Szarpnięcie przy puszczeniu gazu.
Objaw jest banalny jadę sobie po mieście około 2200rpm na drugim biegu, zwalniam gaz i jest szarpnięcie dosyć mocne i denerwujące. Szarpnięcie to jest w momencie zamknięcia przepustnicy. Czym to jest spowodowane? Szarpanie występuje zarówno na Pb i na gazie(na gazie mocniej instalacja SGI staga) Nowe; przewody, świece, kopułka, palec. Rozrząd ok. Przypuszczam że to coś z przepustnicą, tylko co?
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
bo Pb jest bardziej"elastyczna" Nie próbowałeś nic z tym robić? Ja wiem, że to wina przepustnicy tylko nie wiem dokładnie czego. Podejrzewam czujnik zamknięcia przepustnicy.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Gaz tu nie ma nic do rzeczy, a przynajmniej u mnie. U mnie to się spieprzyło po tym jak założyłem drugą przepustnicę. Niestety w mojej pierwszej padł TPS(ledwo do domu wróciłem)
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):Objaw jest banalny jadę sobie po mieście około 2200rpm na drugim biegu, zwalniam gaz i jest szarpnięcie dosyć mocne i denerwujące. Szarpnięcie to jest w momencie zamknięcia przepustnicy. Czym to jest spowodowane? Szarpanie występuje zarówno na Pb i na gazie(na gazie mocniej instalacja SGI staga) Nowe; przewody, świece, kopułka, palec. Rozrząd ok. Przypuszczam że to coś z przepustnicą, tylko co?
w takiej sytuacji jak opisujesz działa funkcja FUEL-CUT.
o co chodzi:
ECU wiedząc,że puściłeś gaz (przepustnica zamknięta,TPS 0,5 V OUT,IDLE SWITCH ON) odcina dawkowanie paliwa czyli wyłącza wtryski (hamowanie silnikiem)
w tym momencie koła,które dotąd były napędzane zaczynają przenosić napęd na silnik poprzez skrzynię (wiadomo)
moment w którym wszystkie luzu w układzie napędowym przełożą się " w drugą stronę " może dawać objaw szarpnięcia o jakim piszesz.
możesz się upewnić wyłączając na próbę czujnik pedału sprzęgła,wystarczy wyjąć konektor i jazda próbna

Kolego tadziol, czy to jest kostka co odchodzi od pedału sprzęgła? Mam podobnie, tyle że w 323
-
lukasz2387
lukasz2387 napisał(a):Kolego tadziol, czy to jest kostka co odchodzi od pedału sprzęgła? Mam podobnie, tyle że w 323
Po odłączeniu tej kostki przy hamowaniu na lpg gaśnie(tj.hamowanie i wcisniecie sprzegla)na Pb nie gaśnie ale obroty spadają na chwile praktycznie do min.
- Od: 20 cze 2008, 11:17
- Auto: 626 GH 2.2 163km
Ja również mam ten sam problem. Jadąc, np. 80km/h na piątym biegu puszczę pedał gazu, to czuję dość mocne szarpnięcia i jakby auto zaczyna hamować. Jednak po przejechaniu kilku-kilkunastu kilometrów problem znika
.
Jak autko postoi, powiedzmy 1-2 dni i ruszam z miejsca to słyszę głośny pojedyńczy trzask dochodzący z przedniej osi. Czy ma to jakiś związek?
Tadziol napisał, że podczas puszczenia pedału gazu napęd na silnik przenosi się na skrzynię. Więc może ze skrzynią jest jakiś problem?

Jak autko postoi, powiedzmy 1-2 dni i ruszam z miejsca to słyszę głośny pojedyńczy trzask dochodzący z przedniej osi. Czy ma to jakiś związek?

Tadziol napisał, że podczas puszczenia pedału gazu napęd na silnik przenosi się na skrzynię. Więc może ze skrzynią jest jakiś problem?
- Od: 9 kwi 2011, 00:07
- Auto: Mazda MX-6 FS 2.0 16V 115 KM DOHC
Problem będzie najprawdopodobniej w luzach w przeniesieniu napędu. Napewno nie wina skrzyni i u mnie problem występuje przy duzo niższej prędkości i mazdą nie jeżdzi się 80km/h na 5 biegu 
Przeczytaj i spróbuj zastosować;

Przeczytaj i spróbuj zastosować;
tadziol napisał(a):noxes napisał(a):Objaw jest banalny jadę sobie po mieście około 2200rpm na drugim biegu, zwalniam gaz i jest szarpnięcie dosyć mocne i denerwujące. Szarpnięcie to jest w momencie zamknięcia przepustnicy. Czym to jest spowodowane? Szarpanie występuje zarówno na Pb i na gazie(na gazie mocniej instalacja SGI staga) Nowe; przewody, świece, kopułka, palec. Rozrząd ok. Przypuszczam że to coś z przepustnicą, tylko co?
w takiej sytuacji jak opisujesz działa funkcja FUEL-CUT.
o co chodzi:
ECU wiedząc,że puściłeś gaz (przepustnica zamknięta,TPS 0,5 V OUT,IDLE SWITCH ON) odcina dawkowanie paliwa czyli wyłącza wtryski (hamowanie silnikiem)
w tym momencie koła,które dotąd były napędzane zaczynają przenosić napęd na silnik poprzez skrzynię (wiadomo)
moment w którym wszystkie luzu w układzie napędowym przełożą się " w drugą stronę " może dawać objaw szarpnięcia o jakim piszesz.
możesz się upewnić wyłączając na próbę czujnik pedału sprzęgła,wystarczy wyjąć konektor i jazda próbna
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0