Zabezpieczenia antykradzieżowe

Postprzez maarec » 3 cze 2011, 21:47

mam pytanko nikt nie ukrywał w swoim aucie nadajnika gps, albo telefonu? Wiem że w necie jest mnóstwo poradników, ale szukam konkretnych sprawdzonych porad.

ja montowałem, kilkadziesiąt sztuk gps-ów, ale to nie jest antykradzieżowo – przyzwoity złodziej ma zagłuszacz gps i gsm i możesz zapomnieć o sygnale z urządzenia.

nadaje się to do pilnowania pracowników czy Cie nie kantują..
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 10:12
Auto: ford cmax

Postprzez Arni_Toruń » 16 lip 2011, 00:01

fajnym zabezpieczeniem jest blokada rozproszona czyli sterownik osobno a element blokujący gdzieś indziej i żadnych dodatkowych kabli. Np takie cos: http://www.proxima.pl/index.php?menu=oferta&id=103
Forumowicz

Od: 22 sty 2011, 19:27

Postprzez Bart007 » 27 lip 2011, 12:38

Czy wiecie jak zachowa się komputer mazdy 6 przy zamontowanym ukrytym wyłączniku zapłonu, gdy spróbujemy włączyć auto w trybie OFF ? Znajomy montował mi taki mechanizm w Golfie IV (sprawdził się przy 2 próbach kradzieży), natomiast przy maździe 6 się waha ze względy na ewentualne błędy kompa i ich konsekwencje. Bart
Początkujący

Od: 19 maja 2011, 22:14
Auto: Mazda 6 GY 2005r benzyna 2.0 147KM

Postprzez Enduro » 27 lip 2011, 22:19

należy zawsze przeanalizować wariant zabrania auta na holu..
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Bart0n » 22 wrz 2011, 23:36

Panowie a powiedzcie jak zabezpieczyć starszego diesla? Wszystkie te immobilisery, kontaktrony i inne wynalazki są nic nie warte. Dzisiaj dyskutowałem z mechanikiem i jak pokazał mi jak prosto można odpalić diesla to aż się wierzyć nie chce. Myślę ,że w grę wchodzą jedynie blokady mechaniczne, np. skrzyni biegów. Podobno żeby rozbić je przy pomocy ciekłego azotu trzeba je zamrażać przynajmniej pół godziny, rozwiercić też nie za bardzo bo zdaje się jest tam jakaś kulka która zabezpiecza przed tym. Co myślicie o blokadzie np. bear lock, jest to warte tych trzech stów + montaż? Może ma ktoś jakieś ciekawe zabezpieczenie typowo dla diesla którym mógłby się podzielić choćby na PW? Przeprowadzam się niedługo do większego miasta i strach tam zostawić samochód.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez ewemarkam » 13 paź 2011, 23:13

Enduro napisał(a):należy zawsze przeanalizować wariant zabrania auta na holu..
E.

Oj nie wiem kto tak kradnie samochody. Tak samo pomysl z laweta... Ostatnio u mnie z parkingu pod zakladem pracy zostal skradziony nowy citroen. Zlodzieje podjechali jakas audi, tyle widziano z monitoringi na parkingu. Najpierw pod pierwszego, okazalo sie ze to nie ten i podjechali pod drugiego. Wysiadl jeden gosc, otworzyl kluczykiem samochod, otworzyla maske, cos pogrzebal parenascie sekund. Zamknal maske odpalil i odjechal. Podobno tablice na Audi byly kradzione itd. Szukaja dalej gosci.

Wedlug mnie jednym z lepszych to zwykle przyciskowe, czy tez dwie srubki itd, czy tez jedna i masa. Rozne sa warianty. Ostatnio koledze zakladalem w Leonie II. Odcina mu to m.in komputer, nie lapie bledow. Wsiada, zapala, nic sie nie dzieje wiec odjezdza, ale po 20 sekundach silnik gasnie. Jesli jest to gowniarz to ucieknie i tyle, zostawi samochod. Malo kto ma czas wtedy na szukanie obwodu odciecia itd. W zestawie jest dioda, mozna pominac jej montaz. Ale jak to mowia nie ma 100% blokady, jak ktos chce ukrasc samochod to i tak to zrobi.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez przemekost » 17 kwi 2013, 21:50

Witam,
jako że mój poprzedni samochód po pół roku użytkowania został skradziony (Honda Accord) chciałbym teraz uniknąć tego typu incydentów, problem polega na tym że fabrycznie poza alarmem nie można nic "dołożyć". Zależało mi na zrobieniu czegoś w formie odcięcia dopływu prądu za pomocą ukrytego przycisku, ale oficjalnie Mazda na to nie pozwala (no może pozwala ale w razie jakiejś awarii elektroniki nie chce żeby się zasłaniali tym że ktoś w niej grzebał). Czy poza blokadą skrzyni biegów mogę coś zrobić nie tracąc gwarancji producenta?
Forumowicz

Od: 19 mar 2013, 20:02
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP SkyPASSION Soul Red

Postprzez OLP » 19 kwi 2013, 06:47

Odradzałbym ci grzebać w instalacji nowych ( w sensie współczesnych samochodów
W zeszłym tygodniu miałem okazje zakładać światła dzienne w Hondzie CIVIC. Mimo że miałem schemat instalacji to na wiele się nie przydał. Rozgrzebałem połowę auta by się dostać do skrzynki bezpieczników i padłem na jej rozebraniu. W końcu podłączyłem się na alternatorze.
Jeśli W mazdzie wszystkie złącza /skrzynki są równie trudno rozbieralne ( lub nierozbieralne to nie mając DOKŁADNEGO schematu można polec już na początku.
Miałem również SEATA w którym miałem założoną blokadę skrzyni biegów a mimo to został skradziony .
Jak ktoś będzie chciał ci zwędzić samochód to podjedzie lawetą – Załadunek trwa naprawdę bardzo szybko.
Jeśli jednak robiłbym jakieś zabezpieczenie niewidoczne dla Serwisu to zrobiłbym coś takiego :
1) Wziąłbym bezpiecznik najlepiej spalony
2) Dolutowałbym do niego kabelek-pętle w której znajdowałaby się oprawka na normalny bezpiecznik plus dodatkowy ukryty wyłącznik.
3) ww "bezpiecznik" z wyłącznikiem wsadziłbym w miejsce istotnego , odcinającego jakiś istotny obwód. Najlepiej w skrzynce pod maską.
W razie wyjazdu do serwisu wkładamy normalny .
Wadą tego jest to że grubość kabli do wyłącznika musi być odpowiednia
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 mar 2013, 19:02
Auto: Mazda 6 GJ SkyPassion 2,0 '12 kombi

Postprzez przemekost » 19 kwi 2013, 10:10

Masz racje że jak będą chcieli ukraść to i tak to zrobią, ale jak będzie kilka zabezpieczeń których się nie będą spodziewać to myślę że mogą się poddać bo to dla nich już większe ryzyko. To tak się mówi że samochód jest ubezpieczony, ale od początku grudnia jeszcze Hondy nie zastąpiłem, całkiem sporo czasu sprawa trwała, a teraz jeszcze trzeba czekać na szóstkę, dokładając do tego nerwy z tym wszystkim związane myślę o niestandardowych zabezpieczeniach.
Forumowicz

Postprzez discus » 19 kwi 2013, 12:05

Jedynym zabezpieczeniem dodatkowym dla 6-tki jest fakt, iż jest to Mazda. Popyt na nieautoryzowaną zmianę właściciela mają inne Marki samochodów. Jeżeli to się zmieni wtedy już nic nie pomoże. No może AC :>
Forumowicz

Od: 11 mar 2013, 12:26

Postprzez Leszkowy » 19 kwi 2013, 13:14

Generalnie nie montować żadnych wynalazków jakie są oferowane na rynku <nie> Szkoda czasu i pieniędzy.
Obecni złodzieje to nie "patałachy" z dawnych czasów chcących śrubokrętem ( wystarczył w zupełności) odjechać autem. Dziś to są specjaliści w swoim fachu znający konstrukcję konkretnych modeli i ofertę zabezpieczeń rynkowych oraz praktyki monterów. Wiem od źródeł (osoby z organów ścigania), że najlepszym zabezpieczeniem jest dobra polisa ubezp. oraz własne autorskie zabezpieczenia najlepiej mechaniczne, które wydłużają czas roboty złodziejowi. Cytując za tą osobą "lepsza zmyślnnie zamontowana kłódka lub żelazny łańcuch od krowy" niż elektroniczne wynalazki bo nikt na przysłowiową "robotę" nie będzie brał "diaksa" <lol> Jeśli złodziej nie jest w stanie w kilka minut uruchomić i odjechać autem jest ono uważane jako "trefne" i odpuszcza. Ale uwaga często niszczy on po złości taki egzemplarz.
No chyba, że jest kradziony na zamówienie ale wtedy podejdą do Ciebie z "klamką" i sam im kluczyki oddasz :|
Na marginesie niestety jeśli któs jeździ Mazdą w Warszawie jest szczególnie narażony na jej utratę. W statystykach <czytaj> na czele trójka z Japonii: Toyota, Honda, Mazda (kolejności nie pamiętam).
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez matthies » 19 kwi 2013, 16:36

discus napisał(a):Jedynym zabezpieczeniem dodatkowym dla 6-tki jest fakt, iż jest to Mazda

no nie wiem, ostatnimi czasy dość sporo informacji się pojawiało, na potwierdzenie tego co napisał Leszkowy, że w stolicy giną mazdy na potęgę. Może i w innych miastach też, ale wawa to podniesione ryzyko.
AC jest rzeczywiście najskuteczniejszym zabezpieczeniem, niemniej całej pracy i modyfikacji (często bardzo wartościowych), które w auto włożyłeś, ubezpieczyciel ci nie zwróci.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez przemekost » 20 kwi 2013, 00:12

Accorda "pożyczyli" w 2 minuty. W tym czasie 3 identyczne zniknęły w okolicy. Ubezpieczenie było ale nerwów i czasu nikt nie zwróci, wiecie jak jest... Na tego typu sprawy nie ma chyba mocnych niestety...
Forumowicz

Postprzez ewemarkam » 20 kwi 2013, 20:29

Więc panowie, najprościej zabezpieczyć elektrycznie samochód, zamieniając dwa piny we wtyku do komputera sterującego silnikiem. Po zmianie kompa samochód nie zagada, większość elektryków samochodowych taki myk wykona. Chyba najskuteczniejsze blokada dodając kolejną tzn. można też zmienić położenie jednego pinu w gnieździe diagnostycznym choćby lini K lub L. Zamiana CAN raczej nic nie da, bo K i L są bezpośrednio połączone do komputera w większości marek jak nie w każdej.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez Adrian1325 » 27 kwi 2013, 12:04

Witam.

Ja planuje założyć u siebie taki oto wynalazek:

http://allegro.pl/bezobslugowa-blokada- ... 07795.html

Na pierwszy rzut oka całkiem ciekawe i niedrogie zabezpieczenie i jeśli ktoś posiada już taki sprzęt to chętnie bym przeczytał opinię o tym ;p
Początkujący

Od: 21 mar 2013, 22:36
Auto: Mazda 3 2004 2.0 benzyna 150 KM SPORT

Postprzez Bart0n » 27 kwi 2013, 12:37

Myślałem nad tym wynalazkiem. Rozmyśliłem się w końcu. Trzeba w nim wymieniać baterię i podobno w większych miastach gdzie jest masa smogu elektronicznego jest problem z uwierzytelnianiem. Lepiej chyba zainwestować w jakiś guziczek.
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 4 wrz 2013, 16:47

elo
Czy ktoś tutaj miał do czynienia z tanimi lokalizatorami z allegro?
Przykładowo 4 różne urządzenia
Lokalizator za 75 pln
http://allegro.pl/lokalizator-antykradz ... 39579.html
Lokalizator za 120 pln
http://allegro.pl/lokalizator-gps-tk-10 ... 38731.html
Lokalizator za 150 pln
http://allegro.pl/lokalizator-gps-gsm-t ... 30645.html
Lokalizator za 400 pln
http://allegro.pl/lokalizator-gps-tk103 ... 05250.html

Interesują mnie praktyczne, wynikające z doświadczenia zalety i wady tych urządzeń. Jak spisują się jako lokalizatory w odnajdywaniu zabezpieczonego tym dobra również po kradzieży przez nieprofesjonalnego złodzeja. Jako przykładowe dobro uznajmy dekoder polsatu. Czy polecacie może coś innego, konkretnego co pozwoli zlokalizować mój oddalony ze zwyczajowego miejsca spoczynku dekoder polsatu?
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez brii » 4 wrz 2013, 17:42

Niestety na tą chwilę nawet nieprofesjonalni złodzieje kupują na sąsiednich aukcjach urządzenia neutralizujące te które wymieniłeś, co bardzo utrudnia odnalezienie oddalonego dekodera... Lepiej zainwestować w parking strzeżony pod dekoder albo jakąś blokadę która mocno zniechęci (niezbędny nakład pracy na demontarz, szansa na nakrycie podczas demontażu) do prób przemieszczenia dekodera bez kolaboracji właściciela.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez sq2jul » 4 wrz 2013, 18:28

Nie wiem jak to wygląda w przypadku złodzieji, ale u naszych żółtych braci można już na niewielkie pieniądze kupić jammery gsm/gps.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Bart0n » 4 wrz 2013, 18:33

http://allegro.pl/miniaturowy-zagluszac ... 06294.html

Teoretycznie to dla przedstawicieli handlowych którzy nie chcą być śledzeni przez pracodawcę ;)
Forumowicz