Usprawnienie audio

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez z00nk » 4 maja 2011, 23:44

Witam :)

Posiadam Madzie 3 , silnik 2.0 benz. Niestety nie mam w niej systemu BOSE lecz standardowe audio i teraz pojawia się pytanie.
Pomożecie w dobraniu sprzętu tj. wzmacniacz + głośniki (przód , tył) do ceny 800zl pozostając przy tym przy standardowym radiu jakie z fabryki wychodzi.
Interesuję mnie sprzęt do głębokiego basu.
Czy jest szansa w tej cenie się zmieścić ? Czy obejdzie sie bez suba ?
Czy lepiej 165 na dystansach czy 5x7 ?
Czy dużo da mi wygłuszenie ?
Jeżeli cena 800 zl jest za mała proszę o podanie innego lepszego sprzętu i jak się tylko da to ceny rownież.
Temat ten zakładam dla cierpliwych bo może kapryśne mam te wymagania i pytania ale poprostu od niedawna mam do czynienia z caraudio. <rotfl>

Pozdrawiam z00nk.
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 maja 2011, 23:27
Auto: M3 • 2.0 TS • '04

Postprzez Barthez » 5 maja 2011, 08:21

z00nk napisał(a):Posiadam Madzie 3 , silnik 2.0 benz

1. jakiego koloru?

z00nk napisał(a):nie mam w niej systemu BOSE

2. tylko sie cieszyć – bo bose nie gra (wydaje jakieś dźwięki)

z00nk napisał(a):Interesuję mnie sprzęt do głębokiego basu.

3. możesz rozwinąć co to znaczy? czego oczekujesz? bum bum bum czy um cyk um cyk um cyk ?
jakiej muzyki słuchasz?

z00nk napisał(a):Czy jest szansa w tej cenie się zmieścić ?

4. tak

z00nk napisał(a):Czy obejdzie sie bez suba ?

5. patrz wyżej pkt 3.

z00nk napisał(a):Czy lepiej 165 na dystansach czy 5x7 ?

6. lepiej 165

z00nk napisał(a):Czy dużo da mi wygłuszenie ?

7. bardzo dużo, polecam audiofilskie maty dekarskie z castoramy i samodzielny montaż – wyjdzie tanio jak barszcz a efekt ten sam co z profi matami (w sklepach caraudio dostaniesz dokladnie odwrotną informacje – marketing) ;)

z00nk napisał(a):proszę o podanie innego lepszego sprzętu i jak się tylko da to ceny rownież.

8.o jaką wielokrotność kwoty 800zł Ci chodzi? na car audio możesz wydać więcej niż wart jest Twój samochód.

ps
uzupełnij profil ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez z00nk » 5 maja 2011, 11:52

Kolor ma znaczenie :) ? (niebieski)

Muzyka jaka będzie grana to RAP , tak że nie żadne umcyk umcyk tylko żadszy głęboki bas (BUM) ;)

800zł jest dla mnie ceną wysoką lecz jeżeli będzie duża różnica między sprzętem za 800zł a np. do 1000zł to postaram się to załatwić.

Zależy mi na czasie więc jeżeli posiadasz gadu to się odezwij 4312418.

Z góry dzięki za zainteresowanie :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Barthez » 5 maja 2011, 12:09

nie mam gadu, niestety musisz poczekać bo siadam do śniadania (rzecz świeta) – za pół godzinki wszystko opisze ;)

edit po obiedzie:

z00nk napisał(a):Kolor ma znaczenie :) ? (niebieski)

a tu masz szczęście – niebieskie grają najlepiej <spoko>

po 1.
Nie wiem czy masz wyjście pod wzmacniacz, ale jeśli nie to średnio kumaty magik z garażu montującego audio przerobi Ci fabryke lub jeśli chcesz się sam pobawić napisz do Miłego on przerabiał więc mógłby Ci podpowiedzieć szczegóły.

po 2.
Car audio wciąga i się chce mieć coraz więcej i lepiej – musisz być tego świadom ;)

propozycja A budżetowa:
wzmacniacz 4x coś z takiej półki: 150-300zł + zestaw głośników 2way w przednie drzwi (wysoki ton montuj najwyżej jak się da np. na desce rozdzielczej przy słupkach) z przedziału http://allegro.pl/listing.php/showcat?i ... %BC&a_enum[720]=all&a_enum[44]=all (np. Hertz – przyzwoicie gra) oraz rozglądasz się za skrzynią basową również w cenie http://allegro.pl/glosniki-skrzynie-bas ... 170?a_enum[720]=all&a_enum[44]=all&buy=0&clear_cookie=0&distance=1&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&order=t&price_from=200&price_to=300&view=gtext&change_view=Poka%C5%BC 200-300zł np. JBL ze średnicą głośnika 25-30cm
do tego kilka niezadrogich kabelków, dzionek roboty w garażu i śmiga jak ta lala ;)

propozycja B – jeśli Ci zależy na wysokiej jakości dźwięku
a) niestety musisz rozpocząć od rozebrania tapicerki, wyrzuceniu wszystkiego z kabiny i dokładne oklejenie (wygłuszenie) matami bitumicznymi – koszt ok 200-300zł + 2dni robocizny
b) głośniki – musisz szukać także zestawu 2-way ale w cenie 400-700zł (np AudoSystem, MacAudio, Focal, Infinity)
c) wzmacniacz najlepiej 2x np 60 – 90 W (ja mam 75) alpine, dimenson itp w cenie 500-1500zł
troche kabelków i pierwszy etap już masz za sobą – niezłą jakość muzyki, gdzie możesz sobie posłuchać nawet klasyki
.............................................................................
etap drugi jest troszkę trudniejszy
d) porządny głośnik basowy = (np Vibe) to już wydatek między 700 a 2000złociszy
e) zabudowa tego to kolejny tysiączek (minimum)
f) + jakiś monoblock do napędu tak z 300W

oczywiście propozycję B można rozbić sobie w czasie i montować to jakimiś etapami i w miarę możliwości finansowych, potrzeb i postępującej choroby audiofilskiej ;)
Ostatnio edytowano 5 maja 2011, 13:53 przez Barthez, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez z00nk » 5 maja 2011, 12:12

Nie nabijając sobie postów.. – Dzięki
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Barthez » 5 maja 2011, 13:54

z00nk napisał(a): Dzięki

niezamaco ;)
Forumowicz

Postprzez z00nk » 5 maja 2011, 15:24

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Barthez » 5 maja 2011, 15:59

wygłusz drzwi i wstawiaj ;) wyglądają przyzwoicie – jak grają tego nie wiem – należało by ich posłuchać najlepiej w porównaniu z konkurencją – tutaj przyjdą z pomocą dobre sklepy z car audio i duże markety

główna zasada przy kupnie audio – kieruj się dźwiękiem (takim jak Ci się podoba) a nie wyglądem, ceną, czy opiniami w necie. To Ty będziesz tego później słuchał a nie sprzedawcy, forumowicze czy audiofile słuchający kabli, płyt czy prądu a nie muzyki.

pamiętaj również – jeśli w przyszłości planujesz woofer to najlepiej z głośnikiem podobnej serii lub lepszej niż masz w drzwiach. Bas wbrew pozorom jest bardzo wymagający, trudny do opanowania i jeśli później wstawisz g0wno zamiast głośnika – popsujesz dźwięk (nie będzie nadążał za muzyką powodując dudnienie wyrwane z kontekstu w każdym rodzaju muzyki – nie wliczając łupania pod remizą ;) )

ps może przy tej półce cenowej idź w focale? viewtopic.php?f=316&t=81607&start=0
Forumowicz

Postprzez z00nk » 7 maja 2011, 10:01

Witam!

Po długich przemyśleniach <nauka> zakupiłem taki zestaw:

Głośniki
http://allegro.pl/magnat-new-edge-216-absolutnie-wyjatkowy-zestaw-i1581167365.html

Wzmacniacz
http://allegro.pl/mac-audio-zx-4500-nowosc-swietne-mocne-granie-i1562929167.html

Kondensator
http://allegro.pl/dietz-1f-nowa-limitowana-czarna-wersja-sklep-i1583833921.html

Teraz mam zamiar zabrać się za montaż tego wszystkiego lecz mam problem ponieważ nie wiem ktorędy póścic w Madzi Mej kabel + z aku, więc jest to moje pierwsze pytanie ,drugie natomiast jest następujące – Czy do końcówki REMOTE w wzmaku potrzebny jest grubszy kabel czy wystarczy cieńki kabelek który jest zamontowany wraz z kablem CHINCH ktory przekazuje sygnał z radia do wzmacniacza. Pytania może na poziomie niskim lecz nie chce spieprzyć roboty. Z góry dzięki.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez sewa » 9 maja 2011, 13:55

Do REM wystarczy ten cienki kabelek, on daje tylko sygnał czy wzmacniacz ma być włączyć czy nie.

Kabel od aku do kabiny puść najlepiej w miejscu gdzie przechodzą oryginalne kable. (Nie wiem gdzie w trójce to jest – otwierasz maskę i szukasz) Jest tam zapewne dziura, zasłonięta gumą-uszczelnieniem. Robisz w niej dziurkę i wpuszczasz do środka. Pamiętaj o bezpieczniku jak najbliżej aku <spoko>
Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć, uderzaj do Miłego, on z pewnością dokładnie Ci powie co i jak jest w waszych mazdach.

A jak już będziesz w kabinie to dalej polecam puścić kabel w progach (prawych – mniejsze zakłócenia). A kabel sygnałowy pod panelem środkowym, pod wykładziną, tylną kanapą.. (Opieram się na doświadczeniach z efki, także może być troszeczkę inaczej, ale generalnie szukaj podobnego rozwiązania.)
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 2 wrz 2009, 12:53
Auto: MX6 KL '92

Postprzez z00nk » 11 maja 2011, 10:44

Ok! Zacznę działać ;]
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Barti69 » 16 maja 2011, 14:55

dokładnie jak kolega sewa napisał, sygnałowe najlepiej środkiem i pod tylną kanapą a + prawym progiem jest tam więcej miejsca niż w lewym w którym to idzie wiązka na tył. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 18 kwi 2011, 09:17
Auto: MX-6 2.0 FS 1995

Postprzez z00nk » 19 maja 2011, 17:22

Witam ponownie ,

Zacznę od tego że! :

Nie żałuję że zapytałem was o pomoc

Nie żałuje kasy wydanej na audio

...i nie żałuję czasu poświęconego na sam montaż i dopieszczenie Madzi.

Wynik:

Głośniki Magnaciki + twitki + zwrotnice...
http://allegro.pl/magnat-new-edge-216-a ... 67365.html

...w zestawie z Wzmacniaczem MacAudio...
http://allegro.pl/mac-audio-zx-4500-now ... 29167.html

... i do tego okablowanie Ground Zero + Kondensator DIETZ...
http://allegro.pl/dietz-1f-nowa-limitow ... 33921.html

...są jedną wielką zgraną paczką AUDIO jakie sobie można zamontowac do 1,500 zł bez sub'a
z ładnym czystym mocnym basem. Jeżeli ktoś śledził ten temat i ma na początku ten sam dylemat co Ja to nie wahajcie się dłużej. Porównałem sobie moj zestaw z BOSE w Madzi 6 który jest tam fabrycznie montowany i różnica dla mnie i tylko wg. mnie jest kolosalna oczywiście na plus dla zestawu który sobie sprawiłem. Tak czy tak jak to każdy maniak audio wie to rozbudowa audio w swoim czterokołowcu wciąga jak narkotyk i z czasem chce rozbudować je co raz to lepiej ,więc ja zaczynam sie rozglądać teraz za zabudową sub'a w bagażniku tak aby dodał tego tzw. BUm BUm. W zabudowie chcę aby znalazł się głośnik basowy 30-35 cm o mocy ok. 300w chociaż jak ktoś miał do czynienia z różnymi rodzajami mocy swoich subków może opisać jaki tak naprawde głośnik mi jest potrzebny. Bo znając mój gust (30-35 cm głośnik i ok. 300w mocy) to albo przesadziłem albo za mało. Tak czy tak czekam na propozycje co do suba , co do wzmaka do suba ( czy jest potrzebny czy nie ).
Obrazek
Forumowicz

Postprzez sewa » 21 maja 2011, 11:17

Z tego co pisałeś, masz 4kanałówkę, także jeżeli puściłeś przód na dwa kanały, to wa zostają wolne. Mostkujesz je i masz idealne wyjście na suba w bagażniku. <spoko>

Co do samego wyboru suba nikt Ci nie pomoże na 'odległość'. Polecą Ci co najwyżej takie głośniki, które im odpowiadają. A jak wiadomo, każdy ma inne gusta. Naprawdę polecam odsłuchać kilka i wybrać coś co najbardziej Ci będzie odpowiadało. Albo u znajomych, którzy mają zamontowane coś, albo jak macie jakiś porządny warsztat CA, to jedź i odsłuchaj. Tym bardziej, że masz już wzmacniacz podłączony.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez z00nk » 21 maja 2011, 11:35

Zgadza sie Sewa , mam 4 kanałówkę , zastanawiam się nad samym głośnikiem bo planuje nie dużą zabudowę bez utraty bagażnika. Będę szukać jak znajdę ,zamontuję i wrzuce pare fotek ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez sewa » 21 maja 2011, 12:15

Niektóre niewielkie głośniki dają radę. A potrzebują mniejszej obudowy, także nie nastawiaj się tylko na 30-35 cm <spoko> Powodzenia.

Ps. Nie spiesz się zbytnio z wyborem ;)
ObrazekObrazek
Forumowicz