Mazda MX-6 GE KL 92'

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez noxes » 12 cze 2011, 13:34

JKK napisał(a): Te drugie potraktowałem podkładem w sprayu i akrylowym czarnym matem.

A gdzie PZP? Bez pzp jest wysokie prawdopodobieństwo że farba zejdzie :|
Koszty dosyć spore ale lepiej było by zrobić z pzp, podkładem akrylowym z uelastyczniaczem, bazą i clarem z uelastyczniaczem.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez JKK » 13 cze 2011, 21:48

er3z napisał(a):oj jeździłem Twoim cudem, tak się składa, że mieszkam w Bochni i po drodze do Krakowa wstąpiłem zobaczyć bo to za Mx:) i rzeczywiście, auto strasznie zaniedbane, najbardziej rozwalił mnie tekst pana komisanta odnośnie przebiegu:) wtedy stała na alledrogo z przebiegiem ok. 180 000, wsiadłem, patrze na szafę a tam 320 000:) pytam który przebieg jest prawdziwy, usłyszałem: oczywiście ten z ogłoszenia! zamówiłem rzeczoznawcę i potwierdził, że to auto ma przebieg 180 000:) z tym szarpaniem to sprawdź czy poduchy pod silnikiem nie są wyprane, bo ja takie wrażenie odniosłem;) mimo wszystko, dbaj o nią najbardziej na świecie bo to piękny samochód...no i fakt, ten KL wymaga spłodzenia kilku dodatkowych koników, nie jechał jak zdrowa V6:) Gratuluje zakupu i czekam na jakieś relacje;)

No to mnie pocieszyłeś z tym przebiegiem :) Auto jest regularnie dopieszczane zarówno wewnątrz, na zewnątrz jak i pod maską. Za jakiś czas, może na jakimś zlocie, zobaczysz zupełnie inne auto niż to, co stało w komisie pod Wieliczką ;)

oblivion napisał(a):Po polerce extra look ;)
Czym robiłeś?

Dokładne (bardzo) mycie, suszenie, naładanie pasty polerskiej G3, ręczne polerowanie wykańczane maszyną, polerowanie mleczkiem polerskim maszyną, mycie, suszenie, nakładanie twardego wosku :)

noxes napisał(a):
JKK napisał(a): Te drugie potraktowałem podkładem w sprayu i akrylowym czarnym matem.

A gdzie PZP? Bez pzp jest wysokie prawdopodobieństwo że farba zejdzie :|
Koszty dosyć spore ale lepiej było by zrobić z pzp, podkładem akrylowym z uelastyczniaczem, bazą i clarem z uelastyczniaczem.

Schemat był taki: wyjęte części odtłuszczone, szlifowane papierem 200-360, odtłuszczone, warstwa PZP, gruba warstwa podkładu akrylowego z utwardzaczem, szlif papierem 600-800, odtłuszczenie, trzy-cztery warstwy lakieru.
Forumowicz

Od: 1 lut 2011, 12:24
Auto: Mazda MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez noxes » 13 cze 2011, 23:01

a to spoko :)
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez oblivion » 14 cze 2011, 00:04

Dla niewtajemniczonych: Podkład Zwiększający Przyczepność, a nie Polskie Zrzeszenie Płytkarzy hahaha
jeszcze przed chwilą sam nie wiedziałem...
Forumowicz

Od: 26 gru 2006, 20:47
Auto: Subaru XV Crosstrek 2.0 benz 2015

Postprzez JKK » 14 cze 2011, 11:32

Tak z ciekawości zapytam: na jakiej podstawie rzeczoznawca ustala przebieg pojazdu?
Forumowicz

Postprzez szumki44 » 14 cze 2011, 17:11

ja teraz che zmienic czerwony na czarny i powiem ci ze twoj na zdjeciach az zatyka ! bajecznie fajny :)
Forumowicz

Od: 11 cze 2011, 15:21
Auto: Mazda Mx-6 2.5
Mazda 626 2,5
Pontiac Firebird Trans Am
Crysler 300m

Postprzez JKK » 14 cze 2011, 18:21

szumki44 napisał(a):ja teraz che zmienic czerwony na czarny i powiem ci ze twoj na zdjeciach az zatyka ! bajecznie fajny :)

Dzięki <spoko> będzie jeszcze fajniejszy! :)
Forumowicz

Postprzez JKK » 25 cze 2011, 15:47

Poszukuję paru rzeczy do auta:
1) plastik obudowujący dźwignię zmiany biegów (widoczny na ostatnim zdjęciu na poprzedniej stronie) najlepiej z zaślepką i bez powyłamywanych zatrzasków ;);
2) plastik rączki od wlewu paliwa;
3) półeczka/schowek którą montuje się zamiast zegarka

Posiadaczy w/w części chcących oddać je w dobre ręce ;) bądź sprzedać proszę o pisanie do mnie PW. Na pewno się dogadamy :)
Forumowicz

Postprzez DamianMX6 » 25 cze 2011, 17:38

JKK napisał(a):Tak z ciekawości zapytam: na jakiej podstawie rzeczoznawca ustala przebieg pojazdu?

Na podstawie licznika. O ile przebieg nie wzbudza wątpliwości. Jeśli wzbudza posługuje się tabelami ze średnim przebiegiem rocznym dla różnych pojazdów.
Forumowicz

Od: 28 mar 2008, 14:43
Auto: MX6 MAZDASPEED

Postprzez JKK » 25 cze 2011, 19:45

Przy okazji wymieniania paru bezpieczników, które wyj.zepsuły się dzięki rzygającemu zbiorniczkowi przelewowemu (wyrównawczemu? już sam nie wiem..) zrobiłem kilka zdjęć mojej ukochanej. Da to jako-taki obraz rzeczywistego stanu auta.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pierwsze co, to fotka z wnętrza. Przedstawiam Wam moją ohydną, beżową, eko-skórzaną podsufitkę i hand-made obszycie 'na okrętkę' osłon przeciwsłonecznych.

Obrazek

Czy przypadkiem ten bolec po lewej, przy reflektorze, nie powinien być wsunięty? Próbowałem coś z tym zdziałać ale po prostu nie da się. Czy to znaczy, że auto jednak było bite? :/

Obrazek

Gwóźdź programu, czyli zbiorniczek-rzygacz i jego paw na akus, fuse-box i wszystko co w jego pobliżu się znajduje.

Obrazek

Ogólny rzut silnika.

Obrazek

Stylowy bagnet, nienaganne plastiki..

Obrazek

Stan czujników (zdaje się) temperatury.

Obrazek

Tak, tak.. widziałem jak się montuje dłuższe szpilki..

Obrazek

Zaciski i tarcze wyglądają o, właśnie tak.

Obrazek

Obrazek

Autograf Anonima. Podpisał się jeszcze nie za mojej kadencji.

Obrazek

Automatycznie wysuwana antenka mechanicznie połamana i poklejona czarną taśmą izolacyjną. Zgadnijcie czy odbiera sygnał ;)
Forumowicz

Postprzez DamianMX6 » 25 cze 2011, 20:27

No nieźle ktoś to auto wytargał.

Podsufitkę najlepiej kupić z innej MX-6 razem z przeciwsłonecznymi osłonami. Tylko zwracać trzeba uwagę aby nie była z anglika, chyba że chcesz mieć lusterko jako kierowca. NP. ta wygląda dobrze http://allegro.pl/podsufitka-mazda-mx6-i1685072677.html tylko pytanie czy ma tą część z szyberdachu i osłony.

Ten bolec po lewej przy reflektorze powinien być wsunięty w osłonę. Ktoś pewnie odginał zderzak i źle to zrobił, za mocno naciągnął na belce która jest do niego przymocowana. Prawdopodobnie nic wielkiego, wystarczy zdjąć zderzak i ładnie spasować, ale to robota raczej dla fachowca, od tego wzmocnienia zależy właśnie ładne spasowanie zderzaka z klapą.

Zbiorniczek musisz wymienić tak jak rozmawialiśmy i nie jeździj do tego czasu. Ten korek na nim masz też jakiś dziwny? czy on na pewno jest z zaworem?. Weź go odkręć i zrób fotkę od spodu/z boku.

Czujnik zielony masz połamany <szok> , to czujnik od temeratury cieczy i odpowiada między innymi za ssanie więc jazda bez niego powoduje zalewanie silnika paliwem po rozgrzaniu i wyższe wolne obroty , pewnie dlatego się dławi jak dajesz w palnik. A w jakim stanie masz pozostałe dwa czarny tej samej wielkości od wentylatora i mały czarny od wskaźnika temp. w desce? . w takim samym? jak tak to pewnie wentylator działa non stop. Dżises, nie jeździj na razie, podeślę ci czujniki i koniecznie wymień zbiorniczek bo wywalisz płyn i załatwisz silnik.

A o co chodzi ze szpilkami ? dlaczego są za krótkie. Masz dystanse? Jak łapią za słabo to ci koło odpadnie ale może po prostu masz nakrętki przelotowe jakieś długie?

Zaciski się załatwi z Mazdy 6 ;)

I jedna rada. Jak szukasz części na Allegro do MX-6 nie wpisuj MX-6 tylko MX6 <ok> .
Forumowicz

Postprzez JKK » 25 cze 2011, 21:47

Jutro jak będzie jaśniej na zewnątrz to zrobię parę dodatkowych zdjęć.
Co do spalania to na trasie przy spokojnej jeździe 100-120kmph max pali 9/100. W mieście operując delikatnie gazem i zmieniając bieg nie dalej niż przy 2,5k obrotów pali w granicach 15/100.
Forumowicz

Postprzez Bartosz_ » 26 cze 2011, 22:17

15l/100km to dosyć sporo przy spokojnej jeździe. Ja przy mieszanej jeździe po mieście, po przejechaniu 1000km wyliczyłem spalanie na poziomie 12,5l/100km
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez JKK » 27 cze 2011, 02:27

Zbiorniczek przelewowy i czujniki już niedługo będą zamontowane. Sam jestem ciekawy jak Mazdzie się to spodoba ;)
Forumowicz

Postprzez JKK » 28 cze 2011, 16:44

Dostałem dziś paczkę z prezentami :) Posiedziałem trochę przy Madzi i tak:
Obrazek

Czujniki wymienione, obroty spadły, wentylatory już nie działają non-stop, tylko wtedy, gdy powinny działać ;)
Obrazek

Obroty trzymają taki poziom

Obrazek

Nowy kierunek już świeci :)
Obrazek

Nowa uszczelka szyberdachu :)

A nowy boczek kierowcy i zamek klapy czekają na swoją kolej :)

Przedstawiam Wam resztę ciekawych 'michałków' w moim samochodzie:
Obrazek

Mój dziurawy tłumik ;)
Obrazek

Obrazek

Mój fotel..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje stylowe Jing-Jang In Flames-Mirror osłony przeciwsłoneczne :D Poprzedni właściciel miał nie lada fantazję ;)

Właśnie ubrałem buty i jadę na myjnię. Sprawdzę w praktyce jak Madzi podobają się nowe czujniki. Przy okazji chwycę za nożyczki i zdejmę to badziewie z tych osłon.
Forumowicz

Postprzez JKK » 28 cze 2011, 18:02

Silnik odżył! <jupi> Pędzi się jak kuna :D hell yeah!
Forumowicz

Postprzez oblivion » 28 cze 2011, 18:20

[tiiit] <spoko> <peace>

Osłony to sprzedaj na allegro jako nie lada rękodzieło <lol>
Forumowicz

Od: 26 gru 2006, 20:47
Auto: Subaru XV Crosstrek 2.0 benz 2015

Postprzez DamianMX6 » 28 cze 2011, 19:03

JKK napisał(a):Silnik odżył! <jupi> Pędzi się jak kuna :D hell yeah!

No to pięknie <spoko> .
Widzę że wolne obroty też są takie jak powinny być.

Teraz pewnie poleciał chłopina i nie może się najeździć :D . A na forum zajrzy dopiero jak mu się paliwo skończy <ok> .
Tylko coś czuję Janek że zbiorniczka jeszcze nie wymieniłeś :> .

A czy czasem pod tą badziewną tapicerką podsufitki nie kryje się oryginalna. Może wystarczy zerwać to coś i będzie git?
Forumowicz

Postprzez JKK » 28 cze 2011, 19:51

Długo sobie nie pojeździłem bo muszę siedzieć nad książkami.. jeszcze tydzień i będę miał więcej czasu :) Zerwałem tapicerkę z osłon i oryginalna jest w kiepskim stanie, cała ufajdana od kleju, poharatane łączenia.. z podsufitką pewnie jest podobnie :/ zrobię z tym porządek <spoko>
Na zbiorniczek nadal czekam, jeszcze nie dowieźli.
Forumowicz

Postprzez JKK » 29 cze 2011, 13:18

Zbiorniczek zamontowany <spoko>
Forumowicz