy wizjer oprócz samego ekranu)? Będziesz focić raczej w trybach tematycznych, czy będziesz chciała się też bawić manualnie, próbując różnych ustawień szukając określonych efektów?
Dominooo napisał(a):Rozmycie tła zależy od wielkości przysłony i długości ogniskowej obiektywu.
Największe rozmycie powodują przysłony f/1.2 f/1.4 f/1.8 itd. oraz dłuższe ogniskowe np. 85mm 100mm 200mm itd.
Plus do tego perspektywa – tzn im Ty będziesz bliżej obiektu (do granicy ustawienia ostrości przez obiektyw), a tło im dalej od obiektu – tym bardziej bardziej będzie ono (tło) rozmyte.
I jeszcze drugi sposób – powtórzyć scenę gdy będzie więcej światła, ewentualnie podbić ISO jak będzie trzeba, przymknąć przysłonę jak można – i jechać szybciej
Co do samej fotki, ładne niebo mieliście nie po tej stronie gdzie trzeba – tzn za plecami. Inna kwestia tło – widziałbym taką fotkę na w miarę jednolitym tle, w jakiejś alei z drzewami np wzdłuż drogi. Im mniej śmieci w tle, jak np jakaś tablica która weszła w kadr, czy wieża jakaś stalowa, tym lepiej wg mnie – występlowałbym to, a najlepiej znalazł fajniejszą miejscówkę i powtórzył zdjęcia.
Po za tym jak dla mnie, fotka jest nieco niedoświetlona – tło jest ok, starałbym się nieco rozjaśnić auto.
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
Aparacik trochę większy może być
liczy się dla mnie jakość, a focić chciałabym też w trybach innych- manualna zabawa
Chciałabym coś dobrego do robienia fotek
Robienie zdjęć jest pasjonujące 

-
Ania_TM
People_Hate_Me
może pobaw się w panoramowanie (panning) to daje trochę inny rodzaj rozmycia, ale może właśnie to ten efekt ci chodziło? np:

Widzewianka_TM
chcesz się bawić manualnie czyli chodzi ci o bardziej zaawansowane tryby czy o obiektywy manualne ?
może pobaw się w panoramowanie (panning) to daje trochę inny rodzaj rozmycia, ale może właśnie to ten efekt ci chodziło? np:

Widzewianka_TM
chcesz się bawić manualnie czyli chodzi ci o bardziej zaawansowane tryby czy o obiektywy manualne ?
- Od: 7 maja 2009, 21:09
- Auto: 323BA V S