Panel multimedialny dedykowany do Mazdy 6 GH

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bruno_73 » 17 kwi 2011, 21:50

no dzięki kolego za dobra radę... tyle, że ja to właśnie sam wyżej napisałem :)
wiadomo, że w czasie jazdy nie będę tego robił, wystarczy mi słuchanie koncertu,

a swoja drogą... na navi, każdy kto ją ma, czasem spogląda w czasie jazdy... czyż nie?
...ale nie śmiećmy tu bez sensu postami, które nic nie wnoszą.
pozdrawiam
Początkujący

Od: 16 kwi 2011, 16:30
Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic

Postprzez Wojtek » 17 kwi 2011, 21:52

Bruno_73 napisał(a):...ale nie śmiećmy tu bez sensu postami, które nic nie wnoszą.

dobrze piszesz :)

Ps. Prosze tez o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)

czy mozesz to wypisac?
dziekuje
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez misiektoja » 18 kwi 2011, 02:20

Bruno_73 napisał(a):a co jeszcze mnie drażni... może ktoś zna na to lekarstwo ?
1. słuchając CD/DVD z odpaloną navi (automapa) podczas wydawania komend następuje całkowite wycięcie dźwięku z płyty, po zakończonym komunikacie... słyszę ciąg dalszy więc.. wg mnie
działająca navi i CD/DVD odpada... wtedy słucham mp3, tu na początku też było kiepsko, ale w opcjach automapy odłączyłem sterowanie głośnością urządzenia i teraz wygląda to tak że muza leci a w tle słyszę odpowiednio wyregulowane (słyszalne) komunikaty.
Ja
2. kolejna sprawa to dziwny dźwięk (jakby przerzucanie uszkodzonej płyty) objawia się to wówczas gdy uruchamiam silnik a stacja włącza się automatycznie, gdyż wcześniej (poprzednia jazda) nie było wyłączone przyciskiem, tylko stacyjką.

Tych dwoch rzeczy nie zauwazylem, bo niestety plyt nie uzywam. Sprawdze jutro.

Bruno_73 napisał(a):5. DVD – oczywiście odblokowałem, bo standardowo DVD (filmy, koncerty) można tylko na postoju oglądać, w czasie jazdy (wystarczy uruchomienie silnika) na urządzeniu pojawia się stosowny napis :)

Jak odblokowales, zeby mozna bylo DVD ogladac w czasie jazdy ?

Bruno_73 napisał(a):...a na koniec pytanie do misiektoja podpiąłeś dysk... ja mam 40GB i nie ruszył, znaczy zasilanie dostał ale urządzenie go nie znalazło, wiem że karty SD czyta do 32 GB czy w tym może być problem czy raczej brak sterów tego dysku do Windy ?

To dziwne, mi dysk stary Samsunga w obudowie Revoltec wykryl bez problemu. Jestes pewien, ze zasilanie odpowiednie dysk dostaje ? Moze sprobuj podlaczyc kabel zakonczony dwoma wtykami USB ?
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez Bruno_73 » 18 kwi 2011, 23:39

misiektoja napisał(a):
Bruno_73 napisał(a):5. DVD – oczywiście odblokowałem, bo standardowo DVD (filmy, koncerty) można tylko na postoju oglądać, w czasie jazdy (wystarczy uruchomienie silnika) na urządzeniu pojawia się stosowny napis :)

Jak odblokowales, zeby mozna bylo DVD ogladac w czasie jazdy ?

na wstępie przyznam się, że w te klocki jestem totalnym "lajkonikiem" i byłem tylko obserwatorem i wykonawcą poleceń :)
ale do rzeczy, rozumiem ze urządzenie podłączyłeś najprościej jak się da, czyli oryginalna wtyczka z auta do wtyczki w stacji tej na kablu obok wtyczek antenowych. Urządzenie posiada jeszcze jedno gniazdo oraz wiązkę zastępczą gdyby okazało się, że wtyki nie pasują i sterowanie urządzeniem trzeba "lutować". Właśnie tą wiązkę wykorzystałem, wsadziłem do odpowiedniego gniazda, wybrałem kabelek z opisem DVD i połączyłem go z masą.... napis zniknął i pojawił się obraz... zaznaczam, że nie namawiam do oglądania DVD kierowców... w trakcie jazdy, pasażer... to już inna bajka.

misiektoja napisał(a):
Bruno_73 napisał(a):...a na koniec pytanie do misiektoja podpiąłeś dysk... ja mam 40GB i nie ruszył, znaczy zasilanie dostał ale urządzenie go nie znalazło, wiem że karty SD czyta do 32 GB czy w tym może być problem czy raczej brak sterów tego dysku do Windy ?

To dziwne, mi dysk stary Samsunga w obudowie Revoltec wykryl bez problemu. Jestes pewien, ze zasilanie odpowiednie dysk dostaje ? Moze sprobuj podlaczyc kabel zakonczony dwoma wtykami USB ?

mój dysk to samsung 3,5 cala 40GB w obudowie MiO Pocket USB2.0 On-The-Go, obudowa ta posiada fajną i przydatną funkcję (bank danych) kopiowania danych bezpośrednio z urządzenia (np. aparatu). Zasilanie dysku może być dwojakie tzn. po podłączeniu do komputera poprzez gniazdo usb, lub w przypadku aparatu niezależne zasilanie na baterie AAx4. Po podłączeniu dysku do stacji zapala się na obudowie niebieska dioda świadcząca o rozruchu dysku, zresztą "czuć" że dysk pracuje. Zastanawiam się nasza stacja obsługuje usb 2 (w specyfikacji napisano ogólnikowo "usb")... możne tu być problem, albo rzeczywiście jakieś stery?... a napisz może jaką pojemność ma ten Twój dysk
Dysk podłączam właśnie tak jak piszesz, z jednej strony mini usb a do urządzenia duże usb.

Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników tej stacji, jak poradziliście sobie ze słoneczkiem, u mnie w bardzo słoneczne dni widoczność na panelu spada radykalnie, zastanawiam się nad naklejką z antyrefleksem

http://allegro.pl/folia-na-wyswietlacz-lcd-ekran-15-gps-i1521319308.html
tu jest na wymiar i tania ale... nic o refleksach
http://allegro.pl/folia-ochronna-na-lcd-poliweglan-na-gps-7-i1548489422.html
ta pasuje ale znów brak info o refleksach
http://allegro.pl/folia-ochronna-dotykowa-na-ekran-gps-nawigacja-7-i1561819584.html

a może ktoś ma jakiś inny sposób ?
Początkujący

Od: 16 kwi 2011, 16:30
Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic

Postprzez Bluwas » 22 kwi 2011, 15:36

Dwa słowa o czytaniu dysków twardych , jeżeli dysk będzie sformatowany jako NTFS , wtedy panel go nie wykryje , podobnie zresztą karty SD , pamiętajcie karty i dyski muszą byś sformatowane w systemie FAT lub FAT32 , wtedy jest wszystko OK.

Co do szumów , mam parę pomysłów , ale jeszcze nie w realizacji , poczekajmy na ruch ze strony Pana Marcina , najprawdopodobniej jest to do usunięcia.
Początkujący

Od: 16 cze 2010, 12:37
Auto: MAZDA 6 MZ-CD grudzień 2008

Postprzez Wojtek » 22 kwi 2011, 15:40

Bluwas czy mozesz uzupelnic swoj profil?
dziekuje :)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez misiektoja » 22 kwi 2011, 20:10

Bruno_73 napisał(a):ale do rzeczy, rozumiem ze urządzenie podłączyłeś najprościej jak się da, czyli oryginalna wtyczka z auta do wtyczki w stacji tej na kablu obok wtyczek antenowych. Urządzenie posiada jeszcze jedno gniazdo oraz wiązkę zastępczą gdyby okazało się, że wtyki nie pasują i sterowanie urządzeniem trzeba "lutować". Właśnie tą wiązkę wykorzystałem, wsadziłem do odpowiedniego gniazda, wybrałem kabelek z opisem DVD i połączyłem go z masą.... napis zniknął i pojawił się obraz... zaznaczam, że nie namawiam do oglądania DVD kierowców... w trakcie jazdy, pasażer... to już inna bajka.

Ja na razie dam sobie spokoj, bo okazuje sie, ze filmy DivX odtwarza podczas jazdy bez problemu, a plyt prawie w ogole nie uzywam :)

Bruno_73 napisał(a):Po podłączeniu dysku do stacji zapala się na obudowie niebieska dioda świadcząca o rozruchu dysku, zresztą "czuć" że dysk pracuje. Zastanawiam się nasza stacja obsługuje usb 2 (w specyfikacji napisano ogólnikowo "usb")... możne tu być problem, albo rzeczywiście jakieś stery?... a napisz może jaką pojemność ma ten Twój dysk
Dysk podłączam właśnie tak jak piszesz, z jednej strony mini usb a do urządzenia duże usb.

Pewnie jest tak jak pisze Bluwas. Moj dysk na 100% jest sformatowany FAT32, podlaczalem wiekszy z NTFS przed chwilka i tez nie wykrywal.

Bruno_73 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników tej stacji, jak poradziliście sobie ze słoneczkiem, u mnie w bardzo słoneczne dni widoczność na panelu spada radykalnie, zastanawiam się nad naklejką z antyrefleksem

Mam podobny problem – jak slonce swieci na panel nic nie widac. Tez mysle o kupnie jakiejs foli odblaskowej.

---------------------
EDIT:

Bluwas napisał(a):Co do szumów , mam parę pomysłów , ale jeszcze nie w realizacji , poczekajmy na ruch ze strony Pana Marcina , najprawdopodobniej jest to do usunięcia.

Ja wysylalem maila przypominajacego do p. Marcina w sprawie szumow w srode, ale na razie bez odzewu. Proponuje, zeby inni uzytkownicy tez maile wysylali co by odpowiednie cisnienie w sprawie czuli :) Mam nadzieje, ze bedzie to do usuniecia, inaczej nie wiem czy nie pozbede sie tego panelu, jednak irytuje to mocno.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2011, 20:15 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: prosze edytowac posty, a nie pisac drugiego... :)
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez Gość 22 kwi 2011, 20:15.
Powód: post pod postem

Postprzez Kamil » 30 kwi 2011, 15:42

znalazłem opcję ustawienia zegarka pokładowego z poziomu stacji multimedialnej <jupi> wystarczy przytrzymać przycisk SET w opcjach i zegarek na oryginalnym wyświetlaczu zacznie migać i można ustawiać godzinę ;) a już myślałem że moja stacja to taka fee :)
Kamil

Postprzez misiektoja » 1 maja 2011, 19:35

Wsiadam do autka dzisiaj i oto co ukazalo sie moim oczom:

Obrazek

1. Moze, zamiast 1. Maja. Rece opadaja. Zaraz przejrze pliki na karcie, czy mozna to gdzies zmienic. Oczywiscie jak zmienie na angielski to jest OK. Czy Wy tez tak macie ?
Forumowicz

Postprzez Kamil » 1 maja 2011, 20:33

U mnie jest po angielsku ;) A wiecie może czy jest możliwość spolszczenia stacji?
Kamil

Postprzez misiektoja » 1 maja 2011, 21:06

Kamil napisał(a):U mnie jest po angielsku ;) A wiecie może czy jest możliwość spolszczenia stacji?

No na pewno, bo ja mam po polsku. Pewnie kwestia wersji oprogramowania.
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 4 maja 2011, 19:56

Hej,

Tak jak przypuszczalem mozna poprawic ten blad tlumaczenia we wlasnym zakresie. Wystarczy jakis hex-editor i nalezy zmodyfikowac kilka bajtow w pliku LANG.DLL z katalogu D2280 na pamieci StaticStore. Generalnie jesli hex-editor wspiera Unicode 16-bitowy LE to wystarczy zmienic ciag znaków "Może" na "Maja" lub "Maj " (ze spacja na koncu). Po zmianie nareszcie wyglada to sensownie:

Obrazek

Jak ktos chce to prosze o wiadomosc na priva to wysle plik na maila. Sprawdzcie tylko czy macie ta sama wersje oryginalnego pliku LANG.DLL. U mnie ma rozmiar 559 104 bajty.

Za chwilke poprawie tez kilka innych irytujacych rzeczy (np. w spisie jezykow jest Polska, zamiast Polski, jezyk Francuski jest pisany duzymi literami jako FRANCUSKI etc.). Generalnie jest tam kilka drobnych kwiatkow. Wyglada tez na to, ze powinno sie udac, aby zmienic rozglaszanie tego urzadzenia poprzez bluetooth z nic nie znaczacej nazwy D2271 na cos bardziej sensownego typu "Mazda6 Navigation System" czy po prostu "Mazda6 D2271".

Inna ciekawa sprawa to fakt, ze mozna bez problemu przygotowac swoja wlasna skorke. Wszystkie pliki trzymane sa w katalogu Skins jako zwykle bitmapy. A wiec jak ktos ma zmysl artystyczny i chwilke czasu to moze przygotowac wlasna skorke.

Inna rzecz, ktora zaobserwowalem ostatnio i ktora tez ma zwiazek z szumami to fakt, ze czasami jesli wczesniej nie sluchalem jakiejs muzyki to po rozlaczeniu rozmowy poprzez BT szumy nie wylaczaja sie. Musze uruchomic na chwile jakis plik muzyczny i go zamknac, zeby pozbyc sie tego. Przejrzalem rozne opcje konfiguracyjne w Windows CE dotyczace urzadzen audio i glosnosci, ale nic to nie pomoglo.

Edit: Bluwas – czy p. Marcin jakos odzywal sie do Ciebie w sprawie tych szumow ?
Forumowicz

Postprzez Bluwas » 6 maja 2011, 07:55

Misiek , (Edit: Bluwas – czy p. Marcin jakos odzywal sie do Ciebie w sprawie tych szumow ?)

Jak na razie się nie odezwał , raczej przestałem liczć na pomoc z tamtej strony . Pierwsze kroki już poczyniłem w sprawie szumów , uruchomiłem wzmacniacz mocy dokładnie na takim samym układzie scalonym jaki jest w panelu , jakieś wnioski już są wyciągnięte , nie chcę tego dokładnie opisywać na forum , pewnie domyślasz się z jakiego powodu . Następne posunięcia wkrótce .
Początkujący

Od: 16 cze 2010, 12:37
Auto: MAZDA 6 MZ-CD grudzień 2008

Postprzez misiektoja » 6 maja 2011, 12:06

Bluwas napisał(a):Misiek , (Edit: Bluwas – czy p. Marcin jakos odzywal sie do Ciebie w sprawie tych szumow ?)

Jak na razie się nie odezwał , raczej przestałem liczć na pomoc z tamtej strony . Pierwsze kroki już poczyniłem w sprawie szumów , uruchomiłem wzmacniacz mocy dokładnie na takim samym układzie scalonym jaki jest w panelu , jakieś wnioski już są wyciągnięte , nie chcę tego dokładnie opisywać na forum , pewnie domyślasz się z jakiego powodu . Następne posunięcia wkrótce .

Bluwas – dzwonilem dzisiaj do p. Marcina. Podobno znalezli rozwiazanie problemu. Nalezy zamontowac specjalny adapter, ktory ucina troche napiecie. Maja zaczac wysylke w przyszlym tygodniu. P. Marcin prosi wszystkich wlascicieli tej stacji multimedialnej i systemu Bose o maila do niego z adresem do wysylki. Wyglada na to, ze problem uda sie rozwiazac.

EDIT: Jeszcze kontakt do p. Marcina Chlebosza z Vivo-Media: marcin(at)vivo-media.pl, 660 808 707
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 17 maja 2011, 23:35

Panowie,

Pragne doniesc, ze dzisiaj zalozono mi rzeczony adapter i szumy zniknely calkowicie :) Na razie jedyny minus to delikatny spadek mocy, tzn. zeby uzyskac wczesniejsza dziesiatke musze podkrecic do dwudziestu.

EDIT: Nie ma rozy bez kolcow, szumow co prawda nie ma, ale sa jakies dziwne zaklocenia. Teraz jak panel jest nawet wyciszony do zera to jak wprowadzam silnik na obroty to odwzierciedlane jest to jako cichy pisk ze stacji. Ten odglos oczywiscie piszczy w takt pracy silnika. Nie wiem czy to alternator / pompa paliwa powoduje te zaklocenia, ale jest to denerwujace. Jutro mam z p. Marcinem kolejne podejscie – sprobujemy wymienic adapter, moze cala stacje. Dam znac co i jak.
Forumowicz

Postprzez Martzin75 » 22 maja 2011, 09:04

Czesc,

Troche na i troche nie na temat.

– czy w Madzi jest wzmacniacz ?
– czy Pioneer, Kenwood ma jakies pasujace stacje multimedialne ? Np Kenwood – 50W x 4 MOSFET Apple® iPod®-Ready In-Dash DVD Deck with MP3 Playback.

Pytam, bo od dluzszego czasu walcze z naglosnieniem, znaczy sie Bose bardzo fajnie odtwarza muze jesli chodzi o szczegoly ale gra bardzo cicho – podlaczony przez aux ipad slychac dopiero przy 25-30 glosnosci. Na dodatek brakuje nieco srodka w graniu.
Początkujący

Od: 30 lis 2010, 17:53
Auto: Mazda 6 GH (2009) 2,2 MZR-CD 185 Sport

Postprzez Kamil » 26 maja 2011, 10:07

A mnie nurtuje jedna sprawa. Mam w opcjach takie oto dwa parametry: Navi ado (on/off) i navi vdo (on/off). Wiecie od czego to jest? i nie rozszyfrowałem jeszcze opcji Spectrum (on/off)
Kamil

Postprzez Martzin75 » 26 maja 2011, 19:47

W jakich opcjach ?
Początkujący

Od: 30 lis 2010, 17:53
Auto: Mazda 6 GH (2009) 2,2 MZR-CD 185 Sport

Postprzez Kamil » 26 maja 2011, 23:12

w opcjach stacji multimedialnej. Wiem że z tymi navi vdo i ado to chodzi o język programowania nawigacji. ale jakie to ma znaczenie ogólnie w użytkowaniu?
Kamil