Klimatyzacja nie chłodzi
1, 2
ok.U mnie w gf-ce jest trochę inaczej.Klima chłodzi wzorowo,tylko wyłącza się i włącza sama mniej więcej co 20 sekund.Niewiem co to może być,dodam że jak kupiłem auto to klima nie działala.Pewien chyba pseudo-fachowiec powiedział że to może być zawór rozprężny więc zakupiłęm nowy,ale to nie pomogło,bo okazało się że mam zepsuty kompresor
.Zakupiłem sprawny od 323 bJ i zamontowałem,nabiłem czynnikiem i wszystko zaczeło działać.Tylko to dziwne wyłaczanie się klimy?co to może być?

- Od: 18 sty 2010, 12:54
- Auto: 626 GF DITD GLX 101KM 1999r
Przenoszę do BJ
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
nieszczelność filtra klimatyzacji w 323 f bj to podobno standard. Tak ostatnio mówił mi mój znajomy fachowiec od klimy. U siebie też to miałem. wystarczy pospawać napełnić i będzie ok. więc obstwiam że to może być to kolego.
- Od: 30 sty 2011, 15:34
- Auto: Mazda 323f DiTD
chodzi o filtr klimy który jest pod schowkiem? przed chwilą wróciłem od fachowca i twierdzi, że nie ma zadnej nieszczelnosci, mimo to po ok. 8 mies. od napelnienia czynnika nie zostalo nic...wiec gdzies ucieka., ale przy filtrze pod schowkiem nie sprawdzalem
- Od: 7 sie 2009, 22:39
- Auto: 323f BJ, DiTD, 90KM, 2000 r.
Witam panowie u mnie czynnik też uciekał po jakiś 2 miesiącach ale nigdy do końca. Szczelność była sprawdzana i próżniowo i ciśnieniowo zawsze wychodziło że jest oki trzymało ciśnienie. Na ultrafiolecie nigdy barwnika nie było. Więc diagnoza jakaś mikro dziurka mniejsza od włosa przez która uchodzi czynnik co ciekawe nigdy do końca tak jak gdyby uciekało tylko wtedy gdy panuje wysokie ciśnienie w układzie. Więc załadowaliśmy ten środek.
http://www.diagnostyka.classic.com.pl/u ... -p-36.html
Na razie od nabicia minęły 2 tygodnie Klimka śmiga powietrze lód ale dopiero po 3-4 miesiąc powiem w 100% czy działa. Po nabiciu resztkę puściliśmy w powietrze środek w kontakcie z powietrzem i wilgocią fajnie puchnie tak jak pianka.
Podobno tego używają do uszczelniania gazociągów bo nikt nie przekopie kilkuset km
http://www.diagnostyka.classic.com.pl/u ... -p-36.html
Na razie od nabicia minęły 2 tygodnie Klimka śmiga powietrze lód ale dopiero po 3-4 miesiąc powiem w 100% czy działa. Po nabiciu resztkę puściliśmy w powietrze środek w kontakcie z powietrzem i wilgocią fajnie puchnie tak jak pianka.
Podobno tego używają do uszczelniania gazociągów bo nikt nie przekopie kilkuset km
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Odświeżę temat
Czy ktoś się orientuje ile gramów czynnika chłodzącego wchodzi w układ klimy 323F
Czy ktoś się orientuje ile gramów czynnika chłodzącego wchodzi w układ klimy 323F
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
rafal700 napisał(a): 150g oleju ATMOS GU10
to do samego kompresora
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Witam. Ja mam problem w mojej BJ-ce .
Po włączeniu klimy nie włącza się kompresor, przynajmniej nie słychać i nie widać różnicy w obrotach nawet chwilowej. Doszedłem do przewodów od kompresora były 2 , na żadnym nie było prądu. Teraz moje pytanie czy jest jakiś przekaźnik ,bezpiecznik , i gdzie to szukać moja Madzia to BJ 2.0d 71km 99r hatchback . I drugie pytanie , co ile uzupełnić/wymienić czynnik chłodzący?? czy po porostu jak nie chłodzi?
Po włączeniu klimy nie włącza się kompresor, przynajmniej nie słychać i nie widać różnicy w obrotach nawet chwilowej. Doszedłem do przewodów od kompresora były 2 , na żadnym nie było prądu. Teraz moje pytanie czy jest jakiś przekaźnik ,bezpiecznik , i gdzie to szukać moja Madzia to BJ 2.0d 71km 99r hatchback . I drugie pytanie , co ile uzupełnić/wymienić czynnik chłodzący?? czy po porostu jak nie chłodzi?

- Od: 25 lis 2011, 19:14
- Auto: mazda 323f BJ 1999r 2.0 D 71km
xxxb2 napisał(a):Witam. Ja mam problem w mojej BJ-ce .
trzeba odwiedzić klimiarza podłączy zobaczy i powie co i jak poczytaj cały wątet sam nic nie zrobisz
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
1, 2