Klimatyzacja – temperatura na wylocie
1, 2
No zgadza się, ale kolega akurat pytał o to, dlaczego opcja AUTO znika po ręcznej zmianie kierunku nawiewu, więc mu to wyjaśniłem. Poza tym zawsze można regulować sobie klimatyzację ręcznie, wcale nie trzeba korzystać z AUTO.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
No i tak to właśnie jest z tą klimą automatyczną, i tak trzeba ręcznie poustawiać, więc nie ma co na to patrzeć przy zakupie samochodu, ważne żeby klima w ogóle była. Jest to pocieszające dla posiadaczy manualnych klimek
. Jednak najlepiej jest jak się ręcznie ustawi tak jak wygodnie i zdrowiej.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Od siebie dodam, że czytając instrukcję obsługi auta (!) wyczytałem, że po przełączeniu kierunku nawiewu, czy zmianie prędkości wentylatora klima nadal pracuje w trybie auto, a jedynie ręcznie przesterowana opcja nie jest automatycznie regulowana.
- Od: 25 kwi 2011, 12:50
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 119HP
lucas83 napisał(a):Ale przecież przy włączonej opcji AUTO i ręcznej zmianie kierunku nawiewu, klimatyzacja Ci się nie wyłącza. Wyłącza Ci się tylko AUTO, czyli automatyczna regulacja biegów wentylatora, kierunku nawiewu, itp. U mnie jest tak, że przy włączonej opcji AUTO klimatyzacja sama sobie reguluje gdzie i ile powietrza ma puścić (dynamicznie). Nie jest tak, że AUTO zawsze puszcza nawiew na górne kratki i tak już zostaje cały czas.
U mnie tak właśnie jest, AUTO równa się nawiew górny – nigdy mi samo się nie przełączyło na inną opcję, oczywiście jak zmienię sam klima nadal działa automatycznie... sama dochładza do danej temp. z tym że ikonka gaśnie o czym pisałem, może tak po prostu jest w tym klimatronicu.
- Od: 29 mar 2010, 19:13
- Auto: 626 [GF] FS [85 kW] '00
mariusz323wgr napisał(a):U mnie tak właśnie jest, AUTO równa się nawiew górny – nigdy mi samo się nie przełączyło na inną opcję
Jak chcesz ochłodzić wnętrze, to rzeczywiście tak jest. Jak chcesz je podgrzać, to wtedy klimatronik ustawia nawiew na stopy i szybę. I nie dziw się, zimne powietrze opada na dół – więc wieje w górę, ciepłe powietrze unosi się do góry, więc wystarczy ogrzać stopy, resztę załatwi konwekcja.
- Od: 25 kwi 2011, 12:50
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 119HP
1, 2