Wzmacniacz do fabrycznego radia w Premacy
1, 2
Witam!
Mam do kupienia okazyjnie wzmacniacz 4x150w. Czy jeśli go podłączę do fabrycznego radia będzie grało lepiej/głośniej. Teraz chcąc głośniej posłuchać biorę wolume na max, a z tego co się orientuje przy max ustawieniu jakość dźwięku spada.
Mam do kupienia okazyjnie wzmacniacz 4x150w. Czy jeśli go podłączę do fabrycznego radia będzie grało lepiej/głośniej. Teraz chcąc głośniej posłuchać biorę wolume na max, a z tego co się orientuje przy max ustawieniu jakość dźwięku spada.
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
A jaki to wzmacniacz? jeżeli możesz to przed zakupem podłącz go, i porównaj efekty, jeżeli warto to bierz, a w przyszłości zawsze można głośniki wymienić.
- Od: 19 gru 2010, 14:56
- Auto: 323F BA 1.5 Z5
z przodu chciałem wymienić te 5x7 na jakieś przyzwoite 16.5 i tylne może tez jak będzie potrzeba. Szukam kompletu dwóch głośników jednodrożnych o dobrej albo nawet bardzo dobrej jakości do odsłuchu muzyki typu rock, saksofon, gitara. Jaki wzmacniacz do 200zł (może być uzywany) i jakie głośniki do 300zł za komplet byście polecili.
Budżet nie za duży, za 200zł szukaj czegoś z Sony seria XM lub Alpine.
A z głośnikami to lepiej kupić jeden komplet lepszy niż dwa do
Np. takie coś:
http://allegro.pl/hertz-hsk165-hsk-165- ... 76283.html
lub:
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-wyjatk ... 80731.html
A z głośnikami to lepiej kupić jeden komplet lepszy niż dwa do

Np. takie coś:

lub:

- Od: 19 gru 2010, 14:56
- Auto: 323F BA 1.5 Z5
Badyl napisał(a):Boss429 napisał(a):Czy jeśli go podłączę do fabrycznego radia
A da się?
Właśnie i ja chciałem o to zapytać,ponieważ niedawno (w zeszły czwartek)kupiłem madzię premacy w Niemczech i jako "zatwardziały"audiofil chciałbym wymienić nie tylko głośniki ,podłączyć wzmaka 4-kanałowego(myślę o kenwoodzie lub helixie) ale wymienić też fabryczne radio na Becker traffic pro przy pozostawieniu i podłączeniu pilota w kierze.Mam takie plany ,ale co z tego zrealizuje nie wiem.O wygłuszeniu furtek i montażu dystansów nie wspomnę.Tego fabrycznego "zestawu "słuchać się nie da.pozdro.
- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Nie oglądałem jeszcze radia z tyłu nie wiem jakie ma wyjścia. Było by pięknie jakby nie trzeba było się go pozbywać. Tylko jakby umieścić wzmacniacz pod siedzeniem kierowcy to było by trochę roboty z puszczaniem nowych kabli. Ciekawe czy ktoś to już robił.
Wczoraj zamontowałem radio(ale gra jeszcze na fabrycznym nagłośnieniu).położyłem 2 pary kabli RCA .Mam tylko taki problem-nie wiem którędy puścić przewód zasilający z komory silnika od akumulatora do środka i dalej do bagaja?Kto już coś takiego robił,proszę o podpowedź,bo żadnej przelotki nie widzę.Może trzeba wiercić?Kabel grubości 21mm2 bedzie szedł do wzmaka (Sony XM 4045)
teodor napisał(a):Da sie ,trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić ,a jak sie nie wie to kosztuje to 60pln w dobrym zakładzie.
Czy robiłeś to już sam u siebie? Widzę że jesteś w trakcie także bardzo grzecznie Cię proszę o robienie zdjęć podczas całej operacji a później może jakaś fotorelacja dla kolegów hmmm
Boss429 napisał(a):Czy robiłeś to już sam u siebie? Widzę że jesteś w trakcie także bardzo grzecznie Cię proszę o robienie zdjęć podczas całej operacji a później może jakaś fotorelacja dla kolegów hmmm
No ....za cienki bolek jestem jeszcze w te klocki,ale dla tego ,który cokolwiek zna się za elektronice i ma lutownicę to ponoć nic trudnego(tu odsyłam zainteresowanych do strony http://studio24.prv.pl/, gdzie jest schemacik tegoż podłączenia).Fotki będę starał się jakieś tam pstrykać,tak że coś wrzucę na forum.Obecnie przeciągnąłem 2 pary kabli rca do bagażnika(polecam kupić właśnie dwa oddzielne przewody,bo jeden 4 żyłowy nie zmieści się w tunelu i pod tylnymi siedzeniami).Teraz czekam na paczkę z matami i dystansami i powoli bedę sie zabierał za wygłuszanie przednich i tylnych drzwi.Kabel zasilający z akumulatowa puszczę prawdopodobnie lewym słupkiem i podsufitką,ale to się jescze zobaczy.Na razie tyle.
teodor napisał(a):Teraz czekam na paczkę z matami i dystansami i powoli bedę sie zabierał za wygłuszanie przednich i tylnych drzwi
Gdzieś czytałem że z tym wygłuszaniem to lepiej zastosować nuxodol. Bo takie maty mogą ciągnąć wilgoć np z mokrych szyb i wtedy gdzieś może od środka pojawić się korozja. Także trzeba ostrożnie podejść do tego tematu.
Witam,długo nic nie pisałem w tym temacie,bo w sumie robota z instalacją idzie mi powolnie.Pokaże może elementy,które będą montowane do mojej madzi.Jako pierwszy wzmacniacz-Jest to old school SONY XM 4540 4 kanałowiec o mocy 4x45 w rms przy 12v zasilania.

Wystarczy spokojnie do napędzenia zestawu głośników Helix HXS 236

Klejny bardzo waży element tej układanki to maty do wygłuszania drzwi,tu wybór padł na GMS 04 i dekarkę do uzupełnienia

Następne to dystanse -jedne to dedykowane do mazdy,a te okrągłe są od hondy,po przeróbce(otwory montażowe do nawiercenia) będą pasować w tylne furtki.

Teraz kabel zasilający -Hollywood Enegretic-21mm2,a co?Chciałem go puścić od akumulatora do bagaja dołem koło progów,ale tam po obu stronach idą grube wiązki przewodów elek. ,więc kabel poszedł podsufitką.
Tak wygląda w bagażniku(ten stelaż to pod wzmacniacz)

A tak w komorze silnika

Teraz pokaże słupeczki pod tweerery,które zostaną zamontowane w otworach w kokpicie pod szybą,na razie to surówka,ale planuje je obszyć czarną skórką.

Wzmacniacz na swoim miejscu,ale jeszcze nie podłaczony.

Na razie tyle,ale obiecuję że CDN......

Wystarczy spokojnie do napędzenia zestawu głośników Helix HXS 236

Klejny bardzo waży element tej układanki to maty do wygłuszania drzwi,tu wybór padł na GMS 04 i dekarkę do uzupełnienia

Następne to dystanse -jedne to dedykowane do mazdy,a te okrągłe są od hondy,po przeróbce(otwory montażowe do nawiercenia) będą pasować w tylne furtki.

Teraz kabel zasilający -Hollywood Enegretic-21mm2,a co?Chciałem go puścić od akumulatora do bagaja dołem koło progów,ale tam po obu stronach idą grube wiązki przewodów elek. ,więc kabel poszedł podsufitką.
Tak wygląda w bagażniku(ten stelaż to pod wzmacniacz)

A tak w komorze silnika

Teraz pokaże słupeczki pod tweerery,które zostaną zamontowane w otworach w kokpicie pod szybą,na razie to surówka,ale planuje je obszyć czarną skórką.

Wzmacniacz na swoim miejscu,ale jeszcze nie podłaczony.

Na razie tyle,ale obiecuję że CDN......
1, 2