Witam
Jestem nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i auta MAZDA 6 rocznik 2006 po lifcie.
Jest to moje pierwsze autko z klimatyzacją w związku z powyższym chciałbym podpytać bardziej doświadczonych kolegów a może i koleżanki o następujące zagadnienie.
Postanowiłem sam odgrzybić czy też odświeżyć klimatyzację – widziałem jak obi się przegląd klimatyzatorów w biurze i po rozmowie z Panem od klimatyzacji biurowej wspólnie doszliśmy do wniosków, że te przeglądy to ściema i nabijanie ludzi w butelkę – przynajmniej tych biurowych klim.
Z uwagi na niewielki przebieg mojego nowo zakupionego auta uznałem że sprężarka oraz poziom płynów w klimie musi być OK -tym bardziej że klima chłodzi aż miło:)
Wracając do tematu zakupiłem stosowny preparat z wężykiem w markecie firmy zdaje się, że PLACK. Wyciągnąłem filtr kabinowy po czym nalałem preparatu we wszystkie otwory kratki wentylacyjne itp. Zrobiło się dużo piany po odczekaniu jakiś 3-5 minut włączyłem nawiew w instrukcji była mowa o max ale ja rozpocząłem od 2 biegu nawiewu w obawie żeby nie dostać pianą po oczach
Opuściłem wszystkie szybki po czym co jakiś czas zmieniałem kierunek nawiewu szyba, stopy, nawiew na pasażerów.
W całej operacji zabrakło mi spryskania preparatem ożebrowanej chłodnicy takiej podobnej jak w klimatyzatorach biurowych – z powodu jej nie zlokalizowania.
Wymieniłem filtr kabinowy na nowy. Po tych pracach przez jakieś czas w aucie panował ładny zapaszek jednak małżonka moja tj. "pierwsza aktualna żona" stwierdziła, że jak włączy sam nawiew i włączy trochę ciepłego powietrza to mówi że coś jej jeszcze zalatuje jakiś nieprzyjemny zapaszek.
Moje pytanie to czy można jakoś się dostać do tych kratek które są przy podszybiu, lub jest jeszcze gdzieś jakiś filtr pod maską do oczyszczenia?
Ktoś na forum wspominał o rurce – chyba do skroplin, która jest koło sprężarki może tam trzeba by coś udrożnić lub spryskać preparatem odgrzybiającym.
Pozdrawiam Szczęśliwy POSIADACZ M6
Dziękuję za wyrozumiałość i jeżeli to możliwe poproszę o szczegółowe opisy lub foto gdzie te cuda mogę znaleźć i jak się do nich zabrać?