Mazda 626 GF '99 2.0 FS MariuszTG
MariuszTG napisał(a):btw. wczoraj przełożyłem sobie radio na najwyższą kieszeń, zegarek trafił do środka i po podłączeniu nie działa podświetlenie
też tak miałem – jakiś czas, ale zmieniłem z powrotem bo jednak tak mi wygodniej
MariuszTG napisał(a):przy okazji wymieniłem żarówkę z podświetlenia popielniczki, chociaż nie wiem po co bo i tak nie palę w aucie
bo wszystko co jest w aucie ma działać, też nie pale a wymieniłem
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
MariuszTG napisał(a):mazda była na razie traktowana po niedzielnemu także o dynamiczności nie mogę nic powiedzieć ale mam nadzieję, że nie długo się to zmieni
ja widziałem jak po niedzielnemu
długo cisza w moim temacie ale w końcu w niedzielę odebrałem moją 626 z MazVagTechu
troszkę się naczekałem ale było warto, auto przede wszystkim nie kopci
, ogólnie mam wrażenie, że silnik lżej pracuję, lepiej wkręca się na obroty i ciągnie od samego dołu
w aucie zrobiono:
– regeneracja głowicy
– wymiana pierścieni
– nowy olej Elf 5w30 full syntetyk
– wyczyszczony przepływomierz z krokowcem
– nowa poduszka silnika
– wymienione świece na ngk bkr5e-11
ogólnie cała impreza trochę mnie wyszła ale myślę że było warto
w aucie mam jeszcze do wyregulowania obroty na biegu jałowym, po włączeniu np. klimy obroty spadają na 200-300 czasem nawet gaśnie (przejściowo rozwiązałem problem podniesieniem obrotów na luzie do 1000(dokręcając nieco pin), a po włączeniu klimy spadają do 700, jestem już umówiony na przyszły tydzień w MazVagTechu i mam nadzieję, że to już ostatnia pierdołka do zrobienia , teraz tylko jeżdżę i czasem nie potrafię wysiąść z auta:)

w aucie zrobiono:
– regeneracja głowicy
– wymiana pierścieni
– nowy olej Elf 5w30 full syntetyk
– wyczyszczony przepływomierz z krokowcem
– nowa poduszka silnika
– wymienione świece na ngk bkr5e-11
ogólnie cała impreza trochę mnie wyszła ale myślę że było warto
w aucie mam jeszcze do wyregulowania obroty na biegu jałowym, po włączeniu np. klimy obroty spadają na 200-300 czasem nawet gaśnie (przejściowo rozwiązałem problem podniesieniem obrotów na luzie do 1000(dokręcając nieco pin), a po włączeniu klimy spadają do 700, jestem już umówiony na przyszły tydzień w MazVagTechu i mam nadzieję, że to już ostatnia pierdołka do zrobienia , teraz tylko jeżdżę i czasem nie potrafię wysiąść z auta:)
sprawdzałem wczoraj, sprawdzałem dziś, sprawdzę i jutro
na bagnecie ponad połowa miarki, ok 200km przejechane, do silnika z przed remontu z litra jak nic już bym musiał dolać 
ps. teraz z chęcią wybiorę się na jakiegoś spota, już nie będzie wstydu, ze kopciuchem przyjadę
ps. teraz z chęcią wybiorę się na jakiegoś spota, już nie będzie wstydu, ze kopciuchem przyjadę
zastanawia mnie jak poprzedni mechanik wymienił pierścienie że silnik dalej gubił olej a w MazVagu wymiana pomogła (bo to przecież fachowcy)
jak teraz z poziomem oleju
jak teraz z poziomem oleju
W MazVagTechu powiedzieli mi, że poprzedni mechanik pierścieni nawet nie ruszył, serwis Beta w TG tym bardziej radzę omijać szerokim łukiem! Sam muszę tam się udać odzyskać chociaż część pieniędzy
stan oleju bez zmiany, ok 3/4 między min a max, a zrobiłem już niecały tyś km po remoncie
PS. zaraz wybieram się do Mazvagtechu wyregulować obroty
stan oleju bez zmiany, ok 3/4 między min a max, a zrobiłem już niecały tyś km po remoncie
PS. zaraz wybieram się do Mazvagtechu wyregulować obroty
MariuszTG napisał(a):serwis Beta w TG tym bardziej radzę omijać szerokim łukiem!
no to tak jak u mnie z czujnikiem wstecznego. Gościu go tylko 'popukał' i zadziałał na kilka dni....
Wróciłem z MazVagTech, obroty niestety nadal trochę szwankują
bez klimatyzacji jest wszystko w porządku, obroty wahają się między 700-750, po włączeniu klimy raz obroty spadną ale od razu powrócą do pierwotnego stanu i jest wszystko ok, a po chwili potrafią spaść do 100-300 i tak kilkakrotnie lecz po dłuższej czy krótszej chwili ustabilizują się na poziomie 700rpm, panowie z MazVagTech wskazują na silniczek krokowy, niestety na miejscu nie mieli żadnego na podmianę aby na 100% ustalić, komputer nie wykazał żadnych błędów, auto na szczęście nie gaśnie, mam już coraz mniej cierpliwości do mojego "kochanego" autka 
Mariusz ale naturalne jest że jak kompresor z klimy się włącza to obroty na chwile spadają, dodatkowo razem z kompresorem włącza się wentylator, to dodatkowo obciąża alternator, choć może nie powinny aż tak mocno spadać,
jak napisałeś – najważniejsze że silnik nie gaśnie
Radex masz ten sam silnik- napisz jak to jest u ciebie z obrotami na biegu jałowym z klimą
jak napisałeś – najważniejsze że silnik nie gaśnie
Radex masz ten sam silnik- napisz jak to jest u ciebie z obrotami na biegu jałowym z klimą
Tak wiem, że obroty przy takim obciążeniu powinny spaść na chwilę ale silniczek krokowy powinien je zaraz wyrównać, a u mnie dzieję się tak, że po włączeniu AC obroty spadną 5-7 razy i dopiero po takim czasie mniej więcej się to unormuje